PDA

Zobacz pełną wersję : C 50f1.8, 28 f.2.8 czy S 17-70?

rosim
26-09-2009, 21:53
Witam, znajomi poprosili mnie, żebym jutro zrobił im kilka fotek na chrzcie. Na szczęście chrzest po mszy. Od razu przyznaje się, że nie mam zewnętrznej lampy, aparat Canon 450D Do dyspozycji mam 2 stałki canona 50/1.8, 28/2.8 oraz sigmę 17-70. Jakie obiektyw radzicie do zdjęc w kościele? Kościół dosć jasny, uroczystosc ok. 12. Myślę, że chyba z wbudowanej lampy lepiej nie korzystać, więc chyba sigma będzie za ciemna. Najbardziej skłaniam się ku C50/1.8, ISO 1600, pomiar światła centralnie ważony, Wb na auto, nie wiem jeszczcze czy wybrac tryb AV, czy nie przejsc na P. No i troche boje się kadrowania 50-tka, moze wybrać 28f.2.8, a może jednak sigę? Co doradzicie?

_igi
26-09-2009, 22:10
Weź 28 i 50. 28mm będzie fajne do szerszych kadrów, 50 do portretów (tylko że do popiersi, jak podejdziesz bliżej będą*przerysowania ;)) Ja bym tak zrobił przynajmniej.

rosim
26-09-2009, 22:21
No i chyba trzeba uważąc na zbliżenia 28-ką, bo zniekształcenia np.twarzy będą duże, jeszcze jedno pytanie - czy robic w trybie RAW+jpg? Na karte 4 Gb wjedzie ok. 150 zdjęć, więc może mało? Tyle, że zdjęcia tylko z chrztu, imprezy już nie robię. No i co z trybem P czy AV?
Aha, jszcze jedno - nie wiem, ćzy będa miał czas na "żonglerkę" obiektywami, chrzest trwa przecież kilka minut...

jack070
26-09-2009, 22:25
Jeżeli ma być ciemno to chyba priorytet przesłony, co by Ci P nie ustawił zbyt małej. I wg mnie powinieneś się trzymać iso800, 1600 w 450D to jednak delikatnie rzecz biorąc sieczka.
Dlaczego Raw+JPEG? Same RAWy wystarczą.

rosim
26-09-2009, 22:28
NIe za bardzo robiłem obrókę w RAW, chodzi mi o zrzucenie zdjęć na płytę tym znajomym, RAW-ów na pewno nie odczytają. NIe wiem, czy konwersja RAW do jpg nie jest zbyt czasochłonna. Co do trybu P czytalem, że podobno jest bardziej jasne tło przy zdjęciach kościelnych, nie wiem ile w tym prawdy.
Z tą sieczką w 450D nie jest tak źle, gdyby co mam dobrego odszumiacza.

Merauder
26-09-2009, 22:33
NIe za bardzo robiłem obrókę w RAW, chodzi mi o zrzucenie zdjęć na płytę tym znajomym, RAW-ów na pewno nie odczytają. NIe wiem, czy konwersja RAW do jpg nie jest zbyt czasochłonna. Co do trybu P czytalem, że podobno jest bardziej jasne tło przy zdjęciach kościelnych, nie wiem ile w tym prawdy.
Z tą sieczką w 450D nie jest tak źle, gdyby co mam dobrego odszumiacza.
Obrobka RAW nie jest czasochlonna zwlaszcza jak chcesz poprawic kilka podstawowych rzeczy.

Co do szkiel to bierz te dwie stalki. Nie boj sie przerysowan, ja dziecku 450-tka na 28 1.8 robie foty ponizej 1 m i specjalnie przerysowan nie widze, nie zapominaj, ze to jednak crop.

Z wbudowanej lampy lepiej nie korzystaj, a napewno juz tego nie rob tego jak nie masz jakiegos dyfuzorka na to.

Ponadto jak masz jasny kosciol to olej lampe, ja mialem taki chrzest z reszta moj pierwszy, tez w jasnym kosciele i poprzepalalem dosc spora czesc. Teraz bylem ostatnio na roczku i podobna sytuacja i sciaglem lampe i walilem bez. Efekt lepszy, swiatlo zastane ma swoj klimat.

rosim
26-09-2009, 22:41
Tych przerysowań to się jednak boję, mam też małe dziecko i widzę, że jednak 50-tką portrety wychodzą lepsze, mimo, że mniej ostre.
Obróbki RAW sie nie boję, ale konwersji i zapisu do jpg (czas konwersji)

Merauder
26-09-2009, 23:02
Tych przerysowań to się jednak boję, mam też małe dziecko i widzę, że jednak 50-tką portrety wychodzą lepsze, mimo, że mniej ostre.
Obróbki RAW sie nie boję, ale konwersji i zapisu do jpg (czas konwersji)

Co znaczy lepsze, wszystko zalezy od perspektywy, tj co chcesz ujac. poprostu momentami jak masz niemowlaka to 50-tka jest za waska. 28 1.8 pracuje w tym temecie pieknie.

