Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : "Morskie Impresje" - praca na konkurs

MatusP
03-10-2009, 20:10
Witam!
Mam pewien problem. W moim liceum nauczycielka wiedzy o kulturze wymaga od każdego wzięcia udziału w kilku konkursach. W tej chwili trwa konkurs pt. "morskie impresje".
Tylko co to właściwie jest impresja w fotografii? Na czym ona polega?

jack070
03-10-2009, 20:22
Na słowo impresja można tu uznać za pochodną słowa impresjonizm. A impresjonizm to kierunek w sztuce, także malarstwie. A malarstwo to sztuka wizualna, więc kryteria w fotografii byłyby podobne.

Ale ja jednak spojrzałbym na to normalnie - czyt. 'zdjęcie z morzem'. Tak zresztą zapewne jest rozumiany temat przez autora konkursu.

czornyj
03-10-2009, 20:34
Na słowo impresja można tu uznać za pochodną słowa impresjonizm. A impresjonizm to kierunek w sztuce, także malarstwie. A malarstwo to sztuka wizualna, więc kryteria w fotografii byłyby podobne.

Ale ja jednak spojrzałbym na to normalnie - czyt. 'zdjęcie z morzem'. Tak zresztą zapewne jest rozumiany temat przez autora konkursu.

Impresjonizm jest pochodną słowa impresja - "impression", które po francusku oznacza wrażenie. Temat "morska impresja" oznacza po prostu "morskie wrażenia" i samego corpus delicti wogóle nie musi być na zdjęciu - można np. sfotografować zgniłą rybę zawiniętą w spalonego "Playboya", wrzuconą do wentylatora i posypaną solą - bo np. morze wywiera na nas wrażenie śmierdzącego, słonego, piżdżącego i pełnego piękących się, gołych dup.

Kolaj
03-10-2009, 20:42
można np. Sfotografować zgniłą rybę zawiniętą w spalonego "playboya", wrzuconą do wentylatora i posypaną solą - bo np. Morze wywiera na nas wrażenie śmierdzącego, słonego, piżdżącego i pełnego piękących się, gołych dup.rotfl :mrgreen:

jkl8
03-10-2009, 21:05
W formie żartu powiem tak: skoro nauczycielka wymaga udziału w konkursie to weź w nim udział. Musisz tylko przekonać nauczycielkę, że morze kojarzy Ci się z wakacjami, wakacje z nic nie robieniem więc na konkurs też nic nie zrobisz, ale bierzesz w nim udział tak dla zaliczenia.

magart
03-10-2009, 21:08
Mi kojarzy się to z morzem sfotografowanym na długich czasach. To taki najbardziej prostolinijny przykład.

Pierwsze z brzegu (z googla) :

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.mati.com.pl/pinkwart/Trips/Kiezmark/MONET-Impresja.JPG)

zaitsev
03-10-2009, 21:12
można np. sfotografować zgniłą rybę zawiniętą w spalonego "Playboya", wrzuconą do wentylatora i posypaną solą - bo np. morze wywiera na nas wrażenie śmierdzącego, słonego, piżdżącego i pełnego piękących się, gołych dup.
Gdzie można zobaczyć Twoje zdjęcia? :-D