PDA

Zobacz pełną wersję : lustro z usa

imers
28-09-2009, 23:58
hej. jestem amatorem i zaczynam z lustrzankami.

planuję kupić sobie canon 450 d w usa (http://jumbopackages.com/catalog/product_info.php?products_id=2008). to chyba ten bo oni tam mają jakieś inne oznaczenia.
ale...
1.czy do tego aparatu można wgrać meni w j.polskim?
2. zależy mi na lv ,ale chyba ten ap.go ma?
3.wybrałem go bo og. można nim zrobić dobreg ogólne zdjęcia np. portret, krajobraz, życie codzienne?dobry wybór?
3.wiem że obiektyw to połowa sukcesu ,a więc czym sie różnią te obiektywy np.-Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS Autofocus Lens
-Canon 75-300mm f/4.0-5.6 EF III Lens
-Canon 70-200mm f/4.0L EF USM Lens
czy og. do tego co szukam któryś z nich pasuje?
4.moja pasja to makro. poradzcie jakiś dobry a nie drogi ob. do macro.

może ktoś zna te lub inne stronki w usa(kuzyn przyjeżdza i mam szanse żeby mi kupił :) ) to proszę o pomoc w skompletowaniu jakiegoś sprzętu z ob. kitowym +ob. do macro

i co ważne proszę o cierpliwość :)

Teo
29-09-2009, 00:55
1. to prosty w obsłudze aparat - ściągnij sobie instrukcję po polsku,
2. sprawdź w instrukcji albo na stronach producenta,
3. dobry,
3. wszytskie pasują, IS to od Image Stabilization - czyli optyczna stabilizacja obrazu - coś jak wirtualny statyw ;) Im dłuższa ogniskowa (mm) tym mniejszy kąt patrzenia obiektywu i większe "przybliżenie" foconego motywu,
4. do makro polecam Canon EF-S 60/2.8, nie jest super drogi, a bardzo przyzwoity, portret też nim zrobisz. Poza tym do makro przyda ci się bezwzględnie dobry statyw z kilkoma poziomami odchylenia nóg i jakąś przyzwoitą głowicą (niedrogo i przyzwoicie to np Slik z serii DX), wężyk spustowy albo pilot do zwalniania migawki bez naciskania spustu na aparacie (drgania) i pierścieniową lampę błyskową (żeby nie szaleć z kasą możesz zacząć od Delty z FotoTip albo Sigmy).

Pozdrawiam

Langdon
29-09-2009, 02:07
Jesli kupujesz w USA to pamietaj, ze musisz kupic w sklepie wiarygodnym a nie jakims pierwszym lepszym. Sam mieszkam w NY i przed zakupem 40D patrzalem na glupie niby promocje, gdzie sprzedawali C 40D za $250-300. Znalazlem kilka takich sklepow i z ciekawosci zadzwonilem i zapytalem sie o aparat. Na dziendobry slyszalem 3x " out of stock ".
Jednak jesli nawet bylby dostepny to i tak nie radze podawac swoich danych itp. To po prostu bzdura i probuja okradac.
Najbardziej zaufane strony z ktorych sam korzystam to newegg.com i oczywiscie najlepszy ( chociaz nie najtanszy ) sklep z siedziba na manhattanie B&H. Tutaj kupuje wszystkie rzeczy do aparatu. Bardzo wygodny i wiarygodny sklep, na stronie sa opinie i oceny danego produktu bardzo ulatwiajacy wybor.
Polecam tez sklep gdzie kupilem C 40D. Broadwayphoto.com Mimo, ze przyslali mi to czego nie zamiawialem ( dodatki do body ) to jednak sprzet dobrze sie spisuje.
Jednak przy wyborze aparatu radzilbym nie probowac oszczedzac bo 2x mozna stracic. Lepiej wydac te $200 wiecej i miec pewnosc kupionego towaru, gwarancje i w pelni byc zadowolonym. Proponuje wiec sklep B&H http://www.bhphotovideo.com/

Tutaj wole zaplacic w sumie w normalnej cenie i miec pewnosc, ze wsyzstko jest ok i miec satysfakcje z kupowania. Chyba ,ze najdziesz to sammo np w newegg. bo to sklep, gdzie nie naliczaja podatku a to bardzo duzy plus. Jesli jest cos w B&H a masz mozliwosc kupic na newegg - polecam to drugie. Bedziesz musial sie dowiedziec jak wyglada sprawa z gwarancja, oddaniem sprzetu bo w B&H nie ma wcale problemow a w newegg sie nie spotkalem jeszcze z wymiana/zwrotem