A co do przerysowan to tak jak mowie, 28 ponizej 1m nie ma tragedii. Tak jak mowie, pamietaj, ze to crop jednak, a wiec to okolice standardu.

Czas konwersji zalezy od konfigu kompa. Ale majac w miare wspolczesny komputer nie powinno trwac to dlugo, zwlaszcza, ze chyba 200 fotek z chrztu mial nie bedziesz.

zaitsev
26-09-2009, 23:09
Na karte 4 Gb wjedzie ok. 150 zdjęć, więc może mało? Tyle, że zdjęcia tylko z chrztu, imprezy już nie robię. No i co z trybem P czy AV?
Aha, jszcze jedno - nie wiem, ćzy będa miał czas na "żonglerkę" obiektywami, chrzest trwa przecież kilka minut...
Jak sam napisałeś chrzest trwa kilka minut, więc nie wiem kiedy chcesz zrobić 150 zdjęć. ;)
Tryb raczej Av, ISO 800, f/2.8, RAW+JPG (żebyś miał ew. możliwość ratowania foty, usunąć zawsze można, a karty imho nie zapełnisz).
Oczywiście 50+28 z naciskiem na 28. Przy chrztach ciocie, babcie, wujki lubią być... blisko... i robi się tłok. ;) 50 chyba nie ma co otwierać powyżej f/2.2-2.5.
Nie wiem jak to jest z chrztami, ale może wypadało by poinformować księdza, chociażby 15 min wcześniej?

HuleLam
26-09-2009, 23:12
Jeżeli ma być ciemno to chyba priorytet przesłony, co by Ci P nie ustawił zbyt małej. I wg mnie powinieneś się trzymać iso800, 1600 w 450D to jednak delikatnie rzecz biorąc sieczka.
Dlaczego Raw+JPEG? Same RAWy wystarczą.

ISO 1600 w 450D jest wielce OK. ISO 3200 (1600 forsowane o 1EV) jest też niezłe. Pamiętaj, że użuytkownicy (znajomi Wątkotwórcy) będą oglądać zdjęcia na ekranie + zrobią sobie odbitki max 13*18cm.

jack070
26-09-2009, 23:53
ISO 1600 w 450D jest wielce OK. ISO 3200 (1600 forsowane o 1EV) jest też niezłe. Pamiętaj, że użuytkownicy (znajomi Wątkotwórcy) będą oglądać zdjęcia na ekranie + zrobią sobie odbitki max 13*18cm.

Do szumofobów nie należę, ale zdjęć z mojej 450 przy iso 1600 na ekranie b. nie lubię (spora utrata detali przy odszumianiu(, dlatego właśnie iso800 jest wg mnie optymalne.

Merauder
27-09-2009, 00:16
Do szumofobów nie należę, ale zdjęć z mojej 450 przy iso 1600 na ekranie b. nie lubię (spora utrata detali przy odszumianiu(, dlatego właśnie iso800 jest wg mnie optymalne.

Zgodze sie, ze szum na iSO 1600 jest juz zauwazalny, ale nie bardzo zgodzic sie moge z utrata wielu detali przy odszumianiu, zwlaszcza z RAWa.

Merauder
27-09-2009, 09:08
EDIT:
umiejetne korzystanie chociazby z DPP tj z suwakow odszumiania tj nie uzywania ich na maxa daje bdb rezultaty.

Ja, metoda prob i bledow wypracowalem sobie sposob na odszumienie fotek z RAW, ustawienia chrominance i luminance NR glownie zaleza od ustawien wyostrzenia oraz kontrastu. Ustawienia te zazwyczaj wahaja sie od 2 do 6. Dlatego potrafie zrozumiec, ze jesli wybierasz wartosci bliskie maxowi tj 20 to utrata szczegolow moze byc spora.

kasprzak
27-09-2009, 09:51
Niestety ta Sigma ze swoimi zakresami jakby miała to światło stałe 2.8 ... to by była dopiero maszynka ;)

Zatem również jestem za tym by zabrać te 2 stałki.

