Zobacz pełną wersję : Obiektyw do 300D??? POMOCY!!!
Mam 300 D z kitowym 18-55 USM, chce ten obiektyw traktowac jako szeroki zoom, poszukuje czegos dodatkowego do 1000 zl. Moze byc uzywany. Interesuje mnie faktycznie najlepszy za ta cene. Cos doradzicie??? ps. przeszukalem tyle watkow ale nic nie znalazlem...
to dodatkowe "cos" ma byc raczej wide czy tele ?
hyh raczej jak to sie mowi "spacerzoom"
ake to chyba 1500 zl? a to za duzo...
DoMiNiQuE
09-09-2005, 23:34
Dokup sobie jako uzupelnienie KITa tele Sigmy 70-300/4-5.6 APO Macro Super II DG (bardzo dluga nazwa ;) ) :D
ale czy to takie dobre? eh... ta kasa...
DoMiNiQuE
09-09-2005, 23:43
ale czy to takie dobre? eh... ta kasa...
Bardzo przyzwoite szklo jak za te pieniadze :) Poczytaj na forum, jest to kilka watkow o tej Sigmie.
BTW: za 1000PLN nic lepszego od 18-55 nie kupisz :)
sa jeszcze jakies szkla Canona o podobnym zakresie jak ten tamron (btw Tamron SP AF Aspherical Macro XR Di LD IF 28-75mm f1:2,8 tez dluga nazwa strasznie :) ) i swietle 3,5 do 4,5, ale przynajmniej majacy IF (Canon oczywiscie, z tego co slyszalem to znosne szkielko, w granicach 500 chodzi) a jesli idzie o podobne do Tamrona, to chomsky ma do sprzedania za 800 zl Tokine 28-70mm f2,8, uczciwy czlowiek, sam mam od niego 600tke :)
canon 28 - costam mm f 3,5-4,5 w cenie 500 zl
tokina 28-70mm f2,8 w cenie 800 zl :)
czy teraz wyrazilem sie dosc jasno ? :mrgreen:
a czy za te pieniadze to Tokina AT-X 287AF Pro SV 28-70 f/2.8 nie jest najlepsza???
a czy za te pieniadze to Tokina AT-X 287AF Pro SV 28-70 f/2.8 nie jest najlepsza???
Za te pieniądze trudno oczekiwać rewelacji. Ta Tokina wygląda rozsądnie choć Tamron 28-75 będzie lepszy. Na Twoim miejscu pomyślałbym o tej Sigmie 70-300, wygląda na rozsądne szkło i ma na forum dobre opinie. Inne wyjście to zbieranie pieniedzy na coś lepszego.
Powodzenia.
Domini-Q
10-09-2005, 10:46
jestm początkującym pstrykaczem ale juz zdążyłem sie przekonać, że w kwesti szkła nie ma miejsca na kompromis. albo chce sie mieć dobre szkló albo tanie. w większości przypadków cena i jakość rosną proporcjonalnie :-). takie są moje spostrzeżenia. dlatego ja zbieram na 17-40 L a jak starczy sił to 24-70 /2.8 i 10-22 do szerokiego.:-)
Tokina jest solidna, ale ostra dopiero od f/8
ta sigma i owszem jest ok, jesli mozna ja uznac za spacer zoom (w dodatku podpiety do croppowanej cyfry) bo o cos takiego Rad_fot-owi chodzilo... przy szklach zero kompromisow, swojego tamrona tez polecalem, ale trudno jest go upolowac ponizej 1000 zl :) ale nie jest to niemozliwe ;)
przypominam ze mi zalezy jak najbardziej na jakosci... podoba mi sie 28-135 z IS ale ta kasa...
przypominam ze mi zalezy jak najbardziej na jakosci... podoba mi sie 28-135 z IS ale ta kasa...
to kup 28-105/3.5-4.5 USM II - tylko od razu dołóż 100PLN na oryginalną osłonę, bo bez tego będzie czasami mały problem z kontrastem. To moim zdaniem najlepszy amatorski spacerzoom Canona - tani, kompaktowy, leciutki i ma filtr 58mm. Szczerze powiedziawszy, jak mam teraz 1DS, to się zastanawiam, czy go nie kupić ponownie na lekkie wycieczki z tylko 1 szkłem.
http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/canon_28105_3545/index.htm
mam ten zoom`ik i jest calkiem w porzadku ;] oczywiscie w porownaniu ze stalka 50mm nie ma szans ale jak sie przymknie do 5.6-7.1 to jest juz bardzo dobrze. Na pelnej dziurze tez nie jest tragicznie ;]
IMHO ta Tokina będzie lepsza od 28-105 Canona... Tylko mniejszy zakres i... masa :)
IMHO ta Tokina będzie lepsza od 28-105 Canona... Tylko mniejszy zakres i... masa :)
no, będzie - ale do wbijania gwoździ, bo do robienia zdjęć cyfrą to ona jest nie za bardzo.
Że nie za bardzo to wiem - bo mam :), co prawda 28-80. Mimo wszystko to "nie za bardzo" jest relatywne - będzie gorsza niż podobne zakresem Lki, "kultowy" Tamron 28-75, czy ta Sigma 24-70 z dużą ilością literek w nazwie:).
Myśle jednak że po przymknięciu nie bedzie gorsza od 28-105 Canona.
A do wbijania gwoździ to najepsze sa stalowe długie Elki. Bo ta tokina jakkolwiek pancerna jest z jakiegoś stopu, chyba miększego niż stal. Jak kiedyś sie za mocno (lub za słabo :evil: ) upiję to sprawdzę i nie omieszkam opisać ;)
A do wbijania gwoździ to najepsze sa stalowe długie Elki. Bo ta tokina jakkolwiek pancerna jest z jakiegoś stopu, chyba miększego niż stal. Jak kiedyś sie za mocno (lub za słabo :evil: ) upiję to sprawdzę i nie omieszkam opisać ;)
ciekawe jaki bedziesz zadowolony jak wytrzeźwiejesz :lol: ale na opis czekam
Il fuoco
11-09-2005, 13:05
tylko zaproś kogoś jeszcze kto nie będzie pił i udokumentuje to na taśmie:)
Ok, Il fuco, przyjeżdżaj, ale Ty będziesz tym który nie pije :mrgreen: