Zobacz pełną wersję : zestaw uniwersalny ?
Myśle nad zakupem lustra , przeważnie portret w plenerze , pejzaż ...
Rozmyślam nad takimi zestawami :confused:
Canon 40D + 50 f1.8 dla uzupełnienia 70-200mm f4
Olympus E 620 + 40-150 f4.0-5.6 dla uzupełnienia 50mm f2
Czego wymagam dobrego szybkiego i pewnego AF , możliwości poprawienia ostrości pierscieniem gdy af bedzie miał pomyłki , jak z LV planowany zakup manualnego szerokiego kąta ...
Chce tym zestawem utrwalać szybkoporuszjące sie obiekty ( dzieci ) ,
pozdrawiam :p
Ernest_DLRS
01-10-2009, 11:00
Chce tym zestawem utrwalać szybkoporuszjące sie obiekty ( dzieci )
Canon.
dziobolek
01-10-2009, 11:02
Canon.
Popieram, Canon.
Proponuję na starcie porównać ceny optyki..
W przypadku Olympusa masz bardzo ograniczony rynek wtórny - no chyba że decydujesz się na pierścień pośredni i starsze typy szkieł. Mój dobry znajomy właśnie się pozbył E510 z dwoma szkiełkami zuiko. Wkurzyło go zestawienie cen stałek do nikon/canon vs. stałki pod olkowe 3:4
Jeśli chodzi o Canona - 70-200 to genialne szkło, ale osobiście doradzałbym wersję z IS. Własnego się jeszcze nie dorobiłem, niestety żeruję na szkle które krąży "w rodzinie", ale dla mnie to obiektyw BEZ WAD.
Za olympusem przemawia stabilizacja w body i 7-punktowy system podwójnych czujników AF (5 punktów krzyżowych) .
W canonie martwi mnie LV i LCD .
Proponuję na starcie porównać ceny optyki..
tak też właśnie zrobiłem , porównałem ale czy dobrze :confused:
zestawiłem
olympusa 50-200 f2.8-3.5 z canonem 70-200 f4,
olympusa 50mm f2 z canonem 85mm f1.8
pozdrawiam
Canon.
Popieram, Canon.
przeciez kolega napisal ze oczekuje pewnego AF wiec jak canon ? chyba nikon
pozatym poprawianie ostrosc "pierscieniem" w 50mm 1.8 to lekkie nieporozumienie
olka nie znam tzn kilka razy sie bawilem
sprzet dobry ale obecnie nie popularny tak jak canon wiec za duzo polecaczy nie bedzie
Olek w większości(400/410/500/510) starych body miał wyjątkowo słaby af, raczej wątpię że się coś zmieniło. Wolą dodawać "filtry artystyczne" :mrgreen:.
Kolekcjoner
01-10-2009, 19:13
W canonie martwi mnie LV i LCD .
LV działa - jakoś nie widzę co tu może martwić - natomiast LCD słusznie Cię martwi.
Mariusz_C
01-10-2009, 22:09
LCD może i nie najlepszy ale foty świetne, do portretu to 85/1,8 lub 50/1,4 bym wziął do 40d. Olek to crop 2x wiec jak dla mnie odpada. Najlepsze wyjście do portretu to ff wg mnie czyli 5d ale to już inna kasa.
Krotko i tresciwie - kolega uzywal olka 510 z dwoma szklami :) Ogolnie byl zadowolony, ale ostatecznie pozbyl sie tego na rzecz canona... Ze wzgledu na AF i swiatlo...
Wsio w temacie :)
BTW: trzymalem pare razy tego olka w rekach - dzialal, a jakze :) Ale jednak wole mojego leciwego juz 40D... :) (mimo, ze dobre szkla = czarna dziura w budzecie :twisted:)
pozatym poprawianie ostrosc "pierscieniem" w 50mm 1.8 to lekkie nieporozumienie
Af jest aż tak pewny w tym szkle , lub ztym body :p
LCD może i nie najlepszy ale foty świetne, do portretu to 85/1,8 lub 50/1,4 bym wziął do 40d
tak zachwalacie 85mm1.8 , może żle dobrałem optyke i lepszą opcją jest stałka niż 70-200 .
Zestaw 40d + dwie stałki napewno odpada :roll:
Jakie szkło polacacie zamiast 50mmf1.8
Za zestaw dam prawie 6k więc warto przemyśleć taki zakup :rolleyes:
pozdrawiam
C40d+C50/1,4+C70-200/4:idea:
Malowany
02-10-2009, 21:31
Biorąc pod uwagę szybko poruszające się obiekty zastanowiłbym się nad czymś szerszym. Wszak na zewnątrz można zawsze odejść, ale w pomieszczeniu niestety 50tka często jest za wąska. Obecnie planuję właśnie z tego powodu dokupienie 28/1.8. POzdrawiam
Jak stwierdzić w szybkim teście czy zakupiony towar ma FF / BF , macie na to sposoby ? Jeśli stwierdze ,że posiadam BF - do kalibracji oddaje samo szkło czy szkło + body :confused:
Canon daje darmowy program do obr Raw , czy to juz w moim zakresie ...
Biorąc pod uwagę szybko poruszające się obiekty zastanowiłbym się nad czymś szerszym.
nad szerokim jescze nie myślałem , narazie mam dwa typy
Sigma 24-70 f2.8 i Tamron 17-50 :confused:
gadget_zary
04-10-2009, 23:44
Jak stwierdzić w szybkim teście czy zakupiony towar ma FF / BF , macie na to sposoby ?
Tablice testowe (znajdziesz w necie) + trochę przykładowych zdjęć (tablic jak i innych obiektów w zasięgu twojego wzroku)
Jeśli stwierdze ,że posiadam BF - do kalibracji oddaje samo szkło czy szkło + body :confused:
To zależy od tego jakiego producenta jest to szkło i czego wymaga sobie serwis, z własnego doświadczenia wiem że sigma chce BODY+OBIEKTYW
nad szerokim jescze nie myślałem, narazie mam dwa typy
Sigma 24-70 f2.8 i Tamron 17-50 :confused
Sigma (jeżeli piszesz o tej nowej z HSM) - w sumie to same plusy jak dla mnie (może poza cena - niewiele drożej można dostać Canonowy odpowiednik)
z tym ze 24mm na "cropie" to dla mnie za wąsko - innymi słowy przyda się coś co uzupełni zakres
Tamron - ma tyle samo zwolennikow co przeciwnikow - ostry, ladne kolory, dobry zakres, swiatlo - tylko ten brzeczący AF
Przy zakupie obu szkieł dobrze jakbyś mógł wybrać sobie z kilku egzemplarzy po uprzednim przestrzeleniu - Tamrony bywają mydlane a Sigma przy canonach ma skłonności do FF/BF
gostek w sklepie doradził mi taki zestaw ...
40d + Canon EF 200 f/2.8 L II USM + Canon EF 50 f/1.8 II :confused:
czy lepiej mieć
40d + Canon EF 70-200 f/4.0 L USM + Canon EF 50 f/1.4 USM
:confused:
Merauder
06-10-2009, 13:31
gostek w sklepie doradził mi taki zestaw ...
40d + Canon EF 200 f/2.8 L II USM + Canon EF 50 f/1.8 II :confused:
czy lepiej mieć
40d + Canon EF 70-200 f/4.0 L USM + Canon EF 50 f/1.4 USM
:confused:
Z powyzszej dwojki zdecydowanie jak dla mnie dwojka.
Ja też wybrałbym zestaw nr2.
40d + 70-200 f/4 jak spawdza się ten zestaw w kościele , jako 2 fotograf ...
mam zamiar dokupić Canon Speedlite 430EX II
czy macie inną propozycje lampy :wink:
pozdrawiam i dzięki wielkie za odp
40d + 70-200 f/4 jak spawdza się ten zestaw w kościele
Doskonale. Ciężki nie jest, więc za bardzo nie odczujesz jego ciężaru... w torbie.
Doskonale. Ciężki nie jest, więc za bardzo nie odczujesz jego ciężaru... w torbie.
Masz na myśli problemy z AF , czy poruszone zdjecia :confused:
jeśli ustawie iso 1000 f/4 czas 1/30 raw powinno być ok na zastanym świetle , dopalając lampą efekt ma być jeszcze lepszy ....
Czy żle kombinuje :shock:
"dopalając lampą efekt ma być jeszcze lepszy" ciekawe stwierdzenie
jeśli ustawie iso 1000 f/4 czas 1/30 raw powinno być ok na zastanym świetle , dopalając lampą efekt ma być jeszcze lepszy ....
Zależy jaki gust mają Twoi klienci...
Myśle nad zakupem lustra , przeważnie portret w plenerze , pejzaż ...
(...)
Chce tym zestawem utrwalać szybkoporuszjące sie obiekty ( dzieci ) ,
40D +70-200/4L do tych zastosowań daje radę, serwo w 40-tce nie jest złe;). Przy słabym świetle, np. o zmierzchu to f/4 może nie wystarczyć do zamrożenia ruchu, ale są inne techniki (np. panning/panoramowanie).
40d + 70-200 f/4 jak spawdza się ten zestaw w kościele , jako 2 fotograf ...
mam zamiar dokupić Canon Speedlite 430EX II
Krótko - nie sprawdza się, choć zależy to od kościoła. Jako drugi czy trzeci fotograf nie będziesz przecież "wchodził w kadr" 1-emu, który tam zarabia na chleb:) Strzały z daleka, na dłuższej ogniskowej, dość długie czasy i raczej bez lampy - (ja) słabo to widzę.
Co do lampy i światła zastanego, przejrzyj te wątki:
http://canon-board.info/showthread.php?t=48586
http://canon-board.info/showthread.php?t=5646
http://canon-board.info/showthread.php?t=3785
http://canon-board.info/showthread.php?t=52920
PS: na swoim ślubie wolałem bez lampy, dopalanie dopiero na weselu +nocne plenerki, gdzie nie ma w zasadzie mowy o świetle zastanym.
Aha, tutaj znajdziesz sporo w temacie: "Sprzęt do ślubów (http://canon-board.info/showthread.php?t=5085)".
Jako drugi czy trzeci fotograf nie będziesz przecież "wchodził w kadr" 1-emu, który tam zarabia na chleb
Moim zadaniem będzie plener , wejście wyjście z kościoła , plenery rodzinowe , dzieci , mama + dziecko ....
dlatego zalezy mi na ostrym szkle pewnym af , ładnym bokeh ....
Zależy jaki gust mają Twoi klienci...
tego nie wiem ale mam nadzieje ze będzie ok ;)