Zobacz pełną wersję : Netbook do zdjęć?
Witajcie!
Mam pytanie, bo chce kobiecie kupić netbooka i mam na oku Samsunga N510. Jak wiadomo jest on na Atomie N280 więc to szału nie robi i będzie się krztusił. Mimo 11,1" ma 1366x768 więc myślę że spoko. Ma również k.graficzną nVidia ION czyli nic innego jak GF 9400 który wspiera CUDA etc. Do rzeczy.
Czy w Photoshopie te wsparcie dla kart graficznych jest tylko przy grzebaniu w 3D czy przy zwykłej obróbce zdjęć również (czyli że za całość obliczeń odpowiada procesor graficzny)??
I tak samo jak ja mam w lapku HD3650 to powinien on to liczyć czy procek?
Ma również k.graficzną nVidia ION czyli nic innego jak GF 9400 który wspiera CUDA etc.
akura ma ION LE a to duza roznica
pewnie nawet CUDA brak
Mimo 11,1" ma 1366x768
przy 11" to moze poprostu obrabiaj w picassie automatycznymi korektami, powaznie :)
Na netbooku chcesz obrabiać zdjęcia CS4 ? :shock:
Wielokrotnie zapewnialiśmy na forum że nawet zwykły laptop ledwo się nadaj pod względem wydajności no i najlepiej do niego zewn monitor podłączyć: http://canon-board.info/showthread.php?t=15128
Na dowolnym netbooku będziesz miał: baaardzo wolną obróbkę (o ile w ogóle coś ruszy), niezależnie co tam marketingowcy za IONy powsadzali do środka. Do tego kolory z kosmosu i bardzo mógłbyś się zdziwić oglądając swoje zdjęcia na lepszym monitorze czy odbitkach...
Przenoszę do odpowiedniego podforum i zmieniam tytuł by kilka więcej osób wybiło Ci ten pomysł z głowy :roll: .
Scorpion
19-10-2009, 10:33
Mam tego netbooka. Można pograć w Return to Castle Wolfenstein a nawet Far Cray, ale żeby instalować na nim CS4 to bym nawet nie wpadł. :-) Nie... :-)
na moim dellu D430 przy matrycy 12 cali rozdzialka jest 1280x800, tak jak w standardowych 15tkach panoramicznych. Elementy systemu sa dosc male chodziac mozna poskalowac czcionki. Nie chce sobie nawet wyobrazic rozdzialki ponad 1300pix na 11 calach:)
Netbook taki moze sie nadac tylko jako bank na zdjecia podczas podrozy. Obrobke raczej sobie odpusc.
Toshiba NB100-śmiga na nim CS3-pozdrawiam tych co nie mają,a najwięcej mają do powiedzenia
Ogólnie lepiej zainwestować w normalną 13" np sony lub apple gdyż netbooki są naprawdę niewiele mniejsze a strasznie ciężko na tym sie cokolwiek robi ... no chyba że dla dziecka , pisze na przykładzie samsunga NC10 którego używałem , z photoshopem radził sobie nieźle , całkiem szybko ogarniał ale albo ja jestem niewymiarowy albo ten netbook był za mały bo ciężko mi sie cokolwiek na tym robiło ewentualnie myszka pomagała ale... gdzie w terenie z myszką ... nie ma to jak dobra 15
mor_feusz
19-10-2009, 18:16
Na swoim DELL XPS 1530 instalowalem CS3 oraz CS4 i dalo sie na tym pracowac (mam podlaczony zew monitor). Niestety wersje problen wygasly i nie mam. Lightroom natomisat smiga bez problemow.