Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : TAJWAN - Taipei / Tajlandia - Bangkok

Coroon
03-10-2009, 11:52
Witam.
Za niedlugo wybieram sie na Tajwan i do Tajlandii - najwazniejszy jest dla mnie Tajwan.
Wyjezdzam na dluzej.
Oplaca mi sie bardziej kupic sprzet fotograficzny tutaj w Polsce czy kupowac dopiero na Tajwanie?
Mam taki sam dylemat z laptopem a wlasciwie z netbookiem.
Moze mi ktos pomoc, bo slyszalem ze ceny na Tajwanie wcale nie sa takie konkurencyjne mimo, ze tam produkuje sie ten sprzet.
W dodatku (a noz trafie na osobe ktora byla na Tajwanie) jak jest z cenami zywnosci i ogolnie zycia tam?
Bede wdzieczny za pomoc.
A.

Ernest_DLRS
05-10-2009, 17:52
Jak zerkniesz na ye-bay to będziesz znał mniejwięcej ceny sprzętu - potrafi być dość sporo tańszy - zależy co. Ja bym kupił sprzęt tam na miejscu, mniej kłopotów z przewożeniem tego.

Coroon
05-10-2009, 17:54
z tego co widzialem niestety ceny wcale nie sa nizsze. przynajmniej na ebay.
pytam na forum bo moze jest ktos kto byl w ostatnim polroczu na Tajwanie i ma doswiadzczenie.
oczywiscie chodzi mi o sprzet dla siebie. 1 aparat 1 laptop do uzytku na miejscu przez dluzszy okres.

pete69
05-10-2009, 18:54
W azji sprzet tanszy tylko gwarancja tylko azjatycka :P

Kupilem tam prawie aparat za 8k ale jak mi kolo przyniusl azjatycka gwarancje i powiedzial ze to miedzynarodowa to go wysmialem i wyszedlem.
Szkla zaden problem, analog zaden problem, cyfry bym w zyciu nie kupil bez gwarancji.

AngrySamoan
06-10-2009, 11:15
Witam. Nie wiem jak na Tajwanie, ale w Tajlandii ceny sprzętu foto nie są zbyt konkurencyjne. Jak wspomniano wyżej, nie kupowałbym tam sprzętu także ze względu na brak europejskiej gwarancji. Znacznie lepiej jest w Singapurze: 24-105 L kosztuje przeciętnie 2 tys. zł, choć o gwarancji musisz zapomnieć. Jeżeli masz pytania dot. Tajlandii to wal śmiało.

mathom
11-10-2009, 15:57
jak to nie są konkurencyjne - jadę za tydzień do bangkoku i C10-22 kosztuje tam (www.bask1.com) 22 tyś bahtów (ok. 2000 zł), a w polsce w MM 3700 zł - to nie jest konkurencyjna cena ? a gwarancja z tego co wiem jest też na europę (chyba tylko ta z usa nie działa w pl)

Merde
11-10-2009, 16:57
jak to nie są konkurencyjne - jadę za tydzień do bangkoku i C10-22 kosztuje tam (www.bask1.com) 22 tyś bahtów (ok. 2000 zł), a w polsce w MM 3700 zł - to nie jest konkurencyjna cena ? a gwarancja z tego co wiem jest też na europę (chyba tylko ta z usa nie działa w pl)

W normalnym sklepie ten obiektyw kupisz za ~3050-3100 złotych. Różnica dalej jest spora, ale bez przesady... MM jako wyznacznik cen?
PS: Z gwarancją jest identycznie jak ze sprzętem z USA. Brak.

mor_feusz
11-10-2009, 17:18
Jak bylem ostatnio w BKK to ceny jakos nie byly az tak super (porownanie go HK). Ja tam raczej obstawiam na HK.

mathom
11-10-2009, 19:06
W normalnym sklepie ten obiektyw kupisz za ~3050-3100 złotych. Różnica dalej jest spora, ale bez przesady... MM jako wyznacznik cen?
PS: Z gwarancją jest identycznie jak ze sprzętem z USA. Brak.

50% to jak dla mnie jednak jest spora różnica. z gwarancją się nie spieram, możliwe że faktycznie nie ma.