Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : pole słoneczników w pomorskim

mist_a
13-10-2009, 18:46
Witam,
moze ktos z Was spotkal na swej drodze w woj. pomorskim pole pelne slonecznikow i moglby dac wskazowke gdzie go szukac... o ile nie jest juz za pozno patrzac na pogode za oknem... :-)
Mam na mysli cos w tym stylu:
http://www.flickr.com/photos/doctor-parowozy/4006350352/ (wklejam linka do fotki uzytkownika DoctorMP, mam nadzieje, ze nie bedzie mial mi tego za zle)

Selena
13-10-2009, 21:45
Moim zdaniem zdecydowanie za późno.

Ja do takich przymierzam się od dawna, ale ... albo pora, albo pogoda nie ta. Przejeżdżając przez Słowację i Czechy można natrafić na takie, kilkudziesięciohektarowe cuda w lipcu . Sezon może zahaczać o koniec czerwca i początek sierpnia, ale to zależy od aury.

To co teraz można znaleźć ciekawego w podobnym 'klimacie', to kwitnące na żółto pola gorczycy (prawie jak rzepak :wink:)

BigDog
13-10-2009, 21:57
Oj chyba już bardzo za późno - miałem w ogródku chyba z 20 słoneczników ale już z nich nawet badyle nie zostały.

dinderi
13-10-2009, 22:13
Wprawdzie nie w pomorskim, ale wczoraj widziałem podobne pole koło Grodziska Wielkopolskiego, a konkretniej Wielichowa .
Ale jeśli wierzyć dzisiejszej prognozie pogody, jutro już nie będzie czego fotografować.

mist_a
14-10-2009, 15:06
Moim zdaniem zdecydowanie za późno.

To co teraz można znaleźć ciekawego w podobnym 'klimacie', to kwitnące na żółto pola gorczycy (prawie jak rzepak :wink:)

a propos rzepaku to tu widzialam fajne pole przy drodze nr 216, zobacz: http://www.panoramio.com/photo/10307179

a gorczyce gdzie mozna kolo nas (w pomorskim) znalezc?

Przy obecnych wiatrach to na wszystko bedzie w tym roku za pozno, bo albo wiatr powyrywa albo pouklada plackiem :-|

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

(...) wczoraj widziałem podobne pole koło (...) Wielichowa. (...)

dinderi, to moze to pole co widziales jest wlasnie tym z fotografii DoctorMP, ktora pokazuje pociag na trasie do Wolsztyna, a to widzialam na mapie niedaleko Wielichowa :-)

dinderi
15-10-2009, 08:51
mist_a, bardzo możliwe :) Kiedy sięgam teraz pamięcią do tego miejsca (patrzyłem na to pole zza kierownicy pędzącego samochodu i żałowałem, że nie mam ze sobą sprzętu) był tam i tor kolejowy :) Z tym, że słoneczniki opuszczały już mocno główki, a ew. zdjęcie, choć nadal piekne, mogłoby wydać się bardzo smutne :)

mist_a
18-08-2010, 13:14
Mili Państwo,

w tym roku chyba nie jest jeszcze za późno na znalezienie pola słoneczników :-) Czy ktoś z Was może gdzieś podczas podróży po naszym (pomorskim) województwie widział takie pole? Proszę o informację