Zobacz pełną wersję : Pytanie o dobór sprzętu do 18-25 tys.
Witam
Na początek chce zaznaczyć, że nie chodzi o chwalenie się ile mam do wydania na sprzęt itp. Po prostu trafiła mi się powiedzmy okazja i możliwe, że będę miał około 18-25 tys. do wydania na sprzęt foto.
I tutaj pytanie do starych wyjadaczy, którzy konkretnie mi powiedzą na co najlepiej przeznaczyć taką sumę.
Do czego uzywam aparatu:
-SPORT
-głównie zawody jeździeckie (konie ruch, często hale, często ciemne)
-imprezy okolicznościowe typu wesela chrzty itp.
Obecnie mam Canona 40D nie wiem czy go zmieniać, wydaje mi się że lepiej zainwestować w szkła. Pierwsze co mi przychodzi do głowy to Canon 70-200 F2.8 IS ;). ale jakie wybrać inne szkła jasne a uniwersalne w miarę?
BARDZO proszę o poradę jak na razie słucham was i dobrze wybieram :) Z góry dziękuję wszystkim, którzy mi tutaj pomagają.
na pewno znajdzie się wielu chętnych wydawania cudzej kasy
Raczej zależy mi na konkretnym sprzęcie, który się sprawdzi w wyżej wymienionych warunkach a nie zabawki niepotrzebne nikomu na pewno głównym czynnikiem jest światło.
Zastanawiam się też nad lampą tylko czy 580 ex II czy metza...
zastanawia mnie czemu ktoś, kto nie ma większego pojęcia o fotografii chce wydać na nią około 20 tysięcy. bo nie wiedząc jakie szkła do wyżej wymienionych warunków Ci są potrzebne, zakładam że nie masz większego pojęcia.
Pojęcie jakieś mam, ale każdy ma swoje sprawdzone sprzęty i jestem ciekaw opini może ktoś mi poleci zupełnie coś innego równie dobrego jak sprzęt droższy... O to chodzi. Ty jak cos kupujesz to nie pytasz o opinie innych ? Wydajesz 20tys. ot tak?
Oczywiście nie jestem nazwę się profesjonalistą itp nigdy. Wcześniej siedziałem w nikonie canona mam od niedawna i nie znam wszystkich szkieł...
ps. schabu - forumowy mądrala pasuje do ciebie idealnie. :) Fakt twoje fotki są bardzo ładnie ale tu nie chodzi o to, żeby ktoś mi mówił, że jestem amator czy co tam... zadałem konkretne pytanie szkieł canona nie znam do końca jeszcze, a testy często sa robione pod tych co dadzą więcej...
[...]
Oczywiście nie jestem nazwę się profesjonalistą itp nigdy[...]
No z takim podejsciem to bym te 20 kawalkow na lokate wlozyl.. :D
No z takim podejsciem to bym te 20 kawalkow na lokate wlozyl.. :D
Widzę, że robi się off topic. z tym podejściem to tak jak, dobry kierowca nigdy się nie zachwala, że jest dobry itd. Dlatego wole siedzieć cicho i zgłębiać wiedzę. Jeśli dyskusja ma się toczyć teraz w okół tego czy ktoś uważa mnie za profi czy za amatora to proszę administracje o skasowanie wątku.
Dokup 300 lub 400 2.8 is do tego 40d.
Mówię śmiertelnie poważnie;).
Dokup 300 lub 400 2.8 is do tego 40d.
Mówię śmiertelnie poważnie;).
Zwłaszcza, że takie szkło kosztuje spokojnie 17 tys. z tego co widzę. No nic dzięki za "pomoc".
no dobrze.. ale czemu nie? nie napisałeś skąd i czemu akurat tyle kasy..
jakbym robił sport to bym kupił 300/2.8 bo to najlepsze szkło chyba do sportu a za resztę 70-200/28IS.. i akurat te 25 tysięcy bym wydał.. nie napisałeś że mają to być 3 czy 4 szkła..
no dobrze.. ale czemu nie? nie napisałeś skąd i czemu akurat tyle kasy..
jakbym robił sport to bym kupił 300/2.8 bo to najlepsze szkło chyba do sportu a za resztę 70-200/28IS.. i akurat te 25 tysięcy bym wydał.. nie napisałeś że mają to być 3 czy 4 szkła..
Nie wiem czy jest sens pakować kasę w 300/400 ponieważ czworobok po którym jeżdżą konie ma najczęściej 50na25m nie ma zawrotnych odległości, więc 70-200 raczej wystarcza spokojnie. Aczkolwiek hmmmmmmm 300 nie byłaby może zła. Ale czy pakować 17 tys w 1 szkło czy nie lepiej w jakieś "krótsze" i równie dobre?
np. W hali są sztywne wymiary 99% hal ma wielkość 60na30m więc nie są to jakieś kosmiczne odległości. Podejść raczej można z każdej strony.
