PDA

Zobacz pełną wersję : Tripod Mount D a Tripod Mount A/AII

APP
10-10-2009, 14:03
Tripod Mount D
(EF 100/2.8L IS Macro)
Tripod Mount A lub AII
(EF 70-200/4L, EF 70-200/4L IS, EF 300/4L, EF 400/5.6L)

Pytanie i prośba do osób, które miały/mają okazję sprawdzić (ew. trafiły w sieci na wiarygodną informację) czy podane uchwyty są zgodne?
Ostatecznie jeśli ktoś miał/ma jak dokładnie zmierzyć wymiary gniazda na tej L'ce makro, to także będzie "coś" :wink:

Uchwyt do starej setki makro był nieco inny (B z adapterem), ale z nową sprawa ma się nieco inaczej -na zdjęciach zarówno same uchwyty, jak i gniazda na obiektywach, wyglądają na bliźniacze (może coś przeoczyłem, zdjęć jest jeszcze mało) -pytanie tylko czy nie ma tam gdzieś jakichś przeklętych 2mm różnicy...

domero
10-10-2009, 17:10
No mniej więcej właśnie chodzi o te 2mm średnicy - D jest szerszy od A. Nie mam wprawdzie suwmiarki aby dokładnie zmierzyć ale chiński uchwyt A(W), który kupiłem swego czasu do 70-200/F4 L IS ni pierona nie wciśnie się na nową setkę.

APP
10-10-2009, 17:31
Takiego szybkiego odzewu to się nie spodziewałem (dziękuję!)...
Czyli jednak chodzi o średnicę, a nie o szerokość pierścienia/gniazda czy inne detale.

Jeśli ktoś jeszcze może potwierdzić tą informację (dla pewności np. z oryginalnymi uchwytami i/lub w drugą stronę), to zachęcam do podzielenia się obserwacjami.

Canon... uchwytu do szkła za ponad ponad 3kpln oczywiście nie dorzucą (hehe, znam ten ból z 70-200/4 IS ;)), a jeszcze złośliwie ciągle coś zmieniają. 2mm... tak właśnie obstawiałem...
Nie wiem, śmiać się, czy płakać?