Zobacz pełną wersję : Canon EOS 50D - problem z RAW
photograph.opole.pl
04-10-2009, 22:12
Zwracam się tutaj do posiadaczy 50D. Mam go od niecałych dwóch miesięcy.
Od tego momentu mam nie mały problem z poprawnym "wywłaniem" zdjęć z RAW'ow.
Problem dotyczy kolorów. Ostatnio robilem fotki na weselu. Oglądając efekty o mało się nie załamałem po tym jak odczytywałem RAWy. Na większości zdjęć przewyższa kolor magenty. Mimo próby regulacji kolorow, nie umiem doprowadzić zdjec z tego aparatu do poprawnej kolorystyki. Wczesniej na 300D nie miałem z tym problemu. Zdjęcia (RAWy) miały żywe i soczyste kolory. Teraz to jest poprostu porażka.
Dla przykładu podam dwie fotki. Dziś robilem znajomym zdjęcia.
Pierwsze zdjęcie. http://photograph.opole.pl/galeria/ludzie/michal/IMG_6653.jpg
Jest to zdjecie uzyskane z RAWa. Przpalone twarze. Mimo prób regulacji przy przerabianiu RAWa nie udało się tego odzyskać. Do tego płaszcz tej panny zalatuje na niebieski kolor.
Drugie zdjęcie. http://photograph.opole.pl/galeria/ludzie/michal/IMG_6653x.jpg
To jest to samo zdjęcie, tylko że od razu wygenerowany JPG. Czy widzicie spore różnice?
Czy ktoś z was ma podobne problemy z RAWami w 50D? Czy może mieć na to wpływ profil kolorów w programie graficznym, czy moze być cos innego powodem? Jeśli ktoś byłby chetny to moge poddesłac oryginalnego RAWa zeby porownac efekty.
luc_october
04-10-2009, 22:44
jeśli nie upgradowałeś jeszcze to upgrade'uj firmware do 1.0.7 po części to załatwia problem, ale nie do końca.
wywołując w lightroomie/ ACR musisz mieć ściągnięte profile do canonów.
Różnica duża. Wrzuć może RAWa...
Czym obrabiasz/oglądasz RAWy? Bo nie napisałeś...
photograph.opole.pl
06-10-2009, 18:44
No właśnie upgrade firmware zrobiłem zaraz po zakupie.
Tu jest link do RAW. Byłbym wdzięczny jeśli ktos by mogł sprawdzić jak wyjdzie u niego efekt.
http://photograph.opole.pl/galeria/ludzie/michal/IMG_6653.CR2
RAWy w domu przygotowuje pod oprogramowaniem dostarczonym z Canona. Jednak, ze nie ma w nim wiekszych mozliwosci gdy chodzi o "trudniejsze" sprawy z oswietleniem i balansem bieli, to takie pliki obrabiam w roboczym Photoshopie. Te pliki, ktore podalem obrabialem w PS. Jednak w jednym i drugim przypadku efekt jest ten sam.
Mam chyba pecha do tego body. Bo juz od poczatku mam takze problem z samoczynnym kasowaniem sie ustawien daty i czasu po wyjeciu z aparatu akumulatora, ale o tym juz bylo w innym watku.
luc_october
06-10-2009, 19:49
spróbuj robić foty w RAW, a nie sRAW. u mnie w sRAW też zauważyłem przesunięcie w stronę magenty.
photograph.opole.pl
07-10-2009, 09:39
Dzięki luc_october za uwage. Z ciekawosci to sprawdze. Teraz akurat nie pamietam czy te zdjecia weselne robilem w sRAW ale wydaje mi sie, ze w RAW. To dopiero jednak sprawdze jak wroce do domu.
Dzięki za wskazówkę. Jak sprawdzę dam znac.
spróbuj robić foty w RAW, a nie sRAW. u mnie w sRAW też zauważyłem przesunięcie w stronę magenty.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mam aparat ze sobą w pracy i na karcie miałem jeszcze zdjęcia o których mowa. Okazuje się, że faktycznie wszystkie robilem w SRAW1. Tak więc problem może być po tej stronie.
Wyczytałem jednak, ze problem ten powinien rozwiazac uprade, ktory zreszta zrobilem zaraz po zakupie, ale chyba brak efektu.
