PDA

Zobacz pełną wersję : Prześwietlone cdjęcia - Canon D350

Greenlord
26-09-2009, 12:36
Witam i proszę o pomoc.

Przeglądałem forum ale nie znalazłem podobnego problemu. Dostałem Canona D350(body) i dokupilem standardowy obiektyw od D400 (18-55mm). Wszystkie moje zdjęcia sa prześwietlone. Nie jest to kwestia ustawienia balansu bieli, a obawiam się że może to być problem z matrycą.

Czy miał ktoś podobny przypadek, czy da się skalibrowąć jakos te ustawienia? Dodam, że zmieniłem ustawienia na default.

kasprzak
26-09-2009, 13:09
Możesz zamieścić jakiś przykład? Na wszystkich trybach są prześwietlone? Ekspozycja na pewno na "0"? Zmieniałeś czasy/przysłonę? Na Auto też?

BTW: nazewnictwo modeli jest w Canonie odwrotne niż w Nikonie. Tzn. model nazwany przez Ciebie D350 czy D400 to 350D i 400D :)

Patryk_mirek
26-09-2009, 13:23
po pierwsze nie D350 a 350D -to tak jakbyś się z kimś zamienił 30d na d30!
1. Pokaż przykładowe zdjęcia

2. Z całym szacunkiem, ale po tym poście wnioskuję, iż nie sprawiasz wrażenia bycia świadomym użytkownikiem tego aparatu. więc...
Zobacz jak masz ustawiony pomiar światła w jakiego trybu używasz? M/Av/Tv/P?
Bo jeśli M i masz zdjęcia przepalone to po prostu nie wiesz jak używać aparatu, przycisków i pokręteł na nim -to nie jest kompakt, to jest 'profesjonalny' sprzęt
w pozostałych trybach, popatrz po prostu na tą drabinkę i wskaźnik co aparat wyświetla la lcd i w wizjerze -za każdym razem ta kreska na dole 'musi' być na środku i pokrywać się z grubszą kreską na górnej drabince. Jeśli tak nie jest w trybie M to ręcznie dobierasz czas i wartość przysłony by tak było. Jeśli coś takiego jest w trybie Tv/Av/P to mogłeś sobie przestawić coś - masz z prawej strony wyświetlacza przycisk Av i kwadracik z plusem i minusem pod nim -przytrzymujesz ten przycisk i kręcisz kółkiem koło spustu migawki dotąd, aż dolna kreska znajdzie się na środku skali na drabince

3.Do tego jeszcze dochodzi pomiar światła -w przypadku portretów najlepiej używać trybu oznaczonego mniej wiecej tak [(*)] -to się zwało bodajże centralnie ważony pomiar światła

enter
26-09-2009, 17:00
rozmawiac o prześwietlonych fotografii bez sampla z exifem to podobnie jak gadać z łysym o grzebieniach

Greenlord wrzuć sample z exifem będzie można coś pomóc a tak to tylko sobie pogdybamy a problem pozostanie

Greenlord
01-10-2009, 22:55
Ok może z mojej (nie do końca elokwentnej) wypowiedzi wywnioskowaliście, że nie umiem się posługiwać tym modelem. Mam 400D i raczej nie robię zdjęć na P czy auto. No i chyba nie ma większych różnić na plus dla 350D. Więc wnioskuję, że nie popełniłem wielokrotnie błędu w obsłudzę. Umiem ustawić przesłonę i czas według wskazań światłomierza. Myślałem, że szanowne grono nie potraktuje mnie jako żółtodzioba. Prosiliście o te prześwietlone fotki
a więc proszę. http://www.flickr.com/photos/jtadych/3972850744/ oraz http://www.flickr.com/photos/jtadych/3972850728/

Kwestia uzupełniająca. Próbowałem na wszystkich trybach, różnymi balansami bieli, również auto. Próbowąłem na 3 obiektywach standardowym, EF-28-135, EF-70-300mm. Wszystkie obiektywy były Canona.

