Zobacz pełną wersję : sigma 55-200
Witam, czy ktoś uzywa tego obiektywu do eosa 300D ?
mam dobra cene za niego i zastanawiam sie czy go nie kupić, a generalnie wiecej niz 800 złotych nie moge dać (tego mma za 699)
dzieki za pomoc
JD
Mysle ze za taka cene warto, ale jak mozesz to przetestuj go, zobacz jakie zdjecia robi, czy wszystko, dziala, itp.
Kiedyś myślałem o tym szkle ale Vitez mi to skutecznie wypersfadował piszą "pod względem jakości to szkło puka o dno kosza na śmieci od dołu". Zawsze jednak możesz spróbować szczęścia. Być może my mamy za duże wymagania.
Mac, za taka cene nie mozna wymagac za duzo...
Witam, czy ktoś uzywa tego obiektywu do eosa 300D ?
mam dobra cene za niego i zastanawiam sie czy go nie kupić, a generalnie wiecej niz 800 złotych nie moge dać (tego mma za 699)
dzieki za pomoc
JD
kup Canona 55-200 USM lepszy ponoć od tej Sigmy i ma USM. Żona używa z 350D i jest to najlepszy obiektyw na świecie, zaraz po 85/1.8 który mi ukradła :mad:
Mac, za taka cene nie mozna wymagac za duzo...
za taka cene mozna prawie kupic Sigme 70-300 DL Macro. a jeszcze lepiej dociulac i kupic 70-300 APO DG. 55-200 to sztuczna oszczednosc, ktora koniec koncow sie zemsci. lepiej zacisnac pasa i poczekac, ale kupic cos porzadniejszego.
tzn potrzebuje obietywu, który byłby db przedłużeniem kit'a (18-55) i w sumie brakuje mi tej różnicy 55 do 70 ...
heh... na papierze... bo napewno nie w praktyce :P
DoMiNiQuE
10-09-2005, 16:21
tzn potrzebuje obietywu, który byłby db przedłużeniem kit'a (18-55) i w sumie brakuje mi tej różnicy 55 do 70 ...
Nie przesadzaj ;) 15mm to jest zadna strata. Nawet tego nie odczujesz :) Co maja powiedziec ludzie, ktorzy uzywaja wylacznie stalek? :D
no niby tak, ale np 70 musze sie juz oddalić od obiektu :D
Dobrze gadaja, jesli mozesz dodac troche kasy to bierz lepsze szklo, a co do tych brakujacych mm to nie ma cos sie martwic, przy szerokim kacie mocniej bys to odczul :)
Dobrze gadaja, jesli mozesz dodac troche kasy to bierz lepsze szklo, a co do tych brakujacych mm to nie ma cos sie martwic, przy szerokim kacie mocniej bys to odczul :)
święta racja, mam porównanie między Tokiną 28-70 i Canonem 18-55, nieby przy szerokim kącie niedużo tylko 10mm ale bardzo zauważalne w pomieszczeniach
czyli uważacie, że np stawiając sigmę 55-200 razem z Sigma 70-300mm f/4-5,6 DL DG Macro Super II to lepeij jest brać tą drugą ?
czyli uważacie, że np stawiając sigmę 55-200 razem z Sigma 70-300mm f/4-5,6 DL DG Macro Super II to lepeij jest brać tą drugą ?
Jesli chodzi o jakosc na pewno lepiej brac ta druga, ale jak jest Ci potrzebny zakres 300-500 mm to nie masz za bardzo wyjscia. Zdecydowac musisz sam.