Zobacz pełną wersję : Problem z 580EX II
michal-b
05-10-2009, 13:07
Witam!
Od jakiegos czasu przymierzalem sie do zakupu lampy 580EX II i wlasnie nadarzyla mi sie okazja nabycia uzywki w dobrej cenie. Niestety mam watpliwosci czy jest sprawna.
Wyswietlacz lampy miga caly czas gdy lampa jest podniesiona. W instrukji pisze ze dzieje sie tak gdy nasadka rozpraszajaca swiatlo jest wysunieta. Problem w tym ze jest schowana. Nie mam doswiadczenia z lampami zewnetrznymi, wiec bardzo prosze o pomoc:) Czy jest cos nie tak z lampa czy tez ja cos pomieszalem?
Kupiłeś już tą lampę? Kiedy i w jakich okolicznościach pojawiła się usterka? Co na to sprzedawca?
Naturalnie próbowałeś wyciągnąć nasadkę i starannie schować ją ponownie, raz, drugi?
Jeśli sprzęt jest z drugiej ręki, to zawsze jest szansa, że jakiś głupi "psztyczek" zwyczajnie się wyrobił i nie zawsze chce załapać, ale opisane zachowanie nie musi być winą tej nasadki.
Coś mi świta, że ten migający wyświetlacz kiedyś przewinął się na forum, ale nie za bardzo kojarzę pod jakim kątem szukać (poza przeszukaniem wszystkich wątków o problemach EX'ami).
EDIT:
Zadam jeszcze może i głupie pytanie - baterie sprawne?
michal-b
05-10-2009, 13:49
Lampa jest z komisu. Mam kilka dni na przetestowanie i ewentualnie moge ja oddac bez problemow. Tyle ze musze dosc szybko podjac decyzje.
W instrukji znalazle wlasnie ta notke ze wyswietlacz miga przy wysunietej nasadce. Mozliwe ze przycisk jest wyrobiony albo zablokowany. Niestety nie mam doswiadczenia z ta lampa...
Ale baterie masz sprawdzone, a usterka była widoczna od momentu pierwszego włączenia?
michal-b
05-10-2009, 14:04
Baterie sa nowe. Poza tym mysle ze gdyby to byl problem z bateria to wyswietlacz migal by caly czas a nie tylko przy podniesionej lampie.
Wyswietlacz migal juz w komisie. Jest to komis ogolny, nie tylko ze sprzetem foto. Tak wiec wlasciciel rowniez nie bardzo wiedzial o co chodzi.
Mam mozliwosc zwrotu bez podania przyczyny w ciagu tygonia.
To niestety dalej nie pomogę. Swojej lampy pod ręką nie mam żeby się temu przyjrzeć i coś podpowiedzieć. Przejrzałem na szybko wątki o lampach, które miałem pod ręką, ale poza jednym, oczywistym, nic nie widzę (tam dokładnie o to chodziło, tyle, że działało jak należy) :(
Jeśli baterie w pełni sprawne, a wizytówka z dyfuzorem dokładnie schowane...
michal-b
05-10-2009, 14:13
Spoko. Dzieki. Moze jeszcze ktos sie odezwie:)
michal-b... ktoś kiedyś miał tu podobny problem z 430ex. wysuń nasadkę a następnie wsuń na miejsce. wsuń do wyraźnie wyczuwalnego oporu i sprawdź czy lcd dalej miga. ewentualnie spróbuj lekko docisnąć na miejsce bez wyciągania, bo może nie doszła do końca, jak to zasugerował APP...
michal-b
05-10-2009, 14:31
Wieczorem sprobuje jeszcze pokombinowac z ta nasadka. Moze tylko cos sie zablokowalo... mam nadzieje.
Yoshitaka
05-10-2009, 14:46
Wieczorem sprobuje jeszcze pokombinowac z ta nasadka. Moze tylko cos sie zablokowalo... mam nadzieje.
A jak podniesiesz palnik do góry to też miga ?
michal-b
05-10-2009, 15:03
A jak podniesiesz palnik do góry to też miga ?
No wlasnie miga przy palniku podniesionym do gory. Gdy jest ustawiony na wprost wyswietlacz zachowuje sie normalnie.
carlsson
05-10-2009, 22:51
Kurna! sorki za słowo ale czytając psota pocik zalewa hehe :D Migający wyświetlacz daje Tobie znać, że zdjęcie będzie niedoświetlone itp... m.in. taka opcja występuje przy podniesionym palniku, gdy kochany błysk m.in. niema się od czego odbić. Zacznij robić zdjęcie z ustawieniami lampy na M to przestanie migać ;) - słaby ale żart.
Ps. Swoja drogą skoro to lampa z lombardu (:shock:) to bardzo możliwe, że jest krótko mówiąc 'wadliwa'.
Duża jest przebitka cenowa zakupionej lampy z lombardu a np. ze sklepu internetowego ?
michal-b
06-10-2009, 09:24
APP i tomko66 mieli racje. Zablokowana byla nasadka, swiadczylo o tym tez to ze zoom byl zablokowany na 14mm, ale to juz ja nie zauwazylem. Teraz wszystko wyglada w porzadku. Kilka razy probowalem wyjmowalem nasadke rozpraszajaca i jest ok.
Mam jeszcze pytanie, w jaki sposob moge sie upewnic ze lampa jest w dobrym stanie? Z zewnatrz wszysko jest ok. Nie ma zadnych nalotow na palnikach itp.
Czy moge jakosc sprawidzic np w jakim stanie sa kondensatory?