PDA

Zobacz pełną wersję : Canon AE-1, problem ze światłomierzem

dead_king
30-09-2009, 19:27
Ponieważ to mój pierwszy post, to tradycyjnie, witam wszystkich

Jak w temacie, natomiast konkretniej, igła światłomierza w wizjerze pokazuje te same wartości niezależnie od zmiany czasu i czułości. Igła reaguje na zmiany natężenia światła podczas zmiany przysłony na wciśniętym podglądzie GO, reaguje też na zmiany natężenia w samej scenerii, np "wędrując" kadrem po krajobrazie ;). Proszę, wytłumaczcie mi jak działa ten światłomierz, bo może czegoś nie rozumiem, a jeżeli to jakaś usterka, to proszę Was o namiar gdzie można ją naprawić.

Pozdrawiam.

rbit9n
02-10-2009, 19:35
siemka!

zasadniczo to nie wiem, czy dobrze pamiętam, bo AE-1 spieniężyłem rok temu, albo więcej, ale podejrzewam, że powinien zachowywać się podobnie do AE-1P, tzn. podczas kręcenia kołem czasów, wskazówka powinna iść w tę i nazad. tzn. dajesz szybszy czas, to wskazówka w dół, do niższej przysłony i odwrotnie. i w sumie nie powinno mieć wpływu jaki masz obiektyw, czy FD czy FL.

takie zachowanie aparatu, mogłoby wskazywać, że spadła, lub urwała się struna łącząca kółko czasów ze światłomierzem. ale to przypuszczenia oparte na opisach w sieci.