Zobacz pełną wersję : zestaw - proszę o poradę
patric89
07-10-2009, 10:52
W tej chwili posiadam
Canona 450d
tamrona 17-50 f2.8
canona 85 f1.8
430 EXII
Planuję sprzedać Tamrona za ok 1300zł
dołożyć 700zł i kupić Canona 28mm f1.8
i po 2 miesiącach z racji że będzie mi brakować szerokiego kąta kupno Samyang 14 mm f/2.8
Finaly zestaw wyglądałby następująco
C450d
Samyang 14mm f2.8
Canon 28mm f1.8
Canon 85mm f1.8
Canon 430EXII
Jeszcze dlaczego zmieniam Tamrona. Potrzebuję pewnego AF w ciężkich warunkach i lepszego światła.
Proszę o porady i sugestie.
Jak już musisz słodzić herbatkę to lepiej cukrem trzcinowym. Mam nadzieję że takiej rady oczekiwałeś bo z Twojego posta nic nie wynika.
Finaly zestaw wyglądałby następująco
C450d
Samyang 14mm f2.8
Canon 28mm f1.8
Canon 85mm f1.8
Canon 430EXII
Jeszcze dlaczego zmieniam Tamrona. Potrzebuję pewnego AF w ciężkich warunkach i lepszego światła.
Proszę o porady i sugestie.
Po co Ci porady, skoro już podjąłeś decyzję. Z drugiej strony jak możemy Ci cokolwiek radzić skoro nie wiemy jaki rodzaj fotografii praktykujesz?
Merauder
07-10-2009, 12:02
Do czego ta 28 1.8 ma byc wykorzystywana?
fabrykant
07-10-2009, 12:21
.
Kupując Samyanga, kupujesz szkło które W OGÓLE nie ma AF, zatem cel nie jest zrealizowany. Czy próbowałeś ostrzyć w ciemnościach używając manualnego szkła? Nie jest to superłatwe, zwłaszcza z aparatem o mniejszym i ciemniejszym wizjerze, i zwłaszcza że zapewne Samyang będzie pracował na pełnym otworze przesłony - różnica pomiędzy ostrym a nieostrym planem będzie bardzo widoczna (pomimo szerokiego kąta). Spróbuj zanim się zdecydujesz.
Co do dalszych porad- mam te same obiektywy+ Sigmę 30/1,4, ale nie zamieniłbym Tamrona 17-50 na tąż Sigmę- obydwa są bardzo przydatne. Tamron bije stałoogniskówkę wysoką uniwersalnością i znacznie szerszym kątem, co do jego AF ja nie mam wielkich zastrzeżeń- czasem nie trafi w ciemniejszych warunkach (ale każdy obiektyw czasem nie trafi), ale masz przecież lampę, można ją np. wyłączyć tak by włączony był jej podświetlacz AF- z czerwonym wzorkiem rzucanym przez tą lampę mój Tamron strzela bezbłędnie.
Sigma 30/1,4 czy też podobna stałka (28/ 1,8 ) pobije Tamrona plastyką obrazu- małą głębią ostrości, możliwością pracy w ciemniejszych warunkach, co nieco ostrością, ale nie mogę powiedzieć że go z powodzeniem ZASTĄPI.
Tyle można radzić nie wiedząc do czego zestaw ma być stosowany.
patric89
09-10-2009, 16:05
C28mm byłby dla mnie idealny do codziennej fotografii, przydałby sie również na studniówkach może późniejszych ślubach...
Dlaczego sprzedaje Tamrona? Bo brakuje mi jeeszcze szerszego pola widzenia a jeżeli chodzi o Samyanga będę go wykorzystywał jedynie w plenerze do zdjec krajobrazów dlatego nie bedzie takiej sytuacji jaką opisywał fabrykant:
Kupując Samyanga, kupujesz szkło które W OGÓLE nie ma AF, zatem cel nie jest zrealizowany. Czy próbowałeś ostrzyć w ciemnościach używając manualnego szkła? Nie jest to superłatwe, zwłaszcza z aparatem o mniejszym i ciemniejszym wizjerze, i zwłaszcza że zapewne Samyang będzie pracował na pełnym otworze przesłony - różnica pomiędzy ostrym a nieostrym planem będzie bardzo widoczna (pomimo szerokiego kąta).