Zobacz pełną wersję : tele- nietrafiony zakup?
Witam, mam obiektywy z ogniskową max do 70 mm i zastanawiam się, czy warto kupować obiektyw tele, np. C 55-250 IS, sigma 50-200 os hsm. Jestem "zwykłym" pstrykaczem, jak na lustro raczej początkującym , tak raczej wszystkiego po trochu, dzieci w domu, troche makro, krajobrazu i reporterki. Zbliżenia ptaków czy samolotów na pewno nie będą dla mnie najważniejsze. Czasem przydałaby się dłuższa ogniskowa (jakis koncert, wystep dziecka w szkole), ale nie wiem, czy warto inwestować w obiektyw tele. Czytalem kilka opinii, że zwłaszcza początkujący próbują kupić obiektywy o dłuższej ogniskowej, a później rezygnują, bo twierdzą, że raczej nie korzystają często z długich ogniskowych. Jakie są Wasze doświadczenia i czy ktoś z Was kupił tele, a później pstryknął kilka zdjęć i postanowił jednak sprzedać. A może nie inwestować zbytnio, ale jednak kupić jakiś tani obiektyw typu np. sigma 70-300?
Myśle, że musisz sam sobie odpowiedzieć na to pytanie - czy będziesz używać długich ogniskowych. Napisałeś, że czasami ci ich brakuje, więc pomyśl, czy zdarza się to często.
Ja kupiłem lustro w zestawie z kitem i 55-250, ale wiedziałem, że ten ostatni będize mi potrzebny (i jest).
Mogę ci jedynie polecić właśnie Canona - ostry, lekki (choć ja wolałbym jednak trochę cięższy), niezły AF.
Witam, mam obiektywy z ogniskową max do 70 mm i zastanawiam się, czy warto kupować obiektyw tele, np. C 55-250 IS, sigma 50-200 os hsm. Jestem "zwykłym" pstrykaczem, jak na lustro raczej początkującym , tak raczej wszystkiego po trochu, dzieci w domu, troche makro, krajobrazu i reporterki. Zbliżenia ptaków czy samolotów na pewno nie będą dla mnie najważniejsze. Czasem przydałaby się dłuższa ogniskowa (jakis koncert, wystep dziecka w szkole), ale nie wiem, czy warto inwestować w obiektyw tele. Czytalem kilka opinii, że zwłaszcza początkujący próbują kupić obiektywy o dłuższej ogniskowej, a później rezygnują, bo twierdzą, że raczej nie korzystają często z długich ogniskowych. Jakie są Wasze doświadczenia i czy ktoś z Was kupił tele, a później pstryknął kilka zdjęć i postanowił jednak sprzedać. A może nie inwestować zbytnio, ale jednak kupić jakiś tani obiektyw typu np. sigma 70-300?
Z tych, które wymieniłeś mogę polecić pierwszy. S70-300 miałem, sprzedałem, bo uznałem za niepotrzebną. Zamiast tego mam stałki 50 i 85.
panmateusz
03-10-2009, 21:29
Mam takie samo zdanie jak koledzy wyżej - miałem zarówno Sigme jak i Canona, ten drugi był o wiele przyjemniejszym doznaniem, mimo gorszego wykonania.
oasisman
03-10-2009, 21:30
sam najlepiej wiesz czy brakuje ci zooma czy nie:) Z twojego posta wynika, że potrzebujesz go czasem więc pewnie czasem go będziesz używać :) Ja jeszcze dorzucę 70 - 200 L 2.8 albo 4. Kosztują więcej niż te co wymieniłeś, ale są tego warte, co możesz sprawdzić np: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=30189
sam najlepiej wiesz czy brakuje ci zooma czy nie:) Z twojego posta wynika, że potrzebujesz go czasem więc pewnie czasem go będziesz używać :) Ja jeszcze dorzucę 70 - 200 L 2.8 albo 4. Kosztują więcej niż te co wymieniłeś, ale są tego warte, co możesz sprawdzić np: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=30189
Kolega się zastanawia czy warto mu w ogóle inwestować w tele za 700-1000zł, a polecasz szkło za 4500zł/2300zł. :P
rosim z tych, które wymieniłeś zdecydowanie najbardziej warto kupić canona 55-250IS.
może niepotrzebnie podałem przykladowe obiektywy, bo dyskusja poszła w kierunku które szkło lepsze - ja mam faworyta, czyli 55-250 IS, ale tak jak to słusznie zauważył zaitsev - chodzi mi o to, czy w ogóle jest sens kupowania tele i czy ktoś z was kupił taki obiektyw, a teraz "leży i się kurzy", bo używany jest, niestety, sporadycznie
może niepotrzebnie podałem przykladowe obiektywy, bo dyskusja poszła w kierunku które szkło lepsze - ja mam faworyta, czyli 55-250 IS, ale tak jak to słusznie zauważył zaitsev - chodzi mi o to, czy w ogóle jest sens kupowania tele i czy ktoś z was kupił taki obiektyw, a teraz "leży i się kurzy", bo używany jest, niestety, sporadycznie
Bo w tej klasie cenowej, to właśnie chyba ten jest najlepszy.
A to czy potrzebujesz to jest trudne pytanie, ale niestety musisz na nie sam odpowiedzieć. Mi osobiście obecnie wystarcza 85mm i bardzo rzadko odczuwam potrzebę posiadania czegoś dłuższego. Wszystko zależy co i jak często focisz.
Zawsze można kupić używany i odsprzedać za tyle, za ile się kupiło.
szymekgd
03-10-2009, 22:53
Czy jest sens kupowania to zalezy tylko od Twoich upodoban ;) Ja uwazam, ze jest, pstrykam glownie C50 i C75-300, T18-50 lezy i kurzy sie, ostatnio mialem zapiety C70-200/4 i ten obiektyw (a moze 2.8 ) to bedzie moj nastepny zakup, dlaczego? Bo zakres ogniskowych mi wystarczy, uzytkowanie to czysta przyjemnosc (w porownaniu z C75-300), niezle swiatlo (bokeh), w razie potrzeby mozliwosc wydluzenia ogniskowej przez konwerter x1,4 (tracisz 1 przeslone), wg. mnie wszystkie tansze zoomy to porazka, lepiej dolozyc i cieszyc sie z pstrykania..
szymekgd -robie dośćdużo zdjęć w pomieszczeniach, gdzie 50-tka może być za wąska
ale tak jak napisałem czasem coś dluższego może też się przydać - chodzi mi o doświadczenia osób, które miały podobny dylemat przed zakupem a teraz są zadowolne/niezadowolone
szymekgd
03-10-2009, 23:20
Ja kupilem C75-300USM, po roku stwierdzilem, ze prawie caly czas jest podpiety do body i w koncu wypadaloby polepszyc jakosc fotek, swiatlo, AF i komfort uzytkowania obiektywu ;) Do pomieszczen potrzebne sa jasne obiektywy, najlepiej ze stabilizacja i szybkim/wiarygodnym AF, jedni wybieraja stalki z tego zakresu, a ja wybralem (ze wzgledu na cene) C70-200/4.
oasisman
04-10-2009, 01:08
Kolega się zastanawia czy warto mu w ogóle inwestować w tele za 700-1000zł, a polecasz szkło za 4500zł/2300zł. :P
Sięgać tam gdzie wzrok(albo portfel) nie sięga :-D
Tak, ja. I czeka na lepsze czasy. Jakos szkoda mi go opchnac, bo moglbym juz kupic za niego tylko grip'a i ledwo ledwo 85/1,8. ;) Poza tym, ladnie zapycha mi "gore" ogniskowych ;)
The Pretender
04-10-2009, 02:14
Wydaje mi się, ze kupowanie jakiegokolwiek szkła - o jakichkolwiek ogniskowych zależy od osobistych potrzeb/upodobań. Myślę, ze powinniście zastanowić się ile razy brakowało Ci dłuższych ogniskowych i czy ta ilość jest warta inwestycji w nowe szkiełko. Osobiście uważam, ze najlepiej jest mieć pokryty jak najszerszy zakres ogniskowych. Ale czy będziesz używał swojego nowego 55-250 czy będzie się kurzył zależy wyłącznie od Ciebie :)
Pewnie że warto szczególnie jeśli chodzi o dzieci. Ja aktualnie sprzedaję 55-250IS :wink: (patrz dział Sprzedam) ale tylko po to aby uzbierać na 70-200, a to inna półka cenowa.
Jesli fotografujesz dzieci to troche mnie dziwi ze jeszcze nie masz tele, bo uwazam ze w tej kategorii to jedno z podstawowych szkiel. Najlepsze jest C70-200 2,8IS L, ale kiedys fotografowalam rowniez C70-300 IS i do pewnego momentu wystarczal.
szymekgd
04-10-2009, 14:34
Jesli fotografujesz dzieci to troche mnie dziwi ze jeszcze nie masz tele, bo uwazam ze w tej kategorii to jedno z podstawowych szkiel. Najlepsze jest C70-200 2,8IS L, ale kiedys fotografowalam rowniez C70-300 IS i do pewnego momentu wystarczal.
Calkowicie sie zgadzam, tylko ta cena, zamiast kupowac ten obiektyw to chyba lepiej cos dzieciakom kupic ;) Inna sprawa jak sie robi zdjecia komercyjnie..
Przy dzieciakach tele może się sprawdzić. Można je uwiecznić nie przerywając zabawy ;) Miałem kiedyś 55-250IS i szczerze polecam. Troszkę tandetnie wykonany ale jakość fotek na poziomie amatorskim jak najbardziej zadowalająca. Ja niestety brzdąców nie mam i po uwiecznieni kilku łabądziów i kaczorów postanowiłem się go pozbyć na rzecz krótszych ogniskowych ;)
Pozdrawiam