Zobacz pełną wersję : 350D jak zmusić lampę do błysku FP ???
Chciałem zrobić zdjęcie przy czasie 1/4000s z lampą Sigmą EF500 ustawioną z boku na statywie. Błysk tej lampy miał byc wyzwalany bezprzewodowo przez to małe badziewko w aparacie. Ale za cholere nie mogę zmusic tej małej lampki do działania z czasami krótszymi niż 1/200s. Poprostu jak podnoszę lampkę do góry automatycznie zmienia mi czas na 1/200 chyba że jest dłuższy.
Czy jest możliwość odpalania tej małej lampki w trybie szybkiej synchronizacji???
Wyglada na to ze sie nie da :-(
zaluz jakas inna lampe (systemowa)
jezeli chodzi o ef500 da sie to zrobic w M i Tv
Powiedz jak to da się zrobić?
Nie chodzi o odpalenie EF500 w trybie FP ale o wbudowaną lampkę. To że EF500 działa w tym trybie to wiem. Ale jak ściągnę Sigmę na statyw to jakos ją muszę odpalic więc daję ją na slejwa a za mastera robi wbudowana i wyzwala Sigme. Ale problem jest w tym że wbudowana nie chce działać z czasami poniżej 1/200. Bo przy podniesiniu wbudowanej czas sie automatycznie zmienia na 1/200 bądź dłuższy(o ile jest nastawiony).
Da się wyzwolić sigmę EF 500 Super z lampy wbudowanej ?
OCzywiście że się da. Tylko mi chodzi jak to zrobić przy czasie krótszym od 1/200s.
Chciałem zrobić zdjęcie przy czasie 1/4000s z lampą Sigmą EF500 ustawioną z boku na statywie. Błysk tej lampy miał byc wyzwalany bezprzewodowo przez to małe badziewko w aparacie. Ale za cholere nie mogę zmusic tej małej lampki do działania z czasami krótszymi niż 1/200s. Poprostu jak podnoszę lampkę do góry automatycznie zmienia mi czas na 1/200 chyba że jest dłuższy.
Czy jest możliwość odpalania tej małej lampki w trybie szybkiej synchronizacji???
Nic z tego 8) ... wbudowana lampka ma czas czas synchro 1/200s i nic nie wymyślisz. Jest to prosta lampa z jednym błyskiem, a nie jak zewnętrzne lampy z błyskiem sekwencyjnym (HSS, FP) :-| . Potrzebujesz zewnętrznej lampy z HSS do wyzwalania tej Sigmy jeśli chcesz mieć krótsze czasy. Albo kup sobie przewód Off-Camera Shoe Cord 2... tylko to się sprawdza przy niedużych odległościach lampy od aparatu, chociaż można go pociąć i przedłużyć trochę... nie widzę przeciwskazań :mrgreen: .
OCzywiście że się da. Tylko mi chodzi jak to zrobić przy czasie krótszym od 1/200s.
Jak ?
....
Ok, coś mi się udało, ale przydałaby się instrukcja PL. Posiada ktoś ?
Jak ?
Co jak? ;-) Lampa w body błyska, fotocela w Sigmie załapuje błysk i sigma błyska :mrgreen: ... tylko dalej problem, że po podniesieniu lampy wbudowanej body wymusza min. 1/200s czas ekspozycji :-| .
A instrukcję posiada ktoś?
Miałem podobny problem i szukałem instrukcji na necie ale nie znalazłem :(. Możesz się poratować oryginalną angielską ze strony Sigmy, albo po omacku... wszystkie funkcje po kolei i może dojdziesz co do czego :D.
Cichy i Diodak mam instrukcje po polsku napiszcie mi maila na priv. Ale dopiero po 14tej bo idę do robala.
hm... instrukcja do czego??
moze tu znajdziesz to czego potrzebujesz:
http://lech.biezanow.net/instrukcje/instruk.html
hm... instrukcja do czego??
moze tu znajdziesz to czego potrzebujesz:
http://lech.biezanow.net/instrukcje/instruk.html
Hmm, chyba oczywiste, do czego ? Sigma 500 Super. Tam tego nie znajdziemy.
z poprzednich postow zrozumialem ze problem jest po stronie aparatu i tego jak wyzwolic lampe a nie samej lampy - stad moje pytanie do czego instrukcja i link taki jaki dalem... moj blad :P
Diodak już poszła. :)
Cichy a Ty nie chcesz??? Jak chcesz to daj maila.
Dzieki Gregg, już odebrałem... instrukcja bardzo przydatna - powinna rozwiać kilka wątpliwości które mam :).
KuchateK
12-09-2005, 16:59
To nie problem po stronie lampy i nie w instrukcji od niej szukaj. Problem to znalezc sposob na jej wyzwolenie majac ustatwione 1/4000. Ratuje Cie przewod (taki czy inny) albo druga lampa czy jakis wyzwalacz na stopce.
A to czy sigma postawiona obok bedzie w stanie blysnac FP to juz inna bajka. Choc podaja ze czas blysku jest zedu 1/700 (zapewne dla 100% mocy), wiec masz szanse ze nie bedziesz mial waskiego paska oswietlonego na zdjeciu.
Właśniue cały czas zastanawiam się czy ta Sigma wyzwalana fotocelą w trybie slave jest w stanie błysnąć FP tak jak normalnie gdy jest na stopce w trybie FP - nie miałem okazji sprawdzić ;).
Diodak jak sprawdzisz to daj znać..
Diodak jak sprawdzisz to daj znać..
Sprawdziłem ale nie na Sigmie (bo już jej nie mam) tylko na swoim Canonie 380EX ale efekt powinien być ten sam. Lampkę wyzwalałem przewodem z gorącą stopką. Manualnie na lampie ustawiłem HSS i pstryknąłem z czasem 1/2000s. Poniżej znany wszystkim efekt :mrgreen: . Okazuje się, że potrzeba pełnego przeniesienia funkcji lampy za pomocą 4 dodatkowych styków systemowych :-| . Więc najprościej jest kupić Off-Camera Shoe Cord 2 i wydłużyć go samemu. Wcale nie musi wyglądać po przeróbce źle... zastosować wielożyłowy czarny przewód w jednej wiązce z izolacją o przekroju koła, założyć w miejscach lutowania czarne rurki termokurczliwe i mamy już lampę z HSS/FP oddalona nawet o 5 metrów od aparatu :D. Korektę mocy można robić manualnie na lampie.
W mojej 380EX mogę jedynie włączyć HSS, ale częstotliwością poszczególnych błysków składowych steruje body poprzez wszystkie styki. Jest jakaś szansa na odpalenie tej Sigmy (i innych lepszych) w trybie manualnym. Możesz spróbować pobawić sie ustawieniami, ale wydaje mi się, że szanse marne :P