Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : ...miał już 5D w garści...

oskarkowy
10-09-2005, 10:37
... i to kurcze kto - nikoniarz... ech.. Pieskie szczęście..

Kumpel wczoraj macał 5D w Warszawie. Był na jakimś szkoleniu komputerowym, ktoś z obsługi miał egzemplarz ściagnięty z Dalekiego Wschodu. Nie pytajcie jakim cudem - nie wiem.

Z tego, co zauważył, to wielka, podobno "ziarnista" matówka. Zajrzał w moje 20D i powiedział, że bez porównania. Czyli fajnie.
Podobno jest delikatnie większy, niż 20D i nie sprawia "wrażenia metalowego".

Aha, dopytywał właściciela o szerokie kąty. Tamten używa 24-70/2.8L i 16-35/2.8L. Podobno 16-35 na tych samych zakresach jest sporo gorsze niż 24-70. NIe wiem, co o tym myśleć. Ale nie mam 16-35, więc mi to nie przeszkadza :mrgreen:

Kurcze, kiedy będzie można kupić u nas ten aparat? Tylko nie sprowadzony z Chin w plecaku, a z fakturą?

Aha, kumpel po raz pierwszy wychodząc nie zaprzeczył, że może kiedyś zmieni system.. Coś w tym musi być... :razz:

akustyk
10-09-2005, 12:07
Aha, kumpel po raz pierwszy wychodząc nie zaprzeczył, że może kiedyś zmieni system.. Coś w tym musi być... :razz:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

bedzie jeszcze cos z tego mlodego padawana.... hyy.... hyyy... :twisted:

oskarkowy
11-09-2005, 10:06
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

bedzie jeszcze cos z tego mlodego padawana.... hyy.... hyyy... :twisted:
Co najzabawniejsze, człowiek miał wcześniej cały analogowy system Canona, który sprzedał i kupił sobie (uwaga!!!) d70 :mrgreen:
Myslę, że to kwestia roku, żeby wrócił do jedynie słusznego systemu. I to nie dlatego, że canon taki dobry. Po prostu nie ma z kim konkurować :lol:

Vitez
11-09-2005, 18:32
Co najzabawniejsze, człowiek miał wcześniej cały analogowy system Canona, który sprzedał i kupił sobie (uwaga!!!) d70 :mrgreen:

Drogie to D70 :roll: ;)

Mac
11-09-2005, 23:59
Canon jedynie słuszną linią w narodzie. To prawie jak miniona epoka. Chyba nie o to chodzi, brak konkurencji jest szkodliwy dla nas użytkowników, choć szczerze Canon poszedł mocno do przodu. Co do 5D poczekamy i zobaczymy.

asterix
12-09-2005, 00:09
a ja to bym chcial miec canona z bagnetem nikona :) ha!

djtermoz
12-09-2005, 05:52
Jeden koles na forum dpreview tez juz mial 5D w garsci i pisze:

"(...) almost silent shutter sound the 5D made. Its quieter than my 10D! Quieter than any other camera I've used before."

:grin: Yes! :-D

akustyk
12-09-2005, 07:52
almost silent shutter sound the 5D made. Its quieter than my 10D! Quieter than any other camera I've used before."

eee tam... a tak sie fajnie 10-tka robilo obciach Nikoniarzom (D70-tkarzom) cwaniakujacym, ze to niby "migawke" maja. jak sobie posluchali klapania zamiast tego "kaszelku" to od razu respektu nabierali :D

Venio
12-09-2005, 08:24
ja tam lubie dzwięk klepiącego lusterka :D

oskarkowy
12-09-2005, 08:36
ksiądz na ołtarzu już trochę mniej.. :oops:

bronek
12-09-2005, 08:47

hmmmm....

chyba PRZY ołtarzu ;-)

Mac
12-09-2005, 08:49
to klapnięcie ma urok ale czekajcie zaraz producenci wprowdzą polifoczne klapnięcia do kopaktów...;)

Tytus
12-09-2005, 12:14

ja też, zwłaszcza jak założę Sigmę 105, wtedy jest inne echo :)

negatyv
12-09-2005, 12:28
Ehh, czekam jak to 5D bedzie w cenie obecnego 20D, to wtedy zajrze na moje konto w banku, przelicze czy zostanie na chleb bez masla i kupie to cudo.