Co do twoich pytan to :
1. W aparacie C 40D jest 18 jezykow w tym polski
2. Sa M,AV,TV, P i inne automaty jak w malpkach ( p[ortrety, nocne tlo, etc. )
3. Doskonaly wybor. Jest to aparat polprofesjonalny w cenie zwyklasa dla leszczy. Brawo dla canona za stworzenia 40D. Zastanawialem sie miedzy tym a Nikon 90D. Roznica taka ,ze nikon to zwykly aparat z fajnym wygladem i wyswietlaczem ( wszystko co nie ma kompletnie znaczenia na jakosc zdjec) Dla tego Canon pobil na glowe bo zaoszczedzil tam gdzie mogl i nie mialo to wplywu na wykonanie zdjecia a dal dobre jakosciowo czesci tam gdzie ma wplyw na zdjecie. Ale oczywiscie nie ma go co porownywac z nikonem bo to dwa inne do czego innego aparaty.

Wszystkim radzlbym wybor C 40D bo mozna nim osiagnac naprawde piekne rezultaty za niewielka cene od poczatku do profesjonalizmu ( czyli kilka/nasice dlugich lat ) OG zalezne od soczewki ale slowo "polprofesjonalny" ( a niewiem nawet czy nie profesjonalny) mowi samo za siebie.

2x pkt.3
-18-55 to kit, ktory sam mam i polecam. Podstawowy obiektyw bardzo dobry na pierwsze przygody z obiektywami. Dzieki niemu dowiesz sie jakie zdjecia bedziesz naprawde robil bo nigdy tego nie wiesz. Prog 18mm doskonale sie nadaje do robienia zdjec w pomieszczeniach, na przyjeciach, domowkach, restauracjach itp. Prog 55mm nadaje sie do portretow. Dzieki temu dowiesz sie jak dzialaja soczewki, co oznaczaja dane cyferki przy nazwie, w jakim zoomie bedziesz robil najczesciej zdjecia - za chyba najnizsza cene jaka mogla byc a przy tym bardzo dobrej jakosci. Ten obiektyw po prostu musisz miec.

75-300 jest to telezoom. Nie powiem o nim za duzo bo go nie mam ale prob 75 nadaje sie do portretow a 300 to sportu, bardzo mocne zblizenia przy bardzo malym koncie widzenia.

70-200 jest podobny co wyzej ale ma mniejszy prog bo 200 przez co mniejsze ale nadal bardzo duze zblizenia. Reporterski chyba, bez zadnych wad.

Mysle ,ze ten diagram rozjasni ci co znaczy te 70 a co 300 :) http://forums.popphoto.com/showthread.php?t=603567 Chociaz 300 tam nie ma to mozesz sobie wyobrazic :)

Jesli chcesz wiedziec konkretnie jak to wyglada w praktyce to zapraszam na testy, opinie obiektywow http://optyczne.pl/obiektywy.html i przykladowe zdjecia kazdej z soczewek http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=25&perpage=12&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&res=3

4.
Do macro najlepiej kup sobie stalke ( staloogniskowa ) chociazby 50mm. poszukaj na stronie, ktora ci podalem z ocenami i testami, opisem soczewki pozniej zobacz jakie zdjecia robi tez z w/w strony i sprawdz cene w B&H i tam opinie. Zawsze tak robie przed zakupem obketywu bo do makro to jest naprawde duuzo obletywow.

Wez sobie Canon 18-55 ( tez makro mozesz robic ) i zapoznaj sie najpierw z obiektywami i ocenianiem co do czego jest. Mi to zajel ojakis tydzien czasu a zyskalem na tym bardzo duzo kasy bo kupowalbym "podjarany" sprzetem i nowoscia, kazde szklo o ktorym nie mialem pojecia. Teraz posiadam idealna i doskonala 85ke do portretow, 18-55 do wszelakich zdjec w pomieszczeniach i na zewnatrz a teraz uzupelnieniem tego bedzie canon 10-22 lub sigma 10-20 doskonala do wnetrz i jescze lepsza do krajobrazow.