Więc ja osobiście wnioskuję, że matryca już się zużyła. Czy miał ktoś kiedyś podobny przypadek? Czy można jakoś softwerowo wykalibrować matrycę? Za jakąkolwiek wskazówkę z góry dziękuję.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Sorry ale powyżej próbowałem dodać te prześwietlone zdjęcia ale coś poszło nie tak. A więc jeszcze raz foto1 (http://www.flickr.com/photos/jtadych/3972850728/) i foto2 (http://www.flickr.com/photos/jtadych/3972850744/)

Dzięki jeszcze raz

enter
02-10-2009, 00:24
foto pierwsze
jak czytam z exifa
program M
czas 1/30
przysłona 10
ogniskowa 70mm
pomiar światła multisegm

histogram :)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img17.imageshack.us/img17/9896/temp001p.jpg)

UWAGI:

spokojnie mogłeś użyć czasu 1/60 lub nawet 1/80sek - uniknąłbyś przepaleń
dodatkowo mógłbyś włączyć lampę nawet wbudowaną z korekcją -1 2/3
nie miałbyś wtedy czarnej twarzy

przy manualnych ustawieniach w C350d warto używać pomiaru światła skupionego a nie miltisegmentowaego, ale tego trzeba się nauczyć - przecież nie robisz krajobrazu a osobę na jakimś tle więc imho bardziej powinieneś skupić się na przepaleniu lewego barku niż na ogólnym świetle z pomiaru multisegmentowego.

światło miałeś patrząc przez aparat na godzinie 11.30 od tyłu modela więc nie dziw się że przepaliłeś to czego nie powinieneś

błędy popełniłeś ty
- nieprawidłowo ustawiona ekspozycja na nieprawidłowo ustawionym pomiarze światłą i co za tym idzie nieprawidłowo zmierzonym.

- nie wiem czy w 70-300 masz stabilizację ale nawet do statycznych kadrów 1/30 to za długo

foto drugie
tu jest z pomiarem światła wszystko ok ani nie ma przepaleń ani niedoświetleń puste miejsca po prawej stronie i lewej stronie histogramu pokazują że rozpietość tonalna sceny zmieściła się na matrycy

Matsil
02-10-2009, 13:33
Może jestem ślepy, ale ani po pierwszym ani po drugim zdjęciu nie powiedziałbym, że są prześwietlone. Zreszto fajnie to opisał kolega powyżej.
Jeżeli zdjęcia są dla Ciebie za jasne to w aparacie jest jeszcze coś takiego jak korekta ekspozycji. Światłomierz w aparacie to tylko głupie urządzenie, które nawet w nocy zrobi jasne zdjęcie, to Ty masz nad nim panować.

enter
02-10-2009, 13:55
Matsil pierwsze jest prześwietlone na histogramie i to sporo

Gdir
02-10-2009, 21:43
Ja miałem podobny problem z prześwietlaniem zdjęć, jak się okazało po kilkudziesięciu fotkach, znajomy bawiąc się aparatem przestawił mi na indywidualny Styl Obrazu, w którym to zmienił jasność. Jako, że tego dnia pstrykałem tylko jpg, trochę się namęczyłem szukając winnego :) Nie mówię, że podobnie może być w Twoim przypadku, warto po prostu przejrzeć wszystkie opcje w aparaciku.
Pozdrawiam

Greenlord
05-10-2009, 15:57
Bardzo dziękuję za cenne wskazówki za cenne wskazówki. Na prawdę miło czyta się miłe i rzeczowe odpowiedzi.

Pozdro

bogdfun
05-10-2009, 16:15
Heja.. a próbowałeś może w warunkach domowych porównać oba aparaty - 350D i 400D ? Wówczas łatwiej będzie określić, po której konkretnie stronie leży wina.. ;) ustawić kompozycje, zdjęcie ze statywu - te same ustawienia, ten sam obiektyw.. ja bym od tego zaczął.. ;)