Wb na auto, nie wiem jeszczcze czy wybrac tryb AV, czy nie przejsc na P.
Hmmm, to może dobra chwila, żeby pobawić się RAWami skoro napisałeś, że "kilka fotek".
Wtedy nie martwisz się o balans bieli (no chyba, że o zafarby ze ścian itd. :D ) i wybierz Av i tyle, ustaw mu na sztywno 2.8 i będzie ok.

noeee
27-09-2009, 10:51
do dobrego odszumowania RAW'ów z ISO 1600 w 450d w zupełności wystarczają "suwaki" w DPP ustawione na max 4 (i chrominancja i luminancja)
a dodatkowo zmniejszając fotkę "detale wracają" ;) i szumy znikają
i tak foto laby drukują z max 300 PDI
więc po co im 12 MPikslowe foty ???
w zupełności wystarczą 3-5 MPikslowe - zależy jaki format [zwykle 13x18 ]

a z doborem obiektywu ....
ten 2.8 1.8 jest ok ... ale tylko we wnętrzach .... - na dworze kiepsko ...

jak bym się zainteresował nowym Tamronem 17-50 2.8 z IS .... - to może być przebój (jak opadnie kurz z ceną za nowość)

Merauder
27-09-2009, 12:28
do dobrego odszumowania RAW'ów z ISO 1600 w 450d w zupełności wystarczają "suwaki" w DPP ustawione na max 4 (i chrominancja i luminancja)
[...]
Zgodze sie, ale z zastrzezeniem, ze nie ruszasz suwaka ostrosci i kontrastu. Jesli ruszasz to 4 okazuje sie za malo i lekko trzeba podbic do 6.

a z doborem obiektywu ....
ten 2.8 1.8 jest ok ... ale tylko we wnętrzach .... - na dworze kiepsko ..
Mam ledwo jeden spacer z 28 1.8 za soba i w zasadzie nie wiem co o nim sadzic, po za tym, ze kontrast kuleje na zew. Zas we wnetrzach do bliskich kadrow jest zaj....efajny (juz mam jedno infraction :) ).

rosim
27-09-2009, 12:47
Jestem już po, na zewnątrz ofzywiście sprawdziła się sigm 17-70, ale wewnątrz jednak 50-tką wg mnie bardziej mi leżała, nie mam 28 f.1.8, tylko 28 f 2.8 i chyba tą 28/2.8 musze się nauczyć robić zdjęcia, bo jakoś niezbyt mi wychodzą.
Zrzucam zdjęcia do kompa, później po obejrzeniu na ekranie cos jeszcze napiszę.
Aha, chrzest niestety był w kaplicy bocznej koscioła, światło było marne...
Dziękuję wszystkim za rady i pozdrawiam.

zaitsev
27-09-2009, 17:01
Zrzucam zdjęcia do kompa, później po obejrzeniu na ekranie cos jeszcze napiszę.
Aha, chrzest niestety był w kaplicy bocznej koscioła, światło było marne...
Dziękuję wszystkim za rady i pozdrawiam.
Wrzuć chociaż kilka. Zobaczymy czy dobrze doradziliśmy... ;)

rosim
17-10-2009, 10:22
Wprawdzie z opóźnieniem, ale wrzucam kilka zdjęć. Sa jeszcze do dalszej obróbki.
http://picasaweb.google.com/rosimo66/Chrzciny#

poszukiwacz2006
17-10-2009, 10:39
No i sprzęt sobie dobrze poradził ( a właściwie to Ty ). Popracuj troszkę nad kadrowaniem, zwłaszcza planów ogólnych. Myślę, że zleceniodawcy będą naprawdę zadowoleni. Pozdrawiam.

rosim
17-10-2009, 10:42
Dziękuję, właśnie kadrowanie stałkami wymaga dużej umiejętności, po prostu trzeba będzie zbędne elementy "wycinać" w trakcie obróbki.
Pozdrawiam.

jar14
17-10-2009, 11:06
spox te iso 1600 a robiłeś w rawach i odszumiałeś coś w dpp czy nie

Merauder
17-10-2009, 11:27
Jak na amatorska sesje tez nie uwazam, zeby bylo zle. Glowne zastrzezenia bym mial do tego, ze troche ciemno i WB. Ale tak jak mowisz to przed obrobka. W kazdym badz razie krok w dobrym kierunku. Kadry niektore do przemyslenia, aczkolwiek stalki ucza myslenia na temat kadrow.

W koncu jakich szkiel uzywales?

rosim
17-10-2009, 11:36
odszumione w dpp, co do obróbki mialem na myśli kadrowanie, ew. jeszcze WB

zaitsev
18-10-2009, 01:04
Fajnie, myślę że będą zadowoleni, chociaż kadry mogłyby być lepsze. Impreza krótka, więc trzeba było troszkę więcej zdjęć pstryknąć. :P

rosim
18-10-2009, 09:46
Zjdęć wyszło razem z tymi na dworze ok. 200, wybrałem tu tylko niektóre i z kościoła, bo do tych na dworze zastrzeżeń nie mam.