PDA

Zobacz pełną wersję : 500D i problemy z NISSIN di622 (nie trybi w AV)

wishkil
17-10-2009, 21:22
Kupiłem właśnie Canon'a 500D z lampą NISSIN di622. Jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o zewnętrzne lampy błyskowe.

Lampa ustawiona jest na TTL. Tu zaczynają się schody. Nie potrafię ustawić tej lampy do prawidłowej pracy w trybie AV (bo w takim zazwyczaj cykam fotki). Aparat zachowuje się tak samo z lampą jak i bez, tj. ustawia te same prędkości migawki. W rezultacie wszystkie zdjęcia wychodzą prześwietlone.

W ustawieniach zewnętrznej lampy błyskowej nie mogę zmienić trybu błysku (ustawiony jest E-TTL II).

Prosiłbym doświadczonych kolegów o poradę.

tezmarek
17-10-2009, 21:50
W trybach Av i TV aparat dobiera parametry do oświetlenia zastanego, a lampa działa tylko w trybie "doświetlania". Moc lampy powinna być dobrana automatycznie - i tu najwyrażniej coś zawodzi.

wishkil
17-10-2009, 22:10
Przeglądając forum znalazłem wypowiedź na podobny temat, która mogłaby być odpowiedzią na ten:

To jest akurat normalne w Canonach. W trybie Av czas naświetlania jest dobierany do światła zastanego, czyli tak, jakby w ogóle nie trzeba było lampy. Kropka. Dlatego przy zdjęciach z lampą jako głównym źródłem światła -> tryb "M".

W jakim programie aparat przy pomiarze światła uwzględnia lampe? Tj. pokazuje prawidłową ekspozycję. Bo wydaje mi się, że muszę ustawiać prędkość migawki, przesłone na oko.

tezmarek
17-10-2009, 22:16
To może jeszcze raz i szerzej - uwaga to kompilacja wypowiedzi z list - jeśli ktoś znajdzie w niej swoje słowa to niech się nie zdziwi ;)

"Lampa i lustrzanka

Av i Tv - dobierają parametry do oświetlenia zastanego, lampa zawsze (!) robi jedynie jako fill-flash (dopełnienie) do calosci. Oczywiście moc dobiera automatycznie.

M - światłomierz (linijka) również działa odpowiednio do oświetlenia zastanego zwykle sygnalizując niedoświetlenie (lub rzadziej prześwietlenie). Ponieważ przysłonę i czas dobierasz sam, lampa automatycznie będzie pracowała jako fill albo oświetlenie główne w zależności od tego ile jest oświetlenia zastanego i jaki ustawiono czas i przysłonę.

P - bez lampy dobiera ustawienia do oświetlenia zastanego, natomiast z lampą dba o trzymanie się pewnych granic (np. max czas 1/60). Wyświetlacz pokazuje zmiany jeśli "sziftujesz" program, ale pozwoli na to dowolnie tylko przy pracy bez lampy. Przy pracy z lampą w pewnych granicach (gdy mało zastanego to nawet ustawiana chętnie przez Program pełna dziura i 1/60, da mocne niedoświetlenie i lampa będzie pracowała jako główne światło). Generalnie Program blokuje przymykanie przysłony i skracanie czasu starając się złapać jak najwięcej zastanego i minimalizując wykorzystanie lampy jako oświetlenia głównego.

Auto ISO
W Canonach Auto ISO z lampą ustawia zawsze (?) ISO 400"

wishkil
17-10-2009, 22:29
Ok już rozumiem, dzięki.

