PDA

Zobacz pełną wersję : Złapanie nieba (filtrem?)

Miichael
26-09-2009, 18:27
Mam pytanie jak złapać na zdjęciu niebo takie jakie jest na żywo? Np niebieskie niebo i chmurki?

słyszałem że filtry polaryzacyjne w tym pomagają. Czy są ich jakieś różne rodzaje? Czym się kierować?

P.S Fotograf amator znaczny ;)

airhead
26-09-2009, 18:35
pomagają
raczej nie martw się rodzajami, a kieruj się firmą
dobre i tanie: Hoya, Marumi

jeszcze pogóglój; szare połówki, ale to dla bardziej pro msz

delaa
26-09-2009, 18:39
Można też jak się ma czym - odpowiednio zmierzyć światło i ustawić ekspozycję dla kadru tak - żeby niebo było niebiesko -chmurzaste - czy jak kto woli......

Miichael
26-09-2009, 19:49
Dziękuję bardzo Wam za pomoc. Niedługo wybiorę się na zakupy .

zaitsev
26-09-2009, 20:09
Można jeszcze się babrać w RAW'ach i robić HDR'y, ale Tobie chodziło raczej o efekt na kilku(dziesięciu) zdjęciach...

HuleLam
26-09-2009, 23:19
Mam pytanie jak złapać na zdjęciu niebo takie jakie jest na żywo? Np niebieskie niebo i chmurki?

Poczekać aż słońce schowa się za taką pojedynczą chmurką - i masz naturalne Go-Bo (zasłonę ostrego światła). W przeciwnym wypadku - kombinuj z naświetleniem na najjaśniejsze punkty sceny (pewnie okolice nieba), a potem wyciąganiem cieni poprzez efekt "fill light".

Jeszcze jedno - filtr polaryzacyjny pomoże tylko w ściśle określonych przypadkach - kiedy promienie słoneczne padją mniej więcej prostopadle do osi optycznej obiektywu.

Można jeszcze się babrać w RAW'ach i robić HDR'y, ale Tobie chodziło raczej o efekt na kilku(dziesięciu) zdjęciach...

Robiąc w RAWach, naświetlając na prawo i mając aparat o jakiej-takiej dynamice, nie trzeba HDR. Suwak Fill Light wystarczy!

zaitsev
26-09-2009, 23:24
Robiąc w RAWach, naświetlając na prawo i mając aparat o jakiej-takiej dynamice, nie trzeba HDR. Suwak Fill Light wystarczy!
Wiem, bardziej miałem na myśli, że robić w RAWach lub robić HDRy. Nie wyraziłem się jasno. ;)
A i jak już tak daleko idziemy, to do HDR nie trzeba RAW'ów... :P