Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : jak ustawic z e-ttl II na samo ttl w 350D??

greg801
10-09-2005, 22:04
witam
mam pytanie jak ustawic ttl w eosie 350d?? bo w instrukcji nie moge znalezc a podpialem dedykowana lampe yinyan do canonow ktora ma jeden pin wyzwalajacy i 4 piny pomiarowe jak w canonku na stopce, podlaczylem ja i nic nie blyskalo, sprzedawca cos mi mowil ze trzeba ustawic ttl w menu, i nie wiedzialem jak , moze ktos bedzie wiedzial i mi pomoze
z gory dziekuje
pozdrawiam
Grzesiek

Tomasz Golinski
10-09-2005, 22:11
nie wiem jak w 350d, ale w 300d musialem odizolowac papierem wszystkie styki poza głownym i poszło.

KuchateK
10-09-2005, 22:25
To ze sa cztery piny to nie wszystko. Lampa ma byc tez zgodna z e-ttl'em. W cyfrach nie ma mozliwosci ustawic ttl'a czy a-ttl'a. To sa systemy analogowe i ze wzgledow konstrukcyjnych z cyframi nie moga byc wykorzystane.

Jedyny ratunek to odizolowanie tych 4 pinow i nadzieja ze wogole bedzie blyskac (niestety wtedy tylko max moc i kombinacje w manualu).

greg801
11-09-2005, 08:20
aha dziekuje za wyjasnienie, pozdrawiam

tadek
19-09-2005, 14:36
NIE ROBCIE JAJ Z PAPIERKAMI w custom function sa ustawienia e-ttl dokladnie pozycja 08

rysiaczek
19-09-2005, 15:16
NIE ROBCIE JAJ Z PAPIERKAMI w custom function sa ustawienia e-ttl dokladnie pozycja 08

TAdek weź ty na przyszłość przeczytaj temat wątku, później odpowiedzi, później instrukcję do aparatu, później znowu temat i odpowiedzi, a dopiero później pisz posty... Kuchatek udzielił już wyczerpujące i _dobrej_ odpowiedzi.

mxw
19-09-2005, 17:30
To ze sa cztery piny to nie wszystko. Lampa ma byc tez zgodna z e-ttl'em. W cyfrach nie ma mozliwosci ustawic ttl'a czy a-ttl'a. To sa systemy analogowe i ze wzgledow konstrukcyjnych z cyframi nie moga byc wykorzystane.

Jedyny ratunek to odizolowanie tych 4 pinow i nadzieja ze wogole bedzie blyskac (niestety wtedy tylko max moc i kombinacje w manualu).
wszystko się zgadza, ale dlaczego tylko nadzieja ze w ogóle będzie błyskać?

na pewno będzie błyskać - i to bez zaklejania tych pinów - jeżeli tylko lampę da się przełączyć w tryb M (manual). oczywiście moc taka, jaką nastawisz na lampie i kombinacje w manualu - to jest jasne.

natomiast jeżeli lampy nie da się przestawić w tryb manual, to jest dokładnie tak, jak napisałeś, pozostają kombinacje z taśmą i nadzieja :?

i tu tak naprawdę bardziej sprawdzi się starsza lampa (taka za stówę), niededykowana, z jednym stykiem w stopce, ale za to z własnym czujnikiem światła i automatyką (na lampie ustawiasz wartośc przesłony np. 5.6, w aparacie Av 5.6 albo manul z przysłoną 5.6) i to pięknie działa. trzeba tylko uważać na napięcie takiej lampy w stopce. no i efekty raczej nie nie będą takie ładne jak E-TTL II ;-)

KuchateK
19-09-2005, 18:10
Zgoda...
Ale my tutaj rozprawiamy o ttl'u i automatyce z body przy wykorzystaniu taniej i glupiej lampy a nie osobnych czujnikach na lampie czy manualu.

Scaramanga
19-09-2005, 18:19
Zgoda...
Ale my tutaj rozprawiamy o ttl'u i automatyce z body przy wykorzystaniu taniej i glupiej lampy a nie osobnych czujnikach na lampie czy manualu.
To zapomnij o podlanczaniu takiej lampy do Canona jesli nie ma on "PC socket".
Jesli jeszcze masz caly aparat,to wal stary biegiem na wieczorna msze,podziekuj komu trzeba i daj pare drobniakow na biednych...;)

mxw
19-09-2005, 18:19
Zgoda...
no tańszą lampę niż ta, o której pisałem (taka z jednym stykiem i własnym czujnikiem światła) to ciężko dostać...

poza tym pytanie było jak podłaczyć dedykowana lampe yinyan do 350D i odpowiedź jest jedna: jeżeli lampa ma tryb M, to można go wykorzystać, jak nie ma, to lepiej ją sprzedać, bo - jak sam napisałeś - róznice konstrukcyjne slr/dslr są za duże.

trybu pomiaru ttl w body nie da się zmienić - równie dobrze możemy szukać przełącznika "cyfra / analog" w customach ;-)

mxw
19-09-2005, 18:20
Jesli jeszcze masz caly aparat,to wal stary biegiem na wieczorna msze,podziekuj komu trzeba i daj pare drobniakow na biednych...;)
a to dlaczego taki motyw??

czyżby chodziło o napięcia??? ;-) :wink: :wink:

KuchateK
19-09-2005, 18:50
To czy ma czy nie PC nie dyktuje obecnie warunkow korzystania z lamp. 350'tka posiada nowy uklad i akceptuje rownierz te najbardziej glopie wysokonapieciowe. Do 250V w/g Canona.

mxw
19-09-2005, 21:25
To czy ma czy nie PC nie dyktuje obecnie warunkow korzystania z lamp. 350'tka posiada nowy uklad i akceptuje rownierz te najbardziej glopie wysokonapieciowe. Do 250V w/g Canona.
dokładnie tak.
a kolega znalazł juz jakieś oficjalne info canona, czy tylko to, co ja już kiedyś tu wymieniałem...?

Scaramanga
19-09-2005, 21:48

Chyba glupie...Wskazany bylby link,a nie gadanie po proznicy...widziales czlowieku wysokonapieciowe?U was w "hameryce" 250 Volts to jest wysokie???Chyba w lampie na baterie do Zorki 5...:)))))
Zreszta nie moj cyrk,nie moje malpy.Ktos kto wydal tyle pieniedzy na drogi badz co badz sprzet,teraz dlubie przy nim i kombinuje ryzykujac uszkodzenie powinien zastanowic sie nad motywami swojego postepowania.

mxw
19-09-2005, 21:55
Chyba glupie...Wskazany bylby link,a nie gadanie po proznicy....
wystarczy skorzystać z wyszukiwarki na naszym forum:
http://canon-board.info/showthread.php?t=4056&highlight=250V

Zreszta nie moj cyrk,nie moje malpy.Ktos kto wydal tyle pieniedzy na drogi badz co badz sprzet,teraz dlubie przy nim i kombinuje ryzykujac uszkodzenie powinien zastanowic sie nad motywami swojego postepowania.
nie ma mowy o ryzykowaniu, sorry, taka jest rzeczywistość ;-)

KuchateK
19-09-2005, 22:28
Chyba glupie...Wskazany bylby link,a nie gadanie po proznicy...widziales czlowieku wysokonapieciowe?U was w "hameryce" 250 Volts to jest wysokie???Chyba w lampie na baterie do Zorki 5...:)))))
Tak... Zarowno u nas w "hameryce" jak i u was w "stolycy" 250V na lampie to jest jednak dosyc wysoko. Tak. Widzialem wysokonapieciowe. Buduje tez wlasne (razem z Diodakiem), wiec wiem jak to dziala i wyglada nie tylko od strony obudowy. W porownaniu do linii napowietrznych 250V to moze i pikus, ale jak na lampe (zwlaszcza montowana na stopke i zasilana bateryjkami) to duzo i wiecej sie nie spotyka (nawet w tych pedzonych z 220).

Cos ty taki pesymista? Martwisz sie o czyjs sprzet? W razie uszkodzenia nie do Ciebie beda mieli pretensje, wiec o co Ci chodzi?

greg801
23-09-2005, 09:59
wlasnie dorwalem tanio lampe yinyan taka jak tutaj w tescie http://www.cyberfoto.pl/viewtopic.php?t=23342
dalem ja za 180 zl tydzien uzywana, napiecie na stopce ma okolo 7-8V ale smiga ze az milo, takze automatyka dobrze sprawuje
pozdrawiam