Zobacz pełną wersję : Przeswietlone foty w 300D?
Duzo osob ma ten problem? Moze wiecie czym to jest spowodowane?
DoMiNiQuE
12-09-2005, 12:42
Moze wiecie czym to jest spowodowane?
Nieumiejetnoscia pomiaru swiatla i wprowadzania korekty ekspozycji? :mrgreen:
1) widze, ze maja to osoby nieumiejacych nawet zadac pytania konkretnie
2) brakiem wiedzy obslugujacego aparat? nie przeczytaniem instrukcji obslugi aparatu?
ale wam latwo przychodzi ocenianie innych, stosuje korekcje itd, ale w porownaniu do mojego nikona F 80 to... wiecej fotek jest przeswietlonych i tyle.
No to cop za problem skorygować ekspozycję -0,3 lub -0,7 ??
Rad_fot - sprecyzuj o co ci chodzi, w jakiech sytuacjach masz przeswietlenia....
(moze byc pomocne : http://rtfm.killfile.pl/)
acha: nie dzwie sie, ze masz wiecej przeswietlonych fot niz w F80, bo pewnie analogiem robiles mniej zdjec ;)
DoMiNiQuE
12-09-2005, 12:52
porownaniu do mojego nikona F 80 to... wiecej fotek jest przeswietlonych i tyle.
Wymien na D70 - on z regoly nie doswietla ;)
Edit:
ja przewanie robie na M (jak nie ma czasu to na AV/TV) i w 90% uzywam * (mierze i blokuje ekspozycje oraz ewentualnie wprowadzam korekte) i nie zauwazylem aby mi w takich sytuacjach przeswietlal foty :)
Canon ma lekka tendencje do przeswietlania, dlatego trzeba uwazac - wiele osob wrecz na stale ma wlaczona lekka korekte eV.
Canon ma lekka tendencje do przeswietlania, dlatego trzeba uwazac - wiele osob wrecz na stale ma wlaczona lekka korekte eV.
wiele osob???? o czym Wasc piszesz????
Tomasz Golinski
12-09-2005, 13:38
w porownaniu do mojego nikona F 80 to... wiecej fotek jest przeswietlonych i tyle.
A słyszałeś, że klisza ma większą tolerancję niż matryca?
troche mnie dziwi problem
Ja większosć swoich musze rozjaśniać. O prześwietleniu nie ma wręcz mowy
DoMiNiQuE
12-09-2005, 14:06
troche mnie dziwi problem
Ja większosć swoich musze rozjaśniać. O prześwietleniu nie ma wręcz mowy
To akurat nic dziwnego. Jak robisz zdjecia na w ostrym sloncu, na plazy badz na sniegu to musisz dawac korekte na + ... inaczej zdjecia bedziesz mial niedoswietlone.
Ano właśnie przy przejsciu z filmu na matrycę mnie też spotkała taka niemiła niespodzianka z mniejsza tolerancją naświetlania - trzeba się przyzwyczaić zerkać na histogram (oczywiście nie jako wyrocznię ale jako pomoc) i nauczyć się dobierać korektę ekspozycji lub/i jasność LCD w zależności od panującego oświetlenia :mrgreen: .
Jak robię gwiazdy w totalnych ciemnościach to przy jasności LCD na poziomie 1 zdjęcia wyświetlają się jaśniej niż są zrobione i trzeba być swiadomym, że jest noc i trzeba bardziej "przewalić", aby wyjść na swoje. Na plaży w słoneczny dzień odwrotnie.... na max. jasności dalej mało widać... Powstaje sztuczny kontrast na LCD i to też trzeba mieć na uwadze.
A co do prześwietlania... w aparaciku jest taka pomocna funkcja przy podglądzie - mrugają "przepalone" obszary i tutaj nie ma wytłumaczenia, że monitorek był ciemny. Trzeba poprawić exp. i sprawdzić... jak nic nie mruga to zdjęcie się nadaje do obróbki :mrgreen: .
Tez kiedys w takie bajki wierzylem i mialem korekte wlaczona.
A pozniej naumialem sie troszke dokladniej mierzyc, korygowac oraz uzywac RAW :roll: .
Tez kiedys w takie bajki wierzylem i mialem korekte wlaczona.
A pozniej naumialem sie troszke dokladniej mierzyc, korygowac oraz uzywac RAW :roll: .
Tak - wlasnie o tym pisze, bo statystyczniej mniej bledow z naswietleniem wyjdzie przy korekcji - 0,3, niz przy 0,0 8)
mi wręcz niedoświelta czasami... a wlasciwie dosc często. I to w całkiem normalnych warunkach np. jak zdjęcia slam dunk'ów na boisku do kosza.
mi wręcz niedoświelta czasami... a wlasciwie dosc często. I to w całkiem normalnych warunkach np. jak zdjęcia slam dunk'ów na boisku do kosza.
nie wiem o jakim zblizeniu mowisz, ale tablica do kosza jest biala - jesli zajmuje sporo miejsca w kadrze konieczna jest korekcja na plus.
wiele osob???? o czym Wasc piszesz????
zawsze nie, często tak, z czasem wiem już, gdzie bez korekty pomiar będzie zwalony jak cholera
']Wymien na D70 - on z regoly nie doswietla ;)
Edit:
ja przewanie robie na M (jak nie ma czasu to na AV/TV) i w 90% uzywam * (mierze i blokuje ekspozycje oraz ewentualnie wprowadzam korekte) i nie zauwazylem aby mi w takich sytuacjach przeswietlal foty :)
a na co tym * celujesz?
DoMiNiQuE
12-09-2005, 22:24
a na co tym * celujesz?
to zalezy od rodzaju fotografii ...ale najczescie na to co chce miec poprawnie naswietlone ;) (ewentualnie strzelam w kilka miesc i usredniam) + korekta ekspozycji.
zawsze nie, często tak, z czasem wiem już, gdzie bez korekty pomiar będzie zwalony jak cholera
??????? cholera - trudno Cie zrozumiec :/
ale fakt - trzeba wiedziec, gdzie korekta niezbedna. tylko, ze w tym watku nie o to chyba chodzilo (ja to odebralem jako generalna tendencje Canona do przeswietlen)
Duzo osob ma ten problem? Moze wiecie czym to jest spowodowane?
Prawdopodobnie przypadkowo wprowadziłeś korektę ekspozycji, a że pewnie robisz Av to nie zwracasz na to uwagi.
nie wiem o jakim zblizeniu mowisz, ale tablica do kosza jest biala - jesli zajmuje sporo miejsca w kadrze konieczna jest korekcja na plus.
Wlasnie najciekawsze jest to ze ja robie ujęcia jakby stojąc troche za koszem. Czyli zadnych bialych duzych fragmentow nie ma!! A mimo to jest niedoswietlone często zdjęcie.
Wlasnie najciekawsze jest to ze ja robie ujęcia jakby stojąc troche za koszem. Czyli zadnych bialych duzych fragmentow nie ma!! A mimo to jest niedoswietlone często zdjęcie.
to rzeczywiscie...ale ale: to koszykowka w sali? jesli tak - moze masz okna w kadrze? lub przekadrowujesz (ustawiasz ekspozycje zachaczajac o okna, a po przekadrowaniu nie masz ich - a tylko ekspozycja ci zostala i juz nie pasuje w nowym kadrze), lub - jesli to na powietrzu - to Slonce...lub.. sam juz nie wiem - nie zauwazylem w.w. problemow u siebie ;)
rysiaczek
12-09-2005, 23:32
Hmm a ja bym obstawił jasne niebo w tle jako winowajcę... (jeżeli na powietrzu)
tak na powietrzu. ale ja nie robie tych zdjęc pod słonce :P słońce zawsze pięknie swięci z boku :)
rysiaczek
13-09-2005, 10:16
tak na powietrzu. ale ja nie robie tych zdjęc pod słonce :P słońce zawsze pięknie swięci z boku :)
Uhhhmm ja nawet nie pomyślałem, że możnaby takie zdjęcia pod słońce robić (chociaż kilka mogłogy byc ciekawych - ale właściwie tylko sylwetki). Ale nawet mając słońce za plecami dalej bardzo mocno świeci Ci niebo. Zrób prosty test - zmierz sobie kiedyś światło kierując obiektyw w czyste niebo (bez kosza, zawodników etc), a później odwrotnie i sprawdź różnicę :-D
Moje doświadczenia z 300D: do szybkiego focenia w P, jak nie ma czasu na M bo ludzie i focący w ciągłym ruchu (a więc co chwila różnie w stosunku do słońca):
- w górach (śnieg, narty): korekta na minus 1 1/3 a nawet minus 2
- morze, plaża: korekta na minus 2/3
Nie ma dzięki temu przepaleń, ale część (mniejszość) wymaga wtedy korekty (rozjaśnienia ) przy "wywołaniu".
rysiaczek
13-09-2005, 12:48
Moje doświadczenia z 300D: do szybkiego focenia w P, jak nie ma czasu na M bo ludzie i focący w ciągłym ruchu (a więc co chwila różnie w stosunku do słońca):
- w górach (śnieg, narty): korekta na minus 1 1/3 a nawet minus 2
- morze, plaża: korekta na minus 2/3
Korekta na 'minus'?? Zazwyczaj daje się raczej na plus, bo jasne pola (śnieg, piasek na plaży) dają w kość światłomierzowi, i ten zaniża ekspozycję...
Tomasz Golinski
13-09-2005, 12:48
Ziemna, juz kiedyś pisałem, że nie rozumiem twojego 300d. Ja w górach muszę dawać na plus, żeby mieć sensowny histogram... Minus 2 wydaje mi się nieprawdopodobne.
Jak ostatnio robiłem zdjęcia w samo południe i silnym słońcu na „pustyni” w Łebie to miałem +1eV i jakoś nic nie było przepalone, gdybym dał na 0eV to zdjęcie było by lekko nieoświetlone. Też się dziwie autorowi poprzedniego postu :) że na śniegu daje -2eV
A czy ja sam go rozumiem???? "Ona" chyba jest kobietą :D
Ale on/ona tak ma.
I jeżeli poprawnie naświetla fotki zrobione w "normalnych" warunkach, tj. bez jaskrawego słońca, czy z fleszem, zarówno na Av, Tv jak i na P czy "zielonym", to chyba nie jest uszkodzony, tylko taka jego uroda.
Po prostu się przyzwyczaiłem :)
Sorry, sam się dziwie jak ja się na studia dostałem :P
Też się dziwie autorowi poprzedniego postu :) że na śniegu daje -2eV
A może ten egzemplarz ma obrócone styki i daje minus jak ma być plus? :D :D
Ale jak dam np. +1 na śniegu to mam jedną wielką białą plamę i żadnych szczegółów...
DoMiNiQuE
13-09-2005, 15:26
Ale jak dam np. +1 na śniegu to mam jedną wielką białą plamę i żadnych szczegółów...
A w jakis sposob mierzysz swiatlo? Na snieg?
W sytuacjach, o których mowa, akcja (narciarz - ja, zabawa z dziećmi na plaży) wszystko dzieje się za szybko. Więc jak daję komuś aparat, to ustawiam mu "P", jeden punkt ostrości na środek i ekspozycję na minus j.w. Wtedy jest OK.