Jesli dojde do jakiegos sensownego rozwiazania to napewno sie podziele.
luc_october
07-10-2009, 15:45
myślę że chodzi o same sRaw'y. z tego co zauważyłem ta sama fota w RAW i sRAW się różni tak samo jak w twoim przykładzie. Najwidoczniej Canon poprawiając firmware zapomniał poprawić sRaw i poprawił tylko same RAW'y :/
Na szybko pstryknąłem 2 takie same foty i wydaje mi się że sRAW zalatuje fioletem. Nic tylko czekać na poprawkę firmware'u :) Ja w sumie i tak używałem tylko zwykłego RAW. wolę drobnoziarnisty szum, niż 7 mpx.
i dlaczego temat o wadzie aparatu wylądował w dziale software?
tezmarek
07-10-2009, 16:30
Warto mieć firmware 1.0.7 oraz najnowszą wersję DPP. Może pomoże ;)
Tu jest link do RAW. Byłbym wdzięczny jeśli ktos by mogł sprawdzić jak wyjdzie u niego efekt.
http://photograph.opole.pl/galeria/ludzie/michal/IMG_6653.CR2
RAWy w domu przygotowuje pod oprogramowaniem dostarczonym z Canona. Jednak, ze nie ma w nim wiekszych mozliwosci gdy chodzi o "trudniejsze" sprawy z oswietleniem i balansem bieli, to takie pliki obrabiam w roboczym Photoshopie. Te pliki, ktore podalem obrabialem w PS. Jednak w jednym i drugim przypadku efekt jest ten sam.
Mam chyba pecha do tego body. Bo juz od poczatku mam takze problem z samoczynnym kasowaniem sie ustawien daty i czasu po wyjeciu z aparatu akumulatora, ale o tym juz bylo w innym watku.
Nie wiem , co Ty widzisz tragicznego w tej fotce . Po prostu należy prawidłowo ustawić WB i sprawa załatwiona . Nie wiem , co prawda , co oznacza roboczy PS . W PS CS4 uaktualnionym na bieżąco , którego używam - nie ma żadnego problemu . Robię co chcę z WB . Nie wiem , jak wyglądały prawidłowe kolory . Ta fotka jednak jest OK - może być do dalszej , pełnej obróbki . Może to Twój monitor i jego barwy ??.
photograph.opole.pl - Wszystko jest OK (aparat, firmware aparatu itd.).
JPG z Twojego RAWa (sRAW2), wywołanego w DPP (v.3.6.1.0).
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img96.imageshack.us/i/img6653n.jpg/)
Niebieska dominanta na czarnym płaszczu zniknęła. Wystarczyło, że przy wywoływaniu RAW, wyrzuciłem Landscape z ustawień Picture Style (zmieniłem na Standard).
Sprawdzałem na ACDSeePro3 jest bdb. ale na Capture One 4, Adobe Photoshop CS4 i DPP jest faktycznie zafarb. Problem prawdopodobnie leży po stronie programów do obróbki zdjęć bo na każdym z nich jest inaczej.
photograph.opole.pl
07-10-2009, 21:45
hmmm o kurcze, dziekuje wszystkim, ktorzy to rowniez sprawdzili.
Cieszy mnie fakt, ze to nie jest jakis problem, z ktorego nie da sie wyjsc. Teraz wiem, ze to kwestia jednak programowa a nie sprzetowa.
ZarJac a jakiego programu uzyles? Ja uzywam CS4, tylko jakos nie bardzo znalazlem opcje gdzie bym mogl przywrocic Picture Style na Standard :???:
wlodal, rowniez dzieki za sprawdzenie. Jednak jak porownywalem zdjecie uzyskane z RAW z JPG to nie moglem uwierzyc. Przede wszystkim chcialem odzyskac przepalone partie twarzy, ale nie udalo mi sie.
To raczej nie jest problem monitora. Sprawdzalem rowniez w pracy i tam rowniez w CS4 probowalem wyciagnac RAWa ale efekt podobny. Dlatego troche sie zszkowalem efektem.
luc_october i mk20 dzieki tez za sprawdzenie. Troche dziwne, ze sRAWy takie przesuniecie magenty maja :???:
Jeszcze raz dzieki wszystkim za pomoc.
photograph.opole.pl - program podałem.