Pawel Woo
12-09-2005, 12:30
20 D nie ma sobie równych jeśli chodzi o trzask lustra, szczególnie gdy strzelasz seriami.
Kiedyś zrobiłem kawał Nikoniarzowi, który na ślubie wchodził mi bez przerwy w kadr. Kiedy przynierzał się do zdjęcia strzeliłem mu znienacka serię (tak z 10 zdjęć) nad samym uchem. :twisted:
Biedaczek mało się nie przewrócił.

Pozdrowienia

Kubaman
12-09-2005, 14:12
Jeden koles na forum dpreview tez juz mial 5D w garsci i pisze:

"(...) almost silent shutter sound the 5D made. Its quieter than my 10D! Quieter than any other camera I've used before."

a to ciekawe, bo ja czytałem (teraz już nie jarzę dokładnie gdzie), że 5D wali lustrem jak moja teściowa pałką kiedy robi kotlety ;-) Nie mogę tego teraz znaleźć, ale koleś pisał, że dźwięk 20D to cichy szmer przy trzasku 5D....

Corwin
12-09-2005, 16:25
a to ciekawe, bo ja czytałem (teraz już nie jarzę dokładnie gdzie), że 5D wali lustrem jak moja teściowa pałką kiedy robi kotlety ;-) Nie mogę tego teraz znaleźć, ale koleś pisał, że dźwięk 20D to cichy szmer przy trzasku 5D....

Powiem tak. Jest dużo cichszy niż 20D. Wiem bo mam i to właśnie moją zabawkę na BiN w Mariottcie oglądał kolega Oskarkowego.

A jeśli chodzi o szerokie kąty to nie do końca powiedziałem że 16-35 jest gorszy od 24-70. Powiedziałem że jestem bardzo mile zaskoczony jakością mojej 24-70 na 5D.

Z innych rzeczy które mi się w nim podobają to:

Wizjer jest naprawdę dużo lepszy niż w 20D.

Szumy jeszcze niższe niż w 20D. Nawet ISO 3200 jest niezłe. Jeszcze nie próbowałem Neat Image ale nawet bez niego jest nieźle.

Lepiej leży w ręce i ma gripa wykonanego tak jak korpus (magnez z aluminium powlekany tym samym tworzywem sztucznym).

Wreszcie jest zarządzanie folderami i możliwość przeglądania zdjęć co 10, 100, z kolejnego dnia.

Wyświetlacz o niebo lepszy + większe fonty. Z ciekawostek info podaje wielkość zdjęcia w Mb (RAW ma ok 12.2 MB a JPG od 3.3 MB do 8.65 MB - w trybie Fine)

Czego mi brak? Stałej informacji o ISO w wizjerze. Jest owszem info gdy zmieniamy ISO pokrętłem ale to już było w 20D...

Corwin

oskarkowy
12-09-2005, 16:38
Powiem tak. Jest dużo cichszy niż 20D. Wiem bo mam i to właśnie moją zabawkę na BiN w Mariottcie oglądał kolega Oskarkowego.

A jeśli chodzi o szerokie kąty to nie do końca powiedziałem że 16-35 jest gorszy od 24-70. Powiedziałem że jestem bardzo mile zaskoczony jakością mojej 24-70 na 5D.
[..]

Ups.. Właśnie chyba tak działa głuchy telefon.. W dodatku za przekaźnik służył zawistny nikoniarz, więc i tak dobrze, że nie wyszło, że Twoja piątka jest różowego koloru :-D
Byłbyś tak miły, żeby podzielić się przykładowymi rawami?
W sumie z jakiego szkła i na jakich iso jest mi obojętne. Chętnie poślinię się przy czymkolwiek ;)

Corwin
12-09-2005, 16:51
Ups.. Właśnie chyba tak działa głuchy telefon.. W dodatku za przekaźnik służył zawistny nikoniarz, więc i tak dobrze, że nie wyszło, że Twoja piątka jest różowego koloru :-D
Byłbyś tak miły, żeby podzielić się przykładowymi rawami?
W sumie z jakiego szkła i na jakich iso jest mi obojętne. Chętnie poślinię się przy czymkolwiek ;)

Jako że jesteś z Warszawy to może po prostu umówimy się i sam sobie pstrykniesz kilka zdjęć. Będziesz wiedział co chcesz sprawdzić i to będzie chyba najlepsze rozwiązanie.

