Zobacz pełną wersję : Neat Image vs. Noise Ninja pod CS4 64
Czy ktoś ma jakieś wrażenia z używania ww. pluginów pod CS4 64 bit ?
O ile się nie mylę, są póki co jedynymi które działają pod wersją 64 bitową CSa, kosztują mniej więcej tyle samo...
Wrażenia dotyczące skuteczności odszumiania również mile widziane...
wiesz najlepiej miec oba ..powaznie sa zdjęcia na których np Neat Image robi to bardziej subtelnie bez straty szczegółów a gdzie indziej sprawdza sie bardziej Noise Ninja..dośc czesto pracuje metoda porównawczą ;)
marekk_ok
13-10-2009, 07:23
Zastanawia mnie jak mozna ustalic ktorymi fotkami lepiej sobie poradzi Neat Image a z ktorymi Noise Ninja - czy jest jakas regula? Ostatnio odszumialem kilka fotek i zdecydowanie lepiej sobie radzil NN. Proby wykonywalem z zastosowaniem odpowiednich do body profili.
evangelion69
13-10-2009, 20:02
http://www.michaelalmond.com/Articles/noise_conc.htm
Juz dawno zostało przetestowane że NN jest najlepsiejszy
Czy ma ktoś jakieś opinie na temat używania odszumiacza...pluginu NIK Dfine 2.
Czy czasami nie dorównuje NN ?
Czy ma ktoś jakieś opinie na temat używania odszumiacza...pluginu NIK Dfine 2.
Czy czasami nie dorównuje NN ?
Używałem - moim zdaniem bardzo dobry, i gdyby miał wersję 64 bit to nie byłoby problemu. Sęk w tym że nie ma, a wielkiej przewagi nad NN nie ma (jak wynika z moich dotychczasowych testów).
To może sam sobie trochę odpowiem bo już pewne wrażenia mam - Noise Ninja pod CS4 64 / Win7 64 chodzi bez zarzutu i moim zdaniem jest lepsza od Dfine'a (niewiele ale lepsza). Dodatkowo Picturecode ma świetny support i gości którym się chce odpowiadać na pytania...
Nik Dfine 2 ma tą przewagę że można na róznych częściach zdjęcia zastosować odszumianie z innymi ustawieniami dzięki użyciu punktów kontrolnych.
Tak więc cześć zdjęcia można bardzo odszumić, część tylko trochę a inne partie pozostawić nietknięte.
Jasne że ten sam efekt mozna uzyskać w PS stosując maski, ale mozna to zrobić za jednym zamache suwakami w Dfine2