Skoro w trybie AV lampa dobiera moc światła, to dlaczego każde zdjęcie wychodzi prześwietlone? (na moje oko błyska tak samo)

Czy istnieje jakiś sposób automatycznego pomiaru ekspozycji z uwzględnieniem lampy chociażby w trybie M? Gdy ustawię migawkę od 1/60 do 1/200 i krócej, aparat zawsze pokazuje niedoświetlenie, a zdjęcia wychodzą dobrze.

rbucz
17-10-2009, 22:49
Czy istnieje jakiś sposób automatycznego pomiaru ekspozycji z uwzględnieniem lampy chociażby w trybie M? Gdy ustawię migawkę od 1/60 do 1/200 i krócej, aparat zawsze pokazuje niedoświetlenie, a zdjęcia wychodzą dobrze.
no bo właśnie mierzy światło przed błyśnięciem lampy, czyli zastane... A automatyka lampy (czy raczej w tym przypadku lampy i aparatu) stara się tak dopalić, żeby było dobrze. Jak widać, czasem się udaje ;)

wishkil
17-10-2009, 23:44
Skoro mierzy światło przed błyśnięciem lampy, czyli zastane, to czy przy ekspozycji +-0 zdjęcia zawsze będą wychodzić prześwietlone, inaczej lampa nie powinna błyskać w ogóle? Jak prawidłowo ustawić czas? Niedoświetlić celowo?

rbucz
18-10-2009, 00:49
W trybie AV z lampą praktycznie zawsze powinno wyjść ok. Nie zawsze tak, jak chciał fotograf (np. tło będzie ciemne) ale bez (większych) przepaleń. Niestety nie znam dokładnie ani 500d ani tego nissina - może ktoś kto ma ten sprzęt podpowie. Masz możliwość spróbowania z inną lampą? A jak Ci wychodza fotki z wbudowaną lampą w trybie AV?

sebcio80
18-10-2009, 04:27
pokaz te przeswietlone zdjecia z Av

gwozdzt
18-10-2009, 11:27
Skoro w trybie AV lampa dobiera moc światła, to dlaczego każde zdjęcie wychodzi prześwietlone?
czy aby na pewno?
bo tu kolega pisał, ze ma prześwietlone, a tak naprawdę było niedoświetlone:
http://canon-board.info/showthread.php?p=714770#post714770

Czy istnieje jakiś sposób automatycznego pomiaru ekspozycji z uwzględnieniem lampy chociażby w trybie M?
w kazdym trybie aparat uwzględnia lampę.
Tyle, ze nie w chwili pomiaru ekspozycji (wtedy mierzy tylko światło zastane); lecz przy wykonywaniu zdjęcia, dobierając sile błysku w oparciu o przedbłysk pomiarowy.

Gdy ustawię migawkę od 1/60 do 1/200 i krócej, aparat zawsze pokazuje niedoświetlenie, a zdjęcia wychodzą dobrze.
i prawidłowo, bo w pomieszczeniu było zapewne na tyle ciemno, ze w oparciu o pomiar światła zastanego wychodziło, ze zdjęcie będzie niedoświetlone; natomiast na etapie wykonywania zdjęcia brakujące światło zostało uzupełnione błyskiem, dlatego w ostatecznym rozrachunku zdjęcie wyszło naświetlone poprawnie.

zresztą, ileż razy można to powtarzać... tu jest opisane wszystko i sporo więcej:
http://canon-board.info/showthread.php?t=3785
http://canon-board.info/showthread.php?t=2421

malyelk
18-10-2009, 11:46
Czyli lampa jest w pełni kompatybilna z 500d?? Właśnie takową licytuje do swojego 500d i troche się wystraszyłem bo na oficjalnej stronie nissina nie ma nic o kompatybilności z tym właśnie modelem... Ma może ktoś jeszcze taki setup??? !! Pozdrawiam!

wishkil
18-10-2009, 18:59
Poczytałem, przetestowałem i wszytko wydaje się być OK! Robienie zdjęć wymaga odrobinę wprawy, ale zabawa z kontrolą światła przednia. Polecam, tania, z w pełni obrotowym palnikiem, dobrze wykonana, zdjęcia wychodzą nieporównywalnie lepiej niż z lampą wbudowaną.