To wszystko zyskalem dzieki 18-55 bo jak nie mialem stycznosci jeszcze z soczewkami to myslalem tak sao o makro. Teraz na makro szkoda mi czasu bo wole uwiecznic chwile z narzyczona, przyjaciolmi, rodzina, ktora sie niepowtorzy. Mam ja przyjemnosc uwietrznienia naszych chwil oraz ci, ktorzy sa na zdjeciach. Na makro zawsze jest czas i mozna to robic cale zycie przy tym samym obiekcie.

dinderi
29-09-2009, 07:40
Kupiłem Canon Rebel XSi w zeszłym roku, w BestBuy'u.

Menu po polsku jest w firmware, do wybrania w menu. A instrukcję obsługi po polsku kupiłem na allegro.

Resztę napisali już koledzy.

imers
30-09-2009, 09:04
hej.
czy w przypadku tego aparatu bardzo ważne jest ilość mp.
bo np. model z 10 mp. 534$ , model z 12 mp. kosztuje 619 $, z 15 799$,
warto dopłacić i kupuć ten większy czy nie?
aha czyli waszym zdaniem stronka którą podałem jest ryzykowna???

HuleLam
30-09-2009, 10:39
hej.
czy w przypadku tego aparatu bardzo ważne jest ilość mp.
bo np. model z 10 mp. 534$ , model z 12 mp. kosztuje 619 $, z 15 799$,
warto dopłacić i kupuć ten większy czy nie?
aha czyli waszym zdaniem stronka którą podałem jest ryzykowna???

1. Jeżeli chodzi Ci o rozdzielczość aparatu to jest ... ważna / nieważna - sam decydujesz. Poczytaj jeszcze przed kupnem tu na forum i gdzie indziej o aparatach:
a) EOS 450D (Rebel XSi)
b) EOS 1000D (Rebel XS)
c) EOS 500D (Rebel T1i)
- to są różne aparaty, każdy znajdzie swoich nabywców. Rozdzielczość obrazu nie jest jedyną różnicą pomiędzy nimi. Ja posiadam i polecam 450D, ale każdemu, co dla niego wygodne
2. Co do sklepu - przejrzyj resellerratings fdla niego tutaj (http://www.resellerratings.com/store/Jumbo_Packages) i sam sobie wyrób zdanie.

zdRAWki
PS nie mogę się powstrzymać, ale zadbaj proszę trochę o "higienę" pisania (interpunkcja, duże litery, pytajniki itp.)

dasiek
30-09-2009, 11:11
Polecam również B&H http://www.bhphotovideo.com/
Kupowałem tam wielokrotnie i wszystko jest ok, nawet kontrowersyjna sigma 30mm/1,4 sprawuje się świetnie.
Jak kuzyn kupi przez internet z innego stanu (sklep ma siedzibę w st. New York),nie zapłacisz podatku.Gwarancję na Europę trzeba dokupić.
Pozdrawiam.

HuleLam
30-09-2009, 11:33
Gwarancję na Europę trzeba dokupić.
...Przy czym będzie to gwarancja od ubezpieczyciela (np Mack's), nie od Canona. W praktyce nie wiem, czy ktoś takową realizował w Polsce.

jack070
30-09-2009, 11:42
Pamiętaj też o doliczeniu do ceny kosztu przesyłki, może wyjść na to, że kupno w USA się nie opłaca (kupując w Polsce masz też gwarancję Canon Polska - zawsze coś)

dasiek
30-09-2009, 11:50
Pamiętaj też o doliczeniu do ceny kosztu przesyłki, może wyjść na to, że kupno w USA się nie opłaca (kupując w Polsce masz też gwarancję Canon Polska - zawsze coś)

Najlepiej jest jak ktoś przywiezie, lub sam przy okazji.
Przy opcji wysyłki przez sklep do Polski oprócz kosztów przesyłki trzeba się liczyć również z cłem i podatkiem Vat. Ja osobiście praktykuje przywiezienie przez kogoś zaufanego lub samodzielnie.
Z gwarancją miałem raz do czynienia, ale wysłałem do rodziny i oni to załatwi i odesłali po naprawie. Zdaje sobie sprawę że trzeba tam kogoś mieć.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeśli chodzi o opłacalność zakupów w USA to bym dyskutował.
Dla przykładu 5D mkII w Polsce kosztuje ok 10 000zł,
W BH ok 2700 $ dolar dziś ok 2,8 zł = 7560zł.
Jak dla mnie to się opłaca.