Pozdrówka
Corwin

DarekSzu
12-09-2005, 17:09
Panowie ..... już macie to cacko jak miło :) Ciekaw jestem jak w rzeczywistości ten sprzęt siesprawuje i czy warto wchodzić w amortyzacje bo niestety będzie sporo powyżej minimalnej wartości jaka określa co jest a co nie środkiem trwałym .... a do tego jeszcze trza dokupić gripa ;(

Jurek Plieth
13-09-2005, 00:15
Czego mi brak? Stałej informacji o ISO w wizjerze.
No tak :confused: Tego Canon chyba nigdy nie zrobi!

Dzygit-Dublin
13-09-2005, 00:22
... i to kurcze kto - nikoniarz... ech.. Pieskie szczęście..

Kumpel wczoraj macał 5D w Warszawie. :

Sie ma
W Dublinie jest juz jakis 3 tydzien kosztuje kit 968 euro w centrum przed kupnem 350 macalem go ale przerazila mnie cena szkiel do niego myslalme ze nikon jest drogi ale tylko myslalem .............Pozdrawiam

Dzygit-Dublin
13-09-2005, 00:31
A jeśli to prawda to dwie sztuki proszę.

Czarne :mrgreen:
ahahha sorry myslalme o minolcie sorry ahah
ale plama , ja po 4 guinness`ach i slaba koncentracja sorry all

Vitez
13-09-2005, 01:47
Jako że jesteś z Warszawy to może po prostu umówimy się i sam sobie pstrykniesz kilka zdjęć. Będziesz wiedział co chcesz sprawdzić i to będzie chyba najlepsze rozwiązanie.

Ja tez chce ja teez ! 8)

Tytus
13-09-2005, 09:50
No tak :confused: Tego Canon chyba nigdy nie zrobi!

A wk**** to jest jak cholera

Tytus
13-09-2005, 09:52

Cichy szmer Kochany, to miał EOS 100, to był zefirek, a DSLR to kłapią jak huragan Katrina okiennicami;)))

Krakers
13-09-2005, 10:56

Szumy jeszcze niższe niż w 20D. Nawet ISO 3200 jest niezłe. Jeszcze nie próbowałem Neat Image ale nawet bez niego jest nieźle.

Lepiej leży w ręce i ma gripa wykonanego tak jak korpus (magnez z aluminium powlekany tym samym tworzywem sztucznym).

Wreszcie jest zarządzanie folderami i możliwość przeglądania zdjęć co 10, 100, z kolejnego dnia.

Wyświetlacz o niebo lepszy + większe fonty. Z ciekawostek info podaje wielkość zdjęcia w Mb (RAW ma ok 12.2 MB a JPG od 3.3 MB do 8.65 MB - w trybie Fine)

Czego mi brak? Stałej informacji o ISO w wizjerze. Jest owszem info gdy zmieniamy ISO pokrętłem ale to już było w 20D...

Corwin
Corwin powiedz jak z szybkoscia i reakcja na nacisniety spust w porownanoiu z 20stka wewnatzr i zewnatzr , jak sie zachowuje przy ustawianiu ostrosci w ciemnym pomiesczeniu kiedy focisz z lampa, napisz jesli mozesz jak se radzi z pomiarem przy lampie blyskowej , pozdrawiam

akustyk
13-09-2005, 11:19
A wk**** to jest jak cholera
Tytus, Nikony tez nie pokazuja :mrgreen:

a tak swoja droga... przeciez chyba najmniej inteligentny czlowiek zajarzy, ze jesli na otwartym sloncu nagle koncza sie czasy juz przy dziurce otwartej do f/8.0 to nie ma bata i czulosc musi byc sporo powyzej tej wlasciwej :) bo z ISO glownie o to sie rozchodzi, zeby nie miec duzo za wysokiego bez potrzeby. w druga strone to akurat nie jest problem ;)

pewnie, ze by sie przydalo... ale odrobina rozwagi i pomyslunku i nie ma o co sie cyt. "wk..." :grin:

Krakers
13-09-2005, 11:29
TYTUS z tym informowaniem o wszystkim no to troszke przegiecie iso to nie jest wartosc zmienna tak jak czas i przyslona kiedy korzystasz z P to myka raz w gore raz w dol w miare zmieniajacych sie wrunkow oswitleniowych , to jest parametr ktory ustawiasz recznie no chyba ze korzystasz z funkcji automatycznego doboru czulosci tak jak w malpach co mysle ze w lustrzankach jest tylko na zielonym . Trzeba byc swiadomym swoich zdjec i swiadomie dokonywac ustawien przed fotografowaniem, poto mamy te lustzranki i tryby manualne by muc cos tam zmieniac i ustwaic i miec w plyw na parametry , gorzej jest jednak jak jestesmy zaskoczeni , jesli sa wazne zdjecia to mozna zostac z reka w nocniku

DoMiNiQuE
13-09-2005, 11:31
pewnie, ze by sie przydalo... ale odrobina rozwagi i pomyslunku i nie ma o co sie cyt. "wk..." :D
przeciez zawsze jest latwiej ponarzekac ;)

pewnie, ze by sie przydalo ...ale w praktyce zeby zmienic ISO nie potrzeba nawet odklejac oka od aparatu (albo odwrotnie ;) ) ja klikam kciukiem przycisk zmiany ISO ...pozniej szybkie pokrecenie kulkiem w lewo (ustawi sie ISO 100) i jak chce np. ISO 400 to krece dwa razy w prawo kulkiem i juz :)

akustyk
13-09-2005, 11:39
']
pewnie, ze by sie przydalo ...ale w praktyce zeby zmienic ISO nie potrzeba nawet odklejac oka od aparatu (albo odwrotnie ;) ) ja klikam kciukiem przycisk zmiany ISO ...pozniej szybkie pokrecenie kulkiem w lewo (ustawi sie ISO 100) i jak chce np. ISO 400 to krece dwa razy w prawo kulkiem i juz :)
nie no... ja sie zgadzam z tym, ze po raz kolejny Canon przekonuje nas, ze pakuje matryce w przerobione puszki analogowe, zamiast przeprojektowac je do potrzeb cyfrowych (i mam na mysli cos wiecej, niz przycisk bezposredniego wydruku :evil: ). bo to juz n-ty korpus Canona, w ktorym tak debilnie oczywista rzecz lezy odlogiem :) troche sie te cyfrowe korpusy od analogowych jednak roznia, i na informacje o WB, ISO i wybranej jakosci jednak przydaloby sie wygospodarowac kawalek miejsca w wizjerze

roznica jest taka, ze mnie to nie cyt. "wk...", bo potrafie z grubsza zajarzyc, jak mam za wysoka czulosc.

Vitez
13-09-2005, 13:01
Trzeba byc swiadomym swoich zdjec i swiadomie dokonywac ustawien przed fotografowaniem, poto mamy te lustzranki i tryby manualne by muc cos tam zmieniac i ustwaic i miec w plyw na parametry

To ciekawe w takim razie dlaczego zawodowcom Canon dal ISO w wizjerze a amatorom nie? Czyzby zawodowcy byli mniej swiadomi od amatorow i potrzebowali bardziej niz amatorzy tej wartosci w wizjerze?
Mowa oczywiscie o 1D MkII i 1DsMkII ktore maja informacje o ISO w wizjerze :roll:

Krakers
13-09-2005, 13:04
To ciekawe w takim razie dlaczego zawodowcom Canon dal ISO w wizjerze a amatorom nie? Czyzby zawodowcy byli mniej swiadomi od amatorow i potrzebowali bardziej niz amatorzy tej wartosci w wizjerze?
Mowa oczywiscie o 1D MkII i 1DsMkII ktore maja informacje o ISO w wizjerze :roll:
Chocby dlatego ze piloci mysliwcow maja katpulte a awionetek nie:)

kocis
13-09-2005, 13:22
Może tak wszystkie parametry wyświetlić?
Jak w analogu się zakładało film, to było wiadomo na xx klatek jakie ISO. Co za problem pamiętać o tym. To chyba tylko kwestia organizacji pracy. A tak szczerze, jak często zachodzi potrzeba zmiany wartość ISO. Nie wierzę, że przy każdym ujęciu.

