Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw do 30D
plastekk
18-10-2009, 16:56
witam ;)
Jest to jeden z pierwszych moich postów na CB także prosze o wyrozumiałość :razz:
ostatnio udało mi się nabyć canona 30D. Jest to chyba dobre posunięcie gdyż fotografuję najcześciej elektronikę ( np komputery ).. Budżet jest na razie skromny dlatego pytam jaki obiektyw wybrać do 400zł? Kitowy obiektyw raczej do najlepszych nie należy a ja poważnie zastanawiam się nad 50mm f 1.8 bo cenowo wypada całkiem przyjemnie. Czy będzie to dobre rozwiązanie?
Mam nadzieję że różnica będzie odczuwalna, obecnie posiadam Canona SX 100IS który daje radę w sumie ale ciekawość wygrała i postanowiłem kupić lustrzankę.
( zdjęcie z mojego kompakta http://www.abload.de/img/4001872898_c2dacd8b79_16ql.jpg )
Pozdrawiam serdecznie
50 1.8 to w Twoim budżecie rozwiązanie na pewno dobre, aczkolwiek mało uniwersalne. Czy będziesz używał 30D wyłącznie do fotografii elektroniki? Kitowy obiektyw (a tym bardziej ten ze stabilizacją IS) jest całkiem dobry optycznie. Dla początkującego będzie w sam raz, tym bardziej że o niebo berdziej uniwersalny dla kogoś kto przesiada się z kompakta.
barman_pl
18-10-2009, 18:25
Za 400zł kupisz 50mm i zostanie Ci na kita, więc tak jak kolega pisze - taki zestaw na początek wystarczy i nie będziesz żałował z zakupu ;)
Pozdr.
Dominik K
20-10-2009, 21:00
Posiadam 18-55IS i uważam ten obiektyw za udany.
Kup pierwsze ten a potem zobaczysz jak wyglądają fundusze...
plastekk jak nie chcesz kita, to bierz 50/1,8 bo za 400pln trudno Ci będzie znależć coś innego;-)
plastekk
21-10-2009, 16:39
i chyba to jedyna racjonalna propozycja w tek kwocie
ryszardk
23-10-2009, 09:05
w tej cenie chyba nie ma nic lepszego jak 50/1,8
witam ;)
Jest to jeden z pierwszych moich postów na CB także prosze o wyrozumiałość :razz:
ostatnio udało mi się nabyć canona 30D. Jest to chyba dobre posunięcie gdyż fotografuję najcześciej elektronikę ( np komputery ).. Budżet jest na razie skromny dlatego pytam jaki obiektyw wybrać do 400zł? Kitowy obiektyw raczej do najlepszych nie należy a ja poważnie zastanawiam się nad 50mm f 1.8 bo cenowo wypada całkiem przyjemnie. Czy będzie to dobre rozwiązanie?
Mam nadzieję że różnica będzie odczuwalna, obecnie posiadam Canona SX 100IS który daje radę w sumie ale ciekawość wygrała i postanowiłem kupić lustrzankę.
( zdjęcie z mojego kompakta http://www.abload.de/img/4001872898_c2dacd8b79_16ql.jpg )
Pozdrawiam serdecznie
Do tego typu fotografii sugerowałbym krótkie makro EF-S 60mm macro lub EF 50mm/2.5 macro + jakis nieduzy statyw.
Jesli do 400 pln to na poczatek jakis M42 albo Kit.
plastekk
04-11-2009, 23:03
dobra , czyli ostatecznie jaki obiektyw będzie najlepszy do mojego zastosowania ? ( przypominam że głownie elektronika )
obecnie kupiłem kita za dobre pieniążki żeby się obeznać i chyba brakuje mi makro. Nie chciałbym przekraczać też 600zł j kan a początek. W gre wchodzą oczywiście używne szkiełka ;)
Mam ofertę 50mm 1.8f za 280zl i mocno się do niej przymierzam. Brać? Czy dozbierać na coś "lepszego"?
Bierz, to fajne szkło. Tylko sprawdź koniecznie, czy nic nie stuka podczas ustawiania manualnego ostrości - jeśli stuka, to oznaka, że może wypaść tubus niebawem. Ot, takie małe, zabawne szkiełko, które może dać całkiem ładny obraz na f/4-f/5,6 ;)
lukaszlada
05-11-2009, 22:45
igi - od 3.5 już jest dobrze:)
Za 280zł to b.dobra cena ;) Ja nowke kupowałem za 297zł ale to jeszcze w 2007 roku ;]
plastekk
05-12-2009, 17:26
no i sie zaczeła gorączka... ;/
Kupiłem 50mm 1.8f ale nie jest to chyba do moich zastosować , muszę strasznie stać daleko od przedmiotu które fotografuje ( dziś fociłem gry na allegro i po prostu z statywem musiałem prawie stać ) . Trafiła się do kupna Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro
Czy ten obiektyw ma tryb macro? Niby ,a taki dopies ale mam jakieś wątpliwości. Do kupna jest za 800zł + filtr UV hoya jakiś dobry model.. Warto się tym zainteresować?
Nadal fotografuje z czasu samochody i elektronikę czyli mojego kompa. Konkurs o moddingu na allegro zbliża się wielkimi krokami także chciałbym zaprezentować swoją maszynę na odpowiednim poziomie.
Dzięki wszystkim za ewentualne sugestie.