jack070
30-09-2009, 12:37
1) Pytający pisał, że nie ma nikogo, kto mógłby mu to przywieźć.
2) Tu nie chodzi o 5D ale o 450D.
Body w Polsce, wg Ceneo 2000zl
W B&H 800$ ---> Jak dla mnie się nie opłaca. I to bardzo, bo jeszcze bez PL gwarancji.
Wg Ebay.com ~700$

dasiek
30-09-2009, 13:17
[QUOTE=imers;708208]
może ktoś zna te lub inne stronki w usa(kuzyn przyjeżdza i mam szanse żeby mi kupił :)

450D body w BH kosztuje dziś 562,95 bez kosztów przesyłki na terenie USA, to daje po przeliczeniu( dolar 2,8zł)-1576,26 zł, to nadal się opłaca.
Dodam jeszcze że w tym sklepie wszystkie sprzęty jakie zakupiłem były "made in Japan"
Nie chodzi o spieranie się, ale kolega "IMERS" pytał to odpowiadam i z czystym sumieniem doradzam zakupy w tym sklepie, a co wybierze jego sprawa.
http://www.bhphotovideo.com/c/product/542177-REG/Canon_2756B001_EOS_Rebel_XSi_Digital.html

axk
30-09-2009, 13:23
...75-300 jest to telezoom. Nie powiem o nim za duzo bo go nie mam ale prob 75 nadaje sie do portretow a 300 to sportu, bardzo mocne zblizenia przy bardzo malym koncie widzenia.

70-200 jest podobny co wyzej ale ma mniejszy prog bo 200 przez co mniejsze ale nadal bardzo duze zblizenia. Reporterski chyba, bez zadnych wad.

Po pierwsze nie "próg" a ogniskowa. Po drugie jeżeli twierdzisz że powyższe obiektywy są podobne, znaczy to iż nigdy nie używałeś żadnego z nich. Nie są one podobne ani pod względem wyglądu ani pod względem mechaniki, że o jakości odwzorowania układu optycznego nie wspomnę. Ich jedyne podobieństwa to znaczek producenta oraz typ bagnetu.

dinderi
30-09-2009, 13:52
450D body w BH kosztuje dziś 562,95 bez kosztów przesyłki na terenie USA, to daje po przeliczeniu( dolar 2,8zł)-1576,26 zł, to nadal się opłaca.Proszę nie zapominac o podatku stanowym, który jeśli dobrze pamiętam moje wizyty w USA, nie jest podawany w cenie, a klient dowiaduje się o nim przy kasie. :)

dasiek
30-09-2009, 13:57
Ja piszę o kupowaniu przez internet i jeżeli kupimy z innego stanu nie naliczą podatku.
Jeżeli kupi się osobiście w siedzibie sklepu lub na terenie stanu to faktycznie podatek będzie doliczony,w USA jest to ok 8%, ale zależy od stanu.

imers
30-09-2009, 14:12
Ok. ale ja sie już zdecydowałem na 450 d eos!
Słuchajcie do tej pory miałem jedynie canon power shot a460 i możę troche innych modeli w ręce z podobnymi parametrami.
w lustrach jestem laikiem i będę sie uczył od podstaw,dlatego nie wiem czy w wypadku tego modelu odnośnie mp. są różnice(a jeżeli są to wole kupić droższy ale lepszy model -bo mam okazję :) )

Aha! wielu na forum pisało o zaletach i wadach różnych obiektywów.Staram się czytać dużo teorii, ale czase niekt. spraw tak nie wiem od razu.
Np. ten ob. 18-55. wiele osób pisało żeby robić dobre macro trzeba mieć specjalny obiektyw, a ja widziałem u znajomego zdjęcia robione tym kitem i to w modelu 350 i moim zdaniem były rewelacyjne.
A ten 70 -300 (tego własnie nie rozumiem!)skoro wartość "300" pozwala na lepsze przybliżenie obiektu(np. biegnący piłkarz) to dlaczego nie da się nim powiększyć (np. owad,roślina)skoro obiektyw do macro 100/2,8 ma niższą wartość (300 większe od 100) jest polecany do tego rodzaju fot.
Chyba że znów coś namieszałem...

HuleLam
30-09-2009, 14:20
A ten 70 -300 (tego własnie nie rozumiem!)skoro wartość "300" pozwala na lepsze przybliżenie obiektu(np. biegnący piłkarz) to dlaczego nie da się nim powiększyć (np. owad,roślina)skoro obiektyw do macro 100/2,8 ma niższą wartość (300 większe od 100) jest polecany do tego rodzaju fot.