akustyk
13-09-2005, 15:02
. A tak szczerze, jak często zachodzi potrzeba zmiany wartość ISO. Nie wierzę, że przy każdym ujęciu.
ale mowisz o klasycznej, filmowej fotografi. cyfra umozliwia plynna zmiane ISO w trakcie "rolki". my w duzej czesci mamy jeszcze przyzwyczajenia z filmu, ale wiele mlodych adeptow fotografii w ogole - i dla nich ISO powinno byc rownoprawnym parametrem ekspozycji jak przeslona i czas. pisze: powinno byc, bo w praktyce jest traktowane po macoszemu przez producentow, i nie jest takim rownoprawnym parametrem. ale jak najbardziej powinno byc

to jest kwestia w pewnym stopniu naszych przyzwyczajen. i tez tego, ze po dodaniu ISO do parametrow ekspozycji pojawia sie nagle potrzeba trzech pokretel (zawsze 3 z 4 nastepujacych parametrow: czas, przeslona, ISO, korekta EV) i to jest kompletnie nieergonomiczne, bo nawet najzdolniejszy manualnie czlowiek takich trzech galek na szybko nie obsluzy. dlatego tez pewnie ISO zostaloby parametrem pobocznym, bo stosunkowo najmniej potrzebnym. ale tez nie marginalnym. to jest cos takiego jak korekta ekspozycji: nie miescisz przy danej parze (f, t) ekspozycji w czasie akceptowalnym - robisz korekte EV w dol lub podkrecasz ISO

KuchateK
13-09-2005, 16:05
Powoli... Powoli... Nie moga zrobic odrazu aparatu doskonalego i z iso i wszystkim :) Musza sobie cos zostawic na "za 18 miesiecy" :mrgreen:

Krakers
13-09-2005, 18:25

Corwin
Ciagle czekam na corwina by wiecej powiedzial na temat szybkosci i reakcji na spust na zewnatzr i wsrodku z lampa

hekselman
15-09-2005, 10:40
...a jak jeszcze dochodzi piknięcie potwierdzenia ustawienia ostości....:-)))))))

Arkan
15-09-2005, 10:46
...a jak jeszcze dochodzi piknięcie potwierdzenia ustawienia ostości....:-)))))))
...a potem go 580-ką po oczach ....:lol: :mrgreen: - A co?!!! Niech wie kto tu rządzi!!!

hekselman
15-09-2005, 11:00
ja już miałem taki pojedynek: ja pik - ksiądz: chruummmm...ja pik - etc. no ale wygrałem!

Pszczola
15-09-2005, 11:00

'Pikniecia' akurat daja sie w body wylaczyc.

hekselman
15-09-2005, 11:34
'Pikniecia' akurat daja sie w body wylaczyc.
...o rany!!! N A P R A W D Ę ?! JAK?

adamek
15-09-2005, 11:42
<ROTFL>
Nie wiem czy udajesz, czy nie, ale i tak nie mogę ze śmiechu. :D

Arkan
15-09-2005, 13:03
No jak to jak? - otwierasz klapke i wyciągasz baterie - proste nie? :lol:

muflon
15-09-2005, 15:25
Hekselman, to się ustawia w menu aparatu (już nie pamiętam czy na głównym ekranie czy w CF). Poszukaj w instrukcji.

gietrzy
15-09-2005, 16:01

Naciskasz Menu i szukasz (chyba na czwerwonym tle) Beep. Zaznaczasz OFF

Polaco
16-09-2005, 06:26
Panowie, jak sie nie myle to hekselman zartowal w tym pytaniu, wiec spokojnie :)

Krakers
16-09-2005, 08:55
A jak sie wylacza wycieraczke, bo jak patrze przez wizjer to spryskiwacz napaża mnie po oku?:)

Vitez
16-09-2005, 15:33
Panowie, jak sie nie myle to hekselman zartowal w tym pytaniu, wiec spokojnie :)

Jesli zartowal to niech sie nauczy oznaczac zarty odpowiednimi smileyami bo telepatow to tu chyba nie ma :?

Pawel Woo
16-09-2005, 15:35
Jak to?!!!!
A Ci co przewidują w jeszcze nie kupionym sprzęcie FF i BF ?!!!

Krakers
16-09-2005, 16:45
ciekawe co sie dzieje z Corwinem bo cos go niemozna namierzyc pewnie meczy migawke :)