Zobacz pełną wersję : 450D + Nikkor 18-105 sie nie da, wiec...
szukam lustra dla zony. kryteria to:
1. mozliwie lekkie
2. przyjazne dla zaczynajacego fotografa (teorie zna, ale praktyke musi przerobic - i nie zacznie od "M")
3. dobrej jakosci do ISO 800
4. pod katem jakosci obrazu raczej JPEG
5. raczej jeden obiektyw o wiekszym zakresie ogniskowych
6. bez szalenst cenowych
jesli chodzi o korpus to podoba mi sie 450D, bo w swojej cenie wydaje sie optymalny a matryca jest swietna jak na cropa. z tym ze 450D bylby w zestawie z kitem 18-55 IS i o ile do jego jakosci optycznej nie mam zastrzezen, a i ruchoma mordke sie przezyje, o tyle zakres do 55mm nie jest idealny.
idealny lens ma Nikon w postaci 18-105 VR, ktory na dodatek kosztuje smieszne 200 EUR. problem z podpieciem do niego czegos sensownego, bo D5000 jest smiesznie male a przy tym niezbyt tanie. D90 zdecydowanie poza zalozonym pulapem cenowym. a 10Mpix CCD zupelnie mi sie nie widza, bo tam od ISO 400 serwowane jest wsiekle odszumianie, ktore paskudnie zmywa tak szumy jak i detale.
z drugiej strony... to nie ma produkowac obrazka jak moje 5D, wiec moze przesadzam. z takiego D80 tez sie przeciez zrobi znosny obrazek ekranowy z ISO 400, nie? ;)
sklaniam sie ku 450D, ale jak ktos ma pomysl na jakas nakretke na Nikkora 18-105 to z checia poslucham. rozwiazanie z Nikonem mi sie o tyle podoba, ze wtedy nikt mi z plecaka nie bedzie klamotow wyciagal, moze za wyjatkiem filtrow ;)
może D60 plus ten obiektyw? Nie ma co przesadzać*na szumy, bardzo zbliżony poziom do np. 400D. ;)
biohazard
26-09-2009, 09:24
Witam
Sigma 18-125 os hsm kosztuje 1.399 zł to dobre szkło na początek z wystarczającym zakresem do tego 450d a jeśli cena za wysoką to może 1000d?
Desperado
26-09-2009, 09:48
a może poczekać jeszcze chwilkę na:
EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM
albo
18-135mm f/3.5-5.6 IS
Oczywiście lepiej jeszcze by dodać trochę czasu i poczekać na testy.
Sam na nie z niecierpliwością czekam!
Co do Nikkora, to o puchę lepiej na forum Nikona zapytać. Nie miałem w rękach d80, ale mialem d90 i jestem miło zaskoczony, a w dodatku właśnie z tym szkłem 18-105 VR.
to jest rewelacja jeśli chodzi o rozdzielczość!!! Szkoda trochę, że dystorsja, a szczególnie aberracja już w dole, ale co do wyrazistości zdjęć byłem zszokowany pozytywnie!.
Ja kupiłem Tamrona 17-50 uchodzące szkło za naprawdę ostre i jak porównywałem zdjęcia z tego samego wyjazdu moje 450D + 17-50 Tamron z kumpla D90 + 18-105 VR to mnie zabił swoimi zdjęciami tak ostrymi, że glowa mała. Nagle mój ostry tamron zaczął robić mydlane zdjęcia :)
Tak więc reasumując. Jeśli chodzi o 450D bardzo polecam jak na początek, natomiast osobiście bym już kupował 40D ze względu na autofokus i ergonomię.
Co do szkła o takim zakresie jak Nikkor, to próżno szukać o takich właściwościach u Canona albo zamnienników w tym segmencie.
Więc trzeba sobie odpowiedzieć na jedno za..... ważne pytanie :-D
Co do czego:
Szkło do puchy
czy pucha do szkła 8-)
jeśli to pierwsze to brać bez zastanowienia 18-105 VR i szukać d80 do przetestowania.
jeśli to drugie to 450D jak najbardziej, chyba że już 40d;) i czekać na testy nowych szkieł.
z tych co są to zamiast 18-125 os hsm nie za bardzo bym polecał :|
o dziwo jeśli już to 18-200 OS Sigmy w przedziale 18-60 rewelacja!!! póżniej do 120 całkiem, do 200 jak ktoś musi, choć to już zależy od światła. Przy bardzo dobrym mocnym świetle też bardzo ciekawe fotki wychodzą w przedziale 100-200mm.
Pamiętając o tym, że mówimy o obiektywie na długi początek :):-)
Więc na koniec zapomniałem o jeszcze jednym, tani naprawdę fajny obiektyw z niezłym światłem 17-70 Sigmy :)
a może poczekać jeszcze chwilkę na:
EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM
albo
18-135mm f/3.5-5.6 IS
oba sa za drogie jak na zalozony pulap cenowy. nawet ten tanszy to 500 EUR, a to jest bardzo blisko kwoty, ktora chcialbym lacznie wydac
Co do Nikkora, to o puchę lepiej na forum Nikona zapytać. Nie miałem w rękach d80, ale mialem d90 i jestem miło zaskoczony, a w dodatku właśnie z tym szkłem 18-105 VR.
D90 niestety poza pulapem. uzywane D80 mozna ze sklepu (z jakas polroczna gwarancja) kupic za okolo 400 EUR i to jest bardzo sensowna cena. puszka ergonomicznie na pewno duzo lepsza niz 450D.
ale matryca D80 to zdecydowanie nie to samo co D90. a do 450D jest przepasc. jeszcze nie widzialem zdjecia z D80, ktore by mialo akceptowalne ISO 800. jest wrecz gorzej niz moje 30D :(
nie jest to moze najwazniejsze (dlatego to D80 do kompletu z 18-105 bardzo mi sie podoba jako opcja) ale bylo nie bylo tez ma znaczenie. zona bedzie z tym nasza latorosl gonic, a ze szklo w komplecie nie za jasne, to ISO 800 moze sie przydac ;)
to jest rewelacja jeśli chodzi o rozdzielczość!!! Szkoda trochę, że dystorsja, a szczególnie aberracja już w dole, ale co do wyrazistości zdjęć byłem zszokowany pozytywnie!.
Ja kupiłem Tamrona 17-50 uchodzące szkło za naprawdę ostre i jak porównywałem zdjęcia z tego samego wyjazdu moje 450D + 17-50 Tamron z kumpla D90 + 18-105 VR to mnie zabił swoimi zdjęciami tak ostrymi, że glowa mała. Nagle mój ostry tamron zaczął robić mydlane zdjęcia :)
Tak więc reasumując. Jeśli chodzi o 450D bardzo polecam jak na początek, natomiast osobiście bym już kupował 40D ze względu na autofokus i ergonomię.
zasadniczo, to jest 30D, ktore teoretycznie moglaby dostac po mnie. ale wole w cos lzejszego przymierzyc, bo to ma wejsc i do torebki i tak do plecaczka na wycieczke na rower. i ma byc tanie. xxxD jest pod tym wzgledem po prostu lepsze
Więc trzeba sobie odpowiedzieć na jedno za..... ważne pytanie :-D
Co do czego:
Szkło do puchy
czy pucha do szkła 8-)
bede ambasadorem... ;)
zasadniczo mierze w szklo do puchy, tylko mi sie nie podoba to co do tego szkla mozna podpiac. D5000 jest drogie jak na mozliwosci, a matryca D80... no chyba wymaga wiekszej checi zaakceptowania z mojej strony ;)
jeśli to pierwsze
(...)
Więc na koniec zapomniałem o jeszcze jednym, tani naprawdę fajny obiektyw z niezłym światłem 17-70 Sigmy :)
kombinuje w podobny sposob, tylko do Sigmy mam malo przekonania (mialem w swoim dorobku dwie sztuki - 18-125 bez OS i 70-300 APO DG), bo to po prostu ma paskudne kolory i drewniany AF. biorac pod uwage docelowe zastosowania, to jednak wole cichy USM. 18-55 IS w moim rankingu bije ww. Sigme, bo to jest, wbrew pozorom zupelnie ostre szklo. a tanie jak barszcz
Poszukaj gdzieś D40x. Używałem z 18-200VR i byłem zadowolony, a skoro 18-105VR jest jeszcze lepszy, to tylko się cieszyć.
a 18-200 IS canona ? mordka się nie kręci tylko wysuwa się tubus
jak na szkło bez USMa jest w miarę szybki i celny
Desperado
26-09-2009, 20:04
kombinuje w podobny sposob, tylko do Sigmy mam malo przekonania (mialem w swoim dorobku dwie sztuki - 18-125 bez OS i 70-300 APO DG), bo to po prostu ma paskudne kolory i drewniany AF. biorac pod uwage docelowe zastosowania, to jednak wole cichy USM. 18-55 IS w moim rankingu bije ww. Sigme, bo to jest, wbrew pozorom zupelnie ostre szklo. a tanie jak barszcz
No właśnie miałeś niestety chyba dwa nie za bardzo udane a 70-300 to już na pewno jedno bardzo nieudane szkło sigmy.
Jeśli wrócimy jeszcze do 17-70 to miałem przy 350d to szkło i pyzatym, że do tej puchy ciężko dobrać jakiegokolwiek tamrona czy sigmę to było naprawdę fajne szkło. Ostatecznie kopiłem tamrona 17-50 i jestem bardzo zadowolony, ale widzę, że dla Ciebie nie ta ogniskowa.
Więc jeszcze raz mogę polecić do nauki i robienia swoim pociechom 18-200 z OS sigmy. Wiem, że światło nie to, ale coś za coś.
Co do puchy w Canonie to jeszcze 1000D zostaje :???:
Słuchaj w może tak 500D ...ceny spadły teraz w dół i to wyraźnie a do tego 28-135. Body zacne, a i szkło niezłe.
p.s. a i tak wkońcu nadejdzie ten dzień gdzie ty wylądujesz z żony body a Ona będzie pomykac z 5D :D hihi (taki żarcik na temat kto nosi spodnie)
gadget_zary
27-09-2009, 20:23
mgtan niby żarcik a znam fotografa ktorego żona śmiga z 5D bo stwierdzila ze ta 30d ktora jej kupil to jednak nie to ;]
Co od problemu kolegi to moze jednak te 450d (albo 1000d skoro ma byc male) + 18-55 is a z czasem mozna by zakupić jej 28-135 lub cos innego do wypełnienia zakresu (a może Tamron 28-75 - z tym ze tutaj af demonem szybkosci nie jest)
dziobolek
28-09-2009, 11:00
Jeśli jesteś otwarty na inne systemy,
to prawie wszystkie postawione przez ciebie warunki
spełniają puszki Olympusa serii E-4xx oraz 6xx w dual kicie (stąd "prawie").
Pod warunkiem że nie ma się "alergii" na Olka,
to bardzo fajny sprzęt w sam raz do damskiej torebki, tyle że z cropem x2.
Pozdrówka!
Jeśli jesteś otwarty na inne systemy,
to prawie wszystkie postawione przez ciebie warunki
spełniają puszki Olympusa serii E-4xx oraz 6xx w dual kicie (stąd "prawie").
Pod warunkiem że nie ma się "alergii" na Olka,
to bardzo fajny sprzęt w sam raz do damskiej torebki, tyle że z cropem x2.
Pozdrówka!
alergii nie mam, a dotykowo to nawet jest sensowne. ale...
sek w tym, ze sa cztery podstawowe kryteria zakupu (nie liczac ceny):
1. niezaduze i lekkie
2. solidna matryca
3. dobry obiektyw o wiekszym zakresie (tak po przeliczeniu 28~135 spokojnie styknie)
4. funkcjonalne (najlepiej 2 kolka, w miare dobry celownik, przyzwoity ekranik LSD, ...)
i Oly lapie sie na 1, ewentualnie tez 4. zestaw z 2 obiektywami raczej odpada, bo ten drugi po prostu nie bedzie uzywany.
Canon w wydaniu 450D + 18-55IS nie ma tylko warunku 3 i tylko czesciowo ma 4. a kosztuje 530 EUR
Nikon w wydaniu D80 + 18-105 jest praktycznie perfekt, odstaje lekko na warunku 2. koszt sumaryczny to 600 EUR, choc wtedy korpus nie nowka
a sprzet generalnie nie jest do torebki, tylko do robienia zdjec i ma dawac solidny obrazek. zona z 30D + Tokina 12-24 biegala ostatnio po Kopenhadze i byla w pelni zadowolona, dopiero na pytanie "a nie bylo za ciezkie" po powrocie stwierdzila, ze w sumie to troche ;) ale z kolei podobal jej sie "efekt duzego kloca", czyli podziw w oczach pana ze strazy granicznej na lotnisku (czyt. +3 do seksapilu :) ). cieszyc sie, ze do kompletu 70-200 nie dalem ;)
ale zeby zdementowac pogloski: to nie tylko dlatego wole jej