Bez złośliwości - przyswój sobie pojęcia "ogniskowa", "odległość przedmiotowa" i "skala odwzorowania".

imers
30-09-2009, 15:25
ok.:)
Troche kumam. powiedzcie mi czy w tym modelu http://www.amazon.com/Canon-Digital-18-55mm-3-5-5-6-Accessory/dp/B00193VROU/ref=sr_1_2?ie=UTF8&s=electronics&qid=1254314741&sr=8-2 w jego ofertę wchodzi wszystko co tam jest na zdjęciu tzn. statyw,futerał itp.? to by była cena rewelka...

dinderi
30-09-2009, 15:39
No rzeczywiście rewelka :) Z tym że:

- nie zawierzyłbym tej karcie swoich zdjęć, a jej wartośc to cca 20 PLN
- taki program jak na tej płycie, to można z licencją free sciągnąć z netu
- taki statyw kosztuje cca 80-120 PLN, jest nawet do przełknięcia. Mam podobny i do zwykłego kita się nadaje, ale już aparatu z 70-200 L bałbym się na nim mocować.
- o tych filtrach nie umiem nic powiedzieć
- ten czytnik do kart jest wart pewnie 10-15 złotych (miałem podobny z inną nazwą, padł po kilku miesiącach używania)
- Taki zestaw do czyszczenia to cca 20 PLN, statywik może nadaje sie do kompakta, ale na pewno nie do lustrzanki z cięższym szkłem
- futerał na focie wygląda ładnie, trudno zaś ocenić, czy to czasem nie jest taka "rewelacja", jaka Canon dodaje standardowo w zestawie do obiektywów (http://www.e-cyfrowe.pl/canon-pokrowiec-na-obiektyw-lp-1224-p-11848.html), a która powinna kosztowac nie więcej jak 15 PLN

Reasumując, dzisiaj dolara można kupić za cca. 2,92 więc $759=2216,28 PLN + przesyłka + ew. podatek + ew. cło + ew. polski VAT+ brak polskiej gwarancji + brak polskiej instrukcji (na allegro cca 20 PLN + przesyłka - początkujacemu na pewno NIEZBĘDNA).
Na http://www.ceneo.pl/1900679 aparat+obiektyw za 2248,00 z + przesyłka (lub odbiór osobisty) + jest polska gwarancja + jest polska instrukcja.

No, zestaw rewelacja :)

HuleLam
30-09-2009, 20:16
Troche kumam. powiedzcie mi czy w tym modelu w jego ofertę wchodzi wszystko co tam jest na zdjęciu tzn. statyw,futerał itp.? to by była cena rewelka...

Takie zestawy to o kant sempiterny roztłuc. Warto tylko i wyłącznie kit (zestaw z obiektywem 18-55 IS), dual-kit (18-55 IS+ 55-250 IS) albo US-kit (zamiast 18-55 IS - 28-135 IS), ewentualnie któryś z droższych zestawów... Żadnych wynalazków typu statywy "made for Tesco", karty "Tele-tombola dla Twoich danych" filtry "z akwarium cięte"...!

abasto
01-10-2009, 00:02
Takie zestawy to o kant sempiterny
ja spotkałam na eBayu taki zestaw.
http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=280403326489&ssPageName=STRK:MEWAX:IT
cena tez jest atrakcyjna. co o tym myślicie?

Krzychu
01-10-2009, 06:27
ja spotkałam na eBayu taki zestaw.
http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=280403326489&ssPageName=STRK:MEWAX:IT
cena tez jest atrakcyjna. co o tym myślicie?

Że to jeszcze większy syf z maksymalnie tandetnymi Tamronami...
Rule of thumb - od _wszelkich_ zestawów tego rodzaju należy się trzymać z daleka.

imers
01-10-2009, 09:03
Czy wart jest tamron 28 -80 mm plus 75 -300mm. za 550 zł.
I wog. polecacie te obiektywy?

HuleLam
01-10-2009, 12:53
Czy wart jest tamron 28 -80 mm plus 75 -300mm. za 550 zł.
I wog. polecacie te obiektywy?

1. forum pełne jest informacji o tych obiektywach, które warto kupić.
2. w tym wątku już napisałem które obiektywy wg. mnie warto mieć na początek, Krzychu też to pisał... to nie demokracja, więcej głosów nie uczynie tego zdania mocniejszym ;-)
3. tych dwóch nie warto - może się ktoś ze mną nie zgodzi ale moim zdaniem to są jede ze słabszych obiektywów do aparatów kliszowych i nie będą działać dobrze z aparatem o tak dużych wymaganiach jak 450D. Po prostu IMHO nie warto!
zdRAWki