Zwłaszcza, że takie szkło kosztuje spokojnie 17 tys. z tego co widzę. No nic dzięki za "pomoc".
Eee tam, co sie tak spinasz? ;)
Jesli czytasz forum regularnie to zauwazyles ze takie pytanie jak Twoje pojawia sie prawie raz w tygodniu.
Nie dziw sie wiec ze nikt nie zabija sie juz o to zeby zagospodarowac czyjes 20 tys.
To juz nie robi szpasu jak rok temu i dawniej :D
Prawda jest jednak ze majac juz jakies doswiadczenie lepiej byloby gdybys wybral sam.
Zaproponowal jakis zestaw i ewentualnie zapytal o ocene i rady.
Tym bardziej ze chcesz wydac tyle kasy, do kogo bedziesz mial pretensje przy zlym wyborze?
Troche trudno cos Ci wyczarowac.
"Pierwsze co mi przychodzi do głowy to Canon 70-200 F2.8 IS . ale jakie wybrać inne szkła jasne a uniwersalne w miarę? "
No to go kup.
Sam sie przekonasz czy Ci odpowiada i wymienisz lub zostawisz za jakis czas.
Nie wiem czy jest sens pakować kasę w 300/400 ponieważ czworobok po którym jeżdżą konie ma najczęściej 50na25m nie ma zawrotnych odległości, więc 70-200 raczej wystarcza spokojnie. Aczkolwiek hmmmmmmm 300 nie byłaby może zła. Ale czy pakować 17 tys w 1 szkło czy nie lepiej w jakieś "krótsze" i równie dobre?
np. W hali są sztywne wymiary 99% hal ma wielkość 60na30m więc nie są to jakieś kosmiczne odległości. Podejść raczej można z każdej strony.
to zależy jaki sport i jakiej rangi zawody, - na boisku w nożną w polsce głównie zza końcowej linii.. na lidze mistrzów w ręcznej zza końcowej linii w hali tylko z jednej strony.. i sporo fotografów z naprawdę dużych agencji właśnie na 300/2.8 leci - bo to do sportu najlepsze szkło (monopod potrzebny ;) ) natomiast 70-200 2,8 is jest też fajny bo przenośny i bardziej uniwersalny.. ale to już kwestia priorytetów..
to zależy jaki sport i jakiej rangi zawody, - na boisku w nożną w polsce głównie zza końcowej linii.. na lidze mistrzów w ręcznej zza końcowej linii w hali tylko z jednej strony.. i sporo fotografów z naprawdę dużych agencji właśnie na 300/2.8 leci - bo to do sportu najlepsze szkło (monopod potrzebny ;) ) natomiast 70-200 2,8 is jest też fajny bo przenośny i bardziej uniwersalny.. ale to już kwestia priorytetów..
a powiedz mi jak spisuje ci sie 16-35 2.8 i 35 f1.4 ? bo widzę w podpisie
a powiedz mi jak spisuje ci sie 16-35 2.8 i 35 f1.4 ? bo widzę w podpisie
no do sportu to się nie spisują... chociaż 5ka jest z 35ki ;)
http://www.canon-board.info/showthread.php?p=711378#post711378
reszta 135L,
a do czego innego owszem, całkiem dobrze.. chociaż do tego zestawu dołączy jeszcze 24/1.4 bo brakuje czasem takiej stałki..
Cokolwiek nie kupisz - jezeli chcesz wydać tyle kasy polecam http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3444788 bedziesz mial oszczedności
zawody "końskie" fotografuije się 2 lub 3 szkłami ze względu na ciemność w halach 135/f2 i 200/1.8... polecam to drógie 70-200/2.8 przy cropie 1,6 starcza ale przy cropie 1.3 300/2.8IS sie przyda
nie wiem co się tak wszyscy uparli na 70-200is... które jest odczuwalnie wolniejsze od non-is.
a do okolicznówek 16-35/2.8II lub jak się upierasz przy cropie 1,6 co tokina 11-16/2.8...
20-25k zł to nie jest dużo więc albo się decydujesz na okolicznościówki albo na konie,
na śluby etc: 5d2 + 16-35II + 24 lub 35/1.4 + 85/1.2 +70-200/2.8 zebys jeszcze konie mogl zrobic (9kzł + 4kzł + 4kzł + 6kzł +4kzł... ehh tak by bylo rok temu) teraz musisz wybrać 2-3 szkła z tych bo ceny są... kosmiczne w stosunku z tych przed roku lub w miare normalne ogólnie patrząc...
konie 1d3 + 70-200 + cokolwiek
ale dochodząc do meritum... po co Ci to ? policzyłeś kiedy Ci się to zwróci ?
dolicz jeszcze takie duperele jak plecak uvki monopod polarek i juz sie 2kzl robia...
Pozdrawiam
P.
iktorn92
13-10-2009, 10:34
Albo zmień puszkę na 1d MK III i juz bedziesz lzejszy o jakies 13k ewentualnie dokup coś do tego, no chyba ze do wszystkiego wystarcza Ci Twoje 40d. Ewentualnie faktycznie 300 albo 200L :D
Tak ..... jeszcze jeden dowód na to jak często pieniądze trafiają w niewłaściwe ręce. Bez obrazy :).
Nawet nie potrafię sobie wyobrazić tego, że mając takie środki do dyspozycji nie umiałbym ich wykorzystać.
Zazdroszczę i życze powodzenia.
swnw
Tak ..... jeszcze jeden dowód na to jak często pieniądze trafiają w niewłaściwe ręce. Bez obrazy :)
Naprawdę taki komentarz mogłeś sobie podarować... w oczy też byś tak powiedział?
A do Wątkotwórcy - starczy Ci na 5D (mk I lub mk II) + 7D + upgrade tele (f/4 do f/2.8 ), ewentualnie 300f/4L IS - jeśli coś zostanie, to możesz naprawdę dać do banku (o ile to jest możliwe w Twoim przypadku).
EDIT: znowu "wynalazłem" obiektyw :P
Naprawdę taki komentarz mogłeś sobie podarować... w oczy też byś tak powiedział?
A do Wątkotwórcy - starczy Ci na 5D (mk I lub mk II) + 7D + upgrade tele (f/4 do f/2.8), ewentualnie 3000f/4L IS - jeśli coś zostanie, to możesz naprawdę dać do banku (o ile to jest możliwe w Twoim przypadku).
Bardzo dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie
Przegladając galerię Wojtka Kwiatkowskiego na Photo.net widzę body FF i crop ale w zasadzie obiektyw 70-200/2,8.
Myślę, że 7D i C70-200/2,8 IS da podobne możliwości. I daj Boże efekty :-)
ArekLodzPl
08-11-2009, 21:45
Ja na Twoim miejscu sprzedałbym to co masz i kupił:
5DMarkII
16-35 2,8L II
24-70 2,8L
70-200 2,8L
i jeszcze jakby starczyło kasy jakąś jasną stałkę 50 1,4USM lub 85 1,8USM
T.Jaworski
10-11-2009, 11:46
Jeżeli do 40D 70-200 jest akurat to do 5d niebędzie zaduży 300 ze względu na pełną klatke.
witam ja miesiac tez stalem przed takim dylematem a musialem miec sprzet na wczoraj
5dIIdm,50/1.4, 24-70/2.8 , 70-200/2,8 is, 580ex, grip za wszystko zaplacilem 26k, dzisiaj
okolo mozna kupic ten zestaw za25k, w przyszlosci do kupienia 16-35/2,8
pzdr.
Masz wieksza sume kup drugie body i stalki powiedzmy; 200mm lub 70-200mm i 400mm i masz dwia niezalezne pstrykacze bez potrzeby zamiany obiektywu w "biegu". Proste.
PS. dlaczego pytasz w dziale sprzet inny?
katharsis
16-11-2009, 01:32
Ja na Twoim miejscu sprzedałbym to co masz i kupił:
5DMarkII
16-35 2,8L II
24-70 2,8L
70-200 2,8L
i jeszcze jakby starczyło kasy jakąś jasną stałkę 50 1,4USM lub 85 1,8USM
Tak się składa, że mam mniej więcej taki zestaw i tym konkretnym wypadku - przy nacisku kładzionym na jeździectwo - to 200 mm na ff nie będzie za krótko? Ja akurat fotografuję inne tematy, ale zdarza się, że czasami chciałoby się mieć trochę dłuższy obiekty - oczywiście z jak najlepszym światłem.
PS. dlaczego pytasz w dziale sprzet inny?
Przeniosłem do właściwego działu. Tu pytamy "mam pieniądze, co kupić?".
barman_pl
17-11-2009, 03:22
...200 mm na ff nie będzie za krótko?...
Podpowiem tylko, że na 5DII można wszystko pięknie wykadrować ;)... I przy jeździectwie nie boję się stwierdzenia, że 5DII + 70-200 2,8 w zupełnosci wystarczy...
Pozdr.
katharsis
17-11-2009, 03:52
Podpowiem tylko, że na 5DII można wszystko pięknie wykadrować ;)... I przy jeździectwie nie boję się stwierdzenia, że 5DII + 70-200 2,8 w zupełnosci wystarczy...
Pozdr.
Oczywiście, przy piątce jest z czego kadrować :)
barman_pl
17-11-2009, 04:59
katharsis, oczywiście nie miałem niczego złego na myśli cytując Ciebie ;)... Po prostu ten cytat mi przypasował do mojej wypowiedzi :D
Pozdr.