Twojego RAWa (sRAW2) potraktowałem najprościej jak można. Przekonwertowałem go do pliku JPG, w załączanym do aparatów Canona, programie Digital Photo Professional, wprowadzając podaną korekcję:
DPP - View - Tool palette i w oknie Tool palette - zakładka RAW - Picture Style - Standard.
źródło (http://img36.imageshack.us/i/korekcja.png/)
Moja wersja DPP to v.3.6.1.0. To wszystko.
50D tak ma.
U mnie w DPP kolory są ok, zero przebarwień dla Raw, sRaw1, sRaw2. DPP wersja 3.6.2.
Ale w PS3 w ACR 4.6.0.30 w sRaw1 i 2 wszystkio co ciemne jest fioletowe, da się to skorygować, ale to nie jest kwestia kilku sekund. Jest to dość poważny problem, trzeba sRawy sobie odpuścić. Przy otwieraniu pliku ACR automatycznie pokazuje że zdjęcie ma w sobie tinte na + (od 5 do mniej więcej 20) w stronę magenty.
Te przebarwienia dają w sumie śmieszny efekt trochę jak z polaroidu.
Dzisiaj specjalnie zrobiłem test i to się potwierdza. Chciałem jeszcze do Lightrooma wrzucić i sprawdzić ale akurat mi wygasł trial. Zatem nic się chyba zrobić z tym nie da.
Inna rzecz: w DPP wszystko jest git, lecz jpg po kąpieli jest już zaczerwieniony.
20D robił mi na żółto, a 50D na czerwono. Taka to zabawa.
lukasz8402
14-10-2009, 16:45
witam.
Mam problem z rózowym zabarwieniem RAWów z 50d. Z jpg-ami jest wszystko ok. Oprogramowanie którego używam to LR2.5 oraz najnowszy DPP. Problem ten nie występuje z aparatem 40D.
proszę o pomoc
łukasz
witaj
ponoć najnowszy soft miał naprawiać taka bordową dominantę na zdjęciach z 50-tki.
nie wiem jak z różową:)
pozdrawiam!
Witaj a jaki masz soft ?
może tu jest przyczyna http://fotopolis.pl/index.php?n=9297
pozdr...
lukasz8402
14-10-2009, 17:41
mam wgrane firmware 1.0.7
może coś z softem jest nie halo..?
B o g d a n
16-10-2009, 22:09
Hmm, ja żadnych przebarwień nie zauważyłem ani na starym, ani na najnowszym sofcie.
Fatman_1
16-10-2009, 22:23
Ze sRAWami dałem sobie spokój już od początku. Przetrenowałem na starym sofcie - koszmarny, pasmowaty magentowy zafarb.
Teraz robię w pełnych RAWach i wszystko jest ok.
Daruj sobie te sRAWy. Miejsca wiele nie zaoszczędzisz.
Witam serdecznie wszystkich c-board`owców,
Przyznam szczerze, że nie tak miał wyglądać mój pierwszy post ale z tematem przebarwień zmagam się już od dawna i temat mnie szczególnie zaciekawił.
W moim modelu 50D zdecydowanie większa część zdjęć idzie w kierunku magnety. Soft do obróbki to Lightroom 2.4. firmware 1.0.7. Jeden z kolegów wyżej nadmienił iż do tego programu należy posiadać profil canona ? Czy ktoś mógłby mi rozwinąć tą myśl. W chwili obecnej mam tak, że wczytując RAWa w podglądzie plik wygląda poprawnie ..natomiast po kilku sekundach Lightroom "poprawia" fotkę i zupełnie zmienia barwy (pociemnia, kontrastuje dodaje żółtego). Tak jakby wczytywał z góry ustawiony profil... dodam że to samo miałem w poprzednich wersjach tego programu.
W moim modelu 50D zdecydowanie większa część zdjęć idzie w kierunku magnety. Soft do obróbki to Lightroom 2.4. firmware 1.0.7. Jeden z kolegów wyżej nadmienił iż do tego programu należy posiadać profil canona ? Czy ktoś mógłby mi rozwinąć tą myśl. W chwili obecnej mam tak, że wczytując RAWa w podglądzie plik wygląda poprawnie ..natomiast po kilku sekundach Lightroom "poprawia" fotkę i zupełnie zmienia barwy (pociemnia, kontrastuje dodaje żółtego). Tak jakby wczytywał z góry ustawiony profil... dodam że to samo miałem w poprzednich wersjach tego programu.
Zaktualizuj Adobe Camera Raw.
Witam serdecznie wszystkich c-board`owców,
Przyznam szczerze, że nie tak miał wyglądać mój pierwszy post ale z tematem przebarwień zmagam się już od dawna i temat mnie szczególnie zaciekawił.
Najnowsze uaktualnienie to Lightroom 2.5 i jest jeszcze coś takiego jak Camera Profiles !!. Camera Profiles ( poza Camera RAW.8bi - najnowsze 5.5 ) uaktualnia się każdorazowo przy zmianach/dodawaniach w sprzęcie we wszystkich wyrobach Adobe typu Photoshop CS3 , CS4 , Elements 7 , Lightroom . Jest jeszcze Adobe DNG Converter - może spróbuj tym wywołać pliki RAW i dopiero zastosuj dalszą obróbkę .
Sprawdź też ustawienia ogólne , preferencje programu . Czy przypadkiem nie masz przestawionego profilu barw ?.
Wiem, że to nie przedszkole.. ale w LR w polu Profile mam jedynie EMBEDDED (umieszczony, osadzony, zamocowany, zakorzeniony) a na wielu screenach widziałem, że ludzie mają tam profili jak węgla.
Wiem, że to nie przedszkole.. ale w LR w polu Profile mam jedynie EMBEDDED
Nie mam teraz 100% pewności, ale profile się instalują wraz z nowymi wersjami ACR automatycznie. Zaktualizowałeś jak pisałem?
Faktycznie. Przeoczyłem instalację ACR. Teraz sytuacja jest już o wiele wiele lepsza. Dzięki Merde za cierpliwość :]
P.S. Tak na zakończenie którego z profili powinienem używać...
źródło (http://img42.imageshack.us/i/profilemb.jpg/)
P.S. Tak na zakończenie którego z profili powinienem używać...
Który Ci z nich pasuje - powybieraj je po kolei i oglądaj efekty...
photograph.opole.pl
12-11-2009, 21:19
witam wszystkich. Moja cierpliwosc do tragicznych zdjec z mojej puszki 50D i kilku innych ustere sie skonczyla. Dzis oddalem aparat do reklamacji.
Jestem ciekaw co na moje uwagi dot. body 50D, odpowie serwis.
Napewno dam znac co i jak. Przeczytalem wiele for i uwag nt. EOSa 50D. Wiekszosc postow zawierala uwagi do problemu z balansem bieli i przesuniec magenty.
Jak dla mnie to za sprzet za kilka tysiecy zlotych, takie rzeczy zdarzac sie nie powinny.
Jest jeszcze drobna kwestia - tak banalna że może już ja sprawdzałeś. Czasami odcień powoduje ustawienie monitora. Moje obserwacje wprawdzie nie sa porównaniem dwóch canonów ale z takim przypadkiem miałem styczność.
Wiekszosc postow zawierala uwagi do problemu z balansem bieli i przesuniec magenty.
Jak dla mnie to za sprzet za kilka tysiecy zlotych, takie rzeczy zdarzac sie nie powinny.
Nie kumam, jeżeli zostało udowodnione, że winne jest oprogramowanie, to raczej soft za kilka tysięcy powinieneś oddać do serwisu a nie aparat. Mówie o CS4. Zgłoś sprawę do supportu Adobe, zobacz co Ci poradzą.
photograph.opole.pl
14-11-2009, 15:52
Nie kumam, jeżeli zostało udowodnione, że winne jest oprogramowanie, to raczej soft za kilka tysięcy powinieneś oddać do serwisu a nie aparat. Mówie o CS4. Zgłoś sprawę do supportu Adobe, zobacz co Ci poradzą.
Jeśli winny jest soft w aparacie to co do tego ma Adobe? Co mi po tym ze robie zdjecia w RAW jak część kolorów jest ok, a np. kolor czarny jest fioletowy? Owszem moge zredukowac fiolet do normalnego poziomu, ale co jesli osoba na zdjeciu ma makijaz w kolorach fioletu lub innde wdzianko w tych kolorach, makijaz i wszystko inne co fioletowe bedzie czarne.
Juz tutaj to opisywalem, ze gdyby wszystkie kolory byly przesuniete jednakowo to sprawa jest oczywiscia, ze to normalne. Nienormalne jest, ze kolory nie trzymaja sie kupy. Nie bede wiecej tego tlumaczyc, bo mam do porownania swoja stara puszek 300D, dla testow robilem w tych samych warunkach oswietlenia, z tymi samymi parametrami ekspozycji i tymi samym szklem na obydwu body (300D i 50D) i roznica ta jest nie do zaakceptowania.
Adobe tu nie ma nic do rzeczy. Bo zdjecia konwertuje z RAW do JPG i tak w oprogramowaniu dostarczonym do aparatu. Przetestowalem to po poscie, ktory napisal jeden uzytkownik, ale niektore zdjecia wychodza ok, ALE TYLKO NIEKTORE. Nie moge zaakceptowac tego, ze model bardziej amatorski radzi sobie o wiele lepiej z WB (JPG) niz polprofesjonalne lustro.
Manipulowalem juz wszystkimi ustawieniami, testowalem wszystkie temperatury barwowe. Niektore zdjecia udaje sie doprowadzic do kolorow ZBLIZONYCH do naturalnych, ale nie moge sobie pozwolic aby jedno zdjecie obrabiac przez 2 godziny.
Czekam na odpowiedz serwisu. Zreszta opisany tutaj problem to nie jedyny. W innym wątku opisywalem rowniez problem w tym samym body z kasujaca sie data i czasem po wyjeciu akumulatora. Wymiana baterii podtrzymujacej pamiec nic nie dala. Ten fakt juz dyskfalifikuje ten aparat z normalnego uzytkowania. Z czasem rowniez wyszedl fakt, ze podczas fotografowania z lampa zewnetrzna (dedykowaną 580EX II) aparat po pewnym czasie zaczyna glupiec i sie wieszac.
Jak dostane informacje z serwisu to chetnie sie podziele. Byc moze trafilem na faktycznie jakis ferelny model.
photograph.opole.pl
24-11-2009, 18:08
witam ponownie po małej przerwie. Dziś odebrałem z reklamacji mojego 50D (o ktorym mowa w tym watku)
Reklamowałem go głownie z powodu kasującej się daty i czasu po wyjęciu akumulatorka na kilka sekund z body oraz z powodu kiepskiego radzenia sobie z WB.
Co do pierwszej usterki, to w informacji serwisu znalazła sie anotacja o naprawie obwodu baterii podtrzymującej pamieć. Co do poruszanego problemu (w tym watku) nt. problemow z poprawnym ustawieniem WB to serwis odpowiedział, że wszystko jest ok i nie ma co naprawiać.
No cóż, odczytując tą informację ucieszyłem się, że chociaż przynajmniej zniknął już problem z wymianą akumulatorka i na nowo ciagle ustawianiem daty i czasu.
Rozczarowałem się jednak. Po uruchomieniu aparatu z włożonym akumulatorkiem zostałem poproszony o wprodzenie daty i czasu. Nastepnie zrobilem kilka zdjec i postanowilem sprawdzic czy problem zostal faktycznie usuniety. Wylaczylem aparat wyjalem akumulator i odliczajac jakies 10-15 sekund (mniej wiecej tyle potrzeba zeby na spokojnie wymienic akumulator na naladowany), wlozylem akumulator z powrotem, wlaczylem aparat i.... ZONK! Znow prosba o wprowadzenie daty i czasu. Ja to mam chyba pecha.
Po raz kolejny czeka mnie kilkunasto dniowa rozlaka z moim foto i ponowne wyslanie go do serwisu.
Witaj. No niestety masz chyba pecha chyba niezbyt naprawili usterkę w serwisie. Mój 50D nawet jak leży ze 2 dni bez akumulatora to nie traci daty. Co do działania WB to nie widzę różnicy z poprzednim 30D
..natomiast po kilku sekundach Lightroom "poprawia" fotkę i zupełnie zmienia barwy (pociemnia, kontrastuje dodaje żółtego). Tak jakby wczytywał z góry ustawiony profil... dodam że to samo miałem w poprzednich wersjach tego programu.
Popsuł ci się jakiś profil w Lightroom ...mam to samo kiedys było ok..teraz wszystko czyta na żułtko..wywal i zmień na nawszą wersje
photograph.opole.pl
27-11-2009, 22:56
No własnie. Co do mojego WB w mojej 50-ce, to również obrzydliwie wygląda kolor żółty. Jeśli fotografuję np. żółte liście, to zamiast zoltego wychodzi jakas gófniana papka :/ Wyglada to okropnie. Kolory sa nienaturalne. Dodam, ze nie uzywam zadnych trybow typu landscape itp. Uzywam tylko neutralnego.
Niestety jestem rozczarowany tą 50-ką. Wczesniej przez prawie 4 lata uzywalem 300D i porownojac zdjecia ze starym body, to akualne zdjecia (jesli chodzi o WB) to to jest jakas porazka.
Kolejnym rowniez problemem jest wieszanie sie foto z dluzsza praca z lampa blyskowa (580 EXII). Wczesniej pracujac z nia z moim 300D rowniez kilka godzin nie bylo zadnych problemow. W momencie kiedy zglosilem to w serwisie chcieli abym im wyslal moja lampe blyskowa. No jaja jakies. Za niedlugo moze jeszcze poprosza aby im wyslac wszystko, lacznie z torba, czytnikiem kart pamieci, laptopem i najlepiej zebym zapomnial o fotografowaniu chyba.
Witam,
spróbuj przy obróbce rawa w DPP wyłączyć na 3 zakładce funkcje ALO (na samej górze)
photograph.opole.pl
10-03-2010, 12:02
Witam,
spróbuj przy obróbce rawa w DPP wyłączyć na 3 zakładce funkcje ALO (na samej górze)
Witam, dzieki za info
Ta opcja byla cały czas wylaczona, wiec niestety nie miala na nic wplywu. pozdrawiam
wertykal100
10-03-2010, 12:29
wyrazy współczucia. W mojej 50tce nawet jak mam aparat z wyjetym aku na 3tyg to jst ok i o nic nie pyta
Tak - wyjmowanie aku nie może powodować utraty żadnych danych, może bateria do potrzymywania daty jest bardzo słaba i wtedy soft korzysta z aku ale to tylko takie moję "filozofowanie" nie poparte rzetelną wiedzą na temat softu. Co do balansu bieli, to raczej nie używam innych formatów niż pełny RAW (kiedyś kombinowałem z większą kompresją ale wówczas nie zauważyłem żadnej dominanty faktem jest też, ze nie oceniałem zbyt krytycznie fotek pod tym katem) i zazwyczaj w aparacie ma profil neutralny, ponieważ każdy inny wprowadza jakieś modyfikacje obrazu. Wstępną obróbkę przeprowadzam na canonowskim DPP, a ew. później po wyeksportowaniu RAW'a do formatu TIF dopieszczam go w PSP (Paint Shop Pro). Zazwyczaj balans bieli nie wymaga korekty, ajeżeli nawet się zdarzy, że w sztucznym świetle coś "przybarwi", to DPP radzi sobie z tym zupełnie nieźle. Myślę, ze w tym zakresie. Spróbuj więc ustawić profil neutralny, sprawdź kalibrację kolorów w monitorze i wówczas mozesz obiektywnie ocenić czy masz do czynienia z jakąś usterką.
Pozwoliłem sobie ściągnąć RAW'a z linka zamieszczonego na początku wątku i u mnie wszystko jest OK - wprawdzie "picture style" był ustawiony na landscape (co przy ale nie miało to większego wpływu na balans bieli - czarne jest czarne :-)
Wczoraj doczytałem w dokumentacji 50-ki, że przyczyną utraty danych dot. daty itp. po wyjęciu aku jest rozładowanie baterii podtrzymującej. Tak więc moje "filozofowanie" na ten temat stało się rzetelną wiedzą :-)