PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 350D problem z podnoszniem się lustra

Krakowiaczek27
20-10-2009, 17:19
Aktualnie posiadam Canon 350D z obiektywem Tamron AF 28-300mm. Ostanio mam problem ze zrobieniem zdjecia,po przytrzymaniu spustu łapie ostrość ale nie chce pstryknąć.Czasami zdarza mu się zrobić jedno zdjęcie lub nawet serię ale ogólnie muszę się pomęczyć jakiś czas do puki się namyśli. Uprzejmie Proszę o pomoc. Z góru dziekuję.

APP
20-10-2009, 17:26
Awaria spustu (link (http://canon-board.info/showthread.php?t=53125))?

Patryk_mirek
28-10-2009, 23:40
1. obiektyw => spróbuj z innym
2. wyczyść wszelkie ustawienia aparatu i wyciągnij wszystkie baterie z niego
3. spsuty mikroswitch od spustu?

Masz gripa? spust w gripie działa ładnie? jeśli nie masz to
Idź do jakiegoś sklepu pod pretekstem kupienia gripa (uniwersalne do 350/400d), potestuj...
Jeśli spust w gripie będzie ładnie się zachowywał to bierz gripa -taniej chyba wyjdzie niż naprawa ;)

aligator16
29-10-2009, 01:16
Patryk_mirek - mówisz żeby zrezygnować z głównego spustu na rzecz tego w gripie?? Miłego robienia zdjęć poziomych życzę :D

Zresztą naprawa spustu nie jest tak droga - na pewno niższa niż grip.

igor58
29-10-2009, 09:27
Może niechcący przycisnąłeś guziczek samowyzwalacza? To sie zdarza, po ciemaku zwłaszcza. Sprawdź.

I.

Patryk_mirek
29-10-2009, 11:38
aligator16 -tak mi się napisało. Miałem na myśli, że warto sprawdzić np na gripie czy to wina spustu w aparacie czy coś innego. Sama naprawa takiego bzdurnego spustu może być droższa i mniej opłacalna niż kupno gripa albo sprzedanie czy wymiana za dopłatą na nowszy aparat (sądzę że niezłej jakości nieoryginalnego można kupić już za ok 100zł bp do niczego nowego nie pasuje i zalega na półkach sklepowych wymiana w nieautoryzowanym serwisie to strzelam że również ok 100zł (że o cenniku "żytniej" już nie wspomnę) )

igor58 -też racja. ciągle nosem przełączam aparat na samowyzwalacz -wg mnie to jest najpoważniejsza wada konstrukcyjna tego aparatu ;]

mxw
30-10-2009, 00:32
Jeśli spust w gripie będzie ładnie się zachowywał to bierz gripa -taniej chyba wyjdzie niż naprawa ;)
ja mam gripa - i czasami (na razie 3 razy na 70 tys. zdjęć) mam dokładnie taki efekt, jak opisał autor wątku - aparat ustawia ostrość, ale wduszenie spustu do końca nie wyzwala zdjęcia. w tym momencie spust w gripie zachowuje się tak samo (!) :shock:

i co wtedy?

Patryk_mirek - mówisz żeby zrezygnować z głównego spustu na rzecz tego w gripie?? Miłego robienia zdjęć poziomych życzę :D
daje się, naprawdę 8-)

Może niechcący przycisnąłeś guziczek samowyzwalacza?
bez przesady - owszem, zdarza się nacisnąć ten guziczek, ale przecież wtedy w chwili gdy nadusimy spust, to zamiast fotki - usłyszymy śliczne beep-beep-beep :roll:

igor58
30-10-2009, 10:06
mam wyłączone wszystkie "dźwięki" w aparacie -stąd ta sugestia...

Fumar
30-10-2009, 15:23
Dzisiaj zrobiło mi się to samo... :x Aparat ma troche ponad 12k zdjęć nawalone.

mxw
31-10-2009, 01:51
Dzisiaj zrobiło mi się to samo... :x Aparat ma troche ponad 12k zdjęć nawalone.
mi też dziś zrobiło się to samo. :sad:
ale o dziwo - dziś w tym samym czasie spust w gripie działał bez problemu.
myślę, że czyszczenie spustu nas nie ominie.
ja na pewno to zrobię osobiście 8-)