Zobacz pełną wersję : 1ds mk II picture style
sirgerwazy
12-10-2009, 00:03
Witam
Dostałem aparat 1ds mk II do protestowania.
I mam takie pytanie: czy jest mozliwosc ustawienia tak jak np:40d picture style w body tak żeby otrzymywać zaraz na lcd aparatu np:b&w ?? :)
pozdrawiam
jak najbardziej , sciagasz profile , laczsz body kablem FireWire
z kompem i w Eos Utylity w ustawieniach wgrywasz
sirgerwazy
12-10-2009, 00:14
rozumiem ze kablem USB nie ma takiej możliwości ??
bo właśnie u mnie opcja Camera settings jest nieaktywna...
Czyli wymagany jest kabel FireWire którego nie posiadam ??
pozdrawiam
z kablem USB byl caly czas problem , poszlo gladko kablem Fire Wire
sirgerwazy
12-10-2009, 00:37
wow... no to mam maly problem...
a moze komus udalo sie wgrac profile kablem USB ??
pozdrawiam
Kablem usb to sobie można zdjęcia zgrać co najwyżej, sam swojego czasu zastanawiałem się co jest nie tak z moim body że ustawień personalnych nie idzie zmienić - ileż ja się w googlu naszukałem powodu a tu taki banał;).
sirgerwazy
12-10-2009, 08:34
a ktoś wie może gdzie mogę kopic taki kabel FireWire do 1ds mk II??
pozdrawiam
Ernest_DLRS
12-10-2009, 10:07
W jakimkolwiek hipermarkecie... :D
sirgerwazy
13-10-2009, 01:20
W jakimkolwiek hipermarkecie... :D
ooo no to mila niespodzianka :))
a już myślałem ze kabelek będzie mnie kosztować 300-400 zl ;)
sirgerwazy
17-10-2009, 23:52
ma ktoś może sprawdzone profile do 1ds mk II ??
byłbym wdzięczny za przesłanie na mail:sirgerwazy[at]wp.pl
pozdrawiam
sirgerwazy
18-10-2009, 14:19
niestety nie mogę sobie z tym poradzić.
jedyne co udaje mi się wgrać do body to definicje TCD - tone curve definicion.
Aczkolwiek chyba nie ma możliwości uzyskania BW jpg bezpośrednio w puszcze... chyba ze ja czegoś nie rozumiem bądź coś przeoczyłem ;)
niestety nie mogę sobie z tym poradzić.
jedyne co udaje mi się wgrać do body to definicje TCD - tone curve definicion.
Aczkolwiek chyba nie ma możliwości uzyskania BW jpg bezpośrednio w puszcze... chyba ze ja czegoś nie rozumiem bądź coś przeoczyłem ;)
Nie masz w menu "Styl Obrazu" ; "monochromatyczny" ??? Mam Ds mIII ,ale myslę że mII ma tak samo.Sprawdż.
sirgerwazy
18-10-2009, 16:23
Nie masz w menu "Styl Obrazu" ; "monochromatyczny" ??? Mam Ds mIII ,ale myslę że mII ma tak samo.Sprawdż.
no właśnie nie mam ... z tego co widzę mam takie opcje jak parametry i color matrix. w parametrach mogę wczytywać krzywa tonalna; kontrast; wyostrzenie; natomiast w color matrix : przestrzeń barw sRGB czy Adobe RGB; nasycenie - małe, standardowe,duze; color tone...
Pierwsze słyszę, że do 1d2 i 1ds2 można sobie zaimportować profile...Musisz grzebać w ustawieniach.
Kolekcjoner
18-10-2009, 17:27
W mkII nie ma "Styli" :(.
Jest mało przyjazne i mało efektywne rycie w kolorach matrix, setach i innych. Jedna z wad ,,dwójek''.
sirgerwazy
18-10-2009, 17:44
Jest mało przyjazne i mało efektywne rycie w kolorach matrix, setach i innych. Jedna z wad ,,dwójek''.
czyli konkluzja jest jaka : jest mozliwosc uzyskania BW jpg prosto z puszki 1ds mk II czy tez nie ?? :))
W mkII nie ma "Styli" :(.
Żle pomyślałem :oops::smile:
Kolekcjoner
18-10-2009, 19:49
czyli konkluzja jest jaka : jest mozliwosc uzyskania BW jpg prosto z puszki 1ds mk II czy tez nie ?? :))
Wygląda na to, że niestety nie. Pozostają Raw-y i komp.
A mnie jedno zastanawia - dlaczego w ogóle osoba myśląca o jedynce i generalnie z niemałym (zakładam) doświadczeniem fotograficznym pyta o "programy tematyczne"? Przecież to wynalazek dla ludzi, którzy nie potrafią wyłączyć flesza w małpce, a nie dla zawodowców i hobbystów. Dziwne.
Przecież nikt tu nie pisze o programach tematycznych typu "portret", "krajobraz", "zdjęcia nocne" i tego typu "małpkowate", które są na panelu górnym.
Np.mogąc ustawić sobie w puszce picture style pewne nastawy (np.zdjęcia cz-b.) przy wywoływaniu dużej ilości RAW-ów nie trzeba tyle suwakami zasuwać i oszczędza się cenny czas. Przynajmniej ja to tak rozumiem i stosuję w puszce, która ma taką możliwość (bo 1dsmkII niestety tego nie ma).
sirgerwazy
18-10-2009, 21:37
A mnie jedno zastanawia - dlaczego w ogóle osoba myśląca o jedynce i generalnie z niemałym (zakładam) doświadczeniem fotograficznym pyta o "programy tematyczne"? Przecież to wynalazek dla ludzi, którzy nie potrafią wyłączyć flesza w małpce, a nie dla zawodowców i hobbystów. Dziwne.
a mnie zastanawia jedno - dlaczego nie mając nic do powiedzenia na ten temat watko się w nim wypowiadasz... nabijanie postów ??
BuRton już wyjaśnił idee tego wątku.