Zobacz pełną wersję : Wspolpraca obiektywu 70-200 F4L z lampa 430ex
yellowpliszka
30-09-2009, 16:34
Witam
Czy prawda jest ze ta lampa będzie doswietlala obiekt do 135mm ogniskowej?Jak sobie poradzić poza ta wartością? Chciałem zrobić zdjęcia plenerowe pewnej młodej pary z tym obiektywem ale doswietlajac lampa.. Proszę o sugestie.
Sugerujesz, że aparat/lampa wyłącza błysk gdy ustawiona ogniskowa przekracza "z" mm?
To by dopiero było dziwne.
AFAIK z ogniskową ma w lampie cokolwiek wspólnego tylko kąt rozsyłu światła (lampa nie może świecić szerzej niż pole widzenia "x" mm i węziej niż pole widzenia "z" mm), reszta to wyłącznie kwestia GN (liczby przewodniej) jaką na lampa może wygenerować przy danym kącie rozsyłu -albo więc lampie wystarczy mocy, albo zdjęcie będzie zwyczajnie niedoświetlone, ale z samą ogniskową nie jest to tak "wprost" powiązane.
Jeśli robisz zdjęcie obiektywem np. 200mm, to lampa z ograniczeniem do 105mm po prostu marnuje moc rozsyłając światło szerzej niż faktycznie potrzeba. Jeśli wtedy zaczyna brakować zasięgu, to są do nabycia flash-extendery (tak się to chyba nazywa) -taka nakładka, która jeszcze bardziej ogranicza kąt rozszyłu wiązki skupiając światło na mniejszej powierzchni, przez co zwiększa się zasięg).
EDIT:
Tutaj taki właśnie wynalazek. (http://www.synvis.com/Flash%20Xtender%2001.jpg)
1) chyba do 105mm
2) w plenerze potrzebna Ci az taka ogniskowa?
3) jesli tak to moze uzycie wyzwalaczy radiowych (phottix, ew. drozsze pocketwizardy)
Fakt, radiowe wyzwalanie też może być przydatne, choć i ono ma swoje ograniczenia.
A na marginesie -yellowpliszka, mam nadzieję, że młodzi nie płacą za tą sesję, bo to byłby wstyd :oops:
yellowpliszka
30-09-2009, 18:23
Tak własnie mslalem o wywalaczach, asystent lampa tuz obok I po problemie;-) Ta nakladka pozealajaca skupic wiazke to tez dobry pomysl! Dziekuje bardzo za podpowiedzi!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie mialem na mysli ze przestaje mi dzialac lampa powyzej 105 czy innej wyzszej wartosci. Mialem na mysli skutecznosc takiego blysku oddalajac sie Od obiektu. Moze nalezy tez podkrecic moc bysku w ustawieniach? Ktore z tych radiowych wywalaczu są godne polecenia i zu pracują w systemie TTL? Chyba tylko Canon...?
Moze nalezy tez podkrecic moc bysku w ustawieniach?
Nie błyśniesz z mocą większą niż 1/1.
Ktore z tych radiowych wywalaczu są godne polecenia i zu pracują w systemie TTL? Chyba tylko Canon...?
Jedne z najlepszych to PocketWizard'y. Canon w swojej ofercie posiada tylko system błyskowy oparty na łączu IR.
Oj widzę że o lampach błyskowych to masz raczej mierne pojęcie.
Canon nie robi radiowych wyzwalaczy do lamp.
Pod kątem E-TTL pewnie trzeba by się przyjrzeć ofercie PocketWizard albo radiopopper.
(...) Nie mialem na mysli ze przestaje mi dzialac lampa powyzej 105 czy innej wyzszej wartosci. Mialem na mysli skutecznosc takiego blysku oddalajac sie Od obiektu. (...)
A jak wyszło... :-D
"Skuteczność błysku" :shock: i ogniskowa nie są ze sobą wprost powiązane (objaśnienie wyżej). Dominującymi czynnikami zawsze będą odległość i moc źródła światła, reszta to niuanse.
Przydatny termin: prawo odwrotności kwadratów.
Nie mialem na mysli ze przestaje mi dzialac lampa powyzej 105 czy innej wyzszej wartosci. Mialem na mysli skutecznosc takiego blysku oddalajac sie Od obiektu.
Tak jak napisał axk - więcej niż 1/1- czyli 100% - czyli LP==43 nie osiągniesz. Czyli dla f==4 będziesz miał dla F>=105mm zasięg maksymalny 10,75m dla ISO 100, 21,50 dla ISO 200 itp. (oczywiście przy założeniu, że chcesz oświetlić lampą do 0EV, przy doświetlaniu możesz mieć spokojnie -1EV...). A co do ekstenderów lampy to chcesz naprawdę większego zasięgu? Zdjęcia przyrodnicze?
yellowpliszka
30-09-2009, 22:34
No pojęcie o lampach mam takie sobie... Nie widzieliście czegoś w sieci na ten temat? Na forum znalzlem bodaj dwie ciekawe dyskusje. Znacie coś wiecej?
No pojęcie o lampach mam takie sobie... Nie widzieliście czegoś w sieci na ten temat? Na forum znalzlem bodaj dwie ciekawe dyskusje. Znacie coś wiecej?
Khm khm... strobist.com ?
yellowpliszka
01-10-2009, 04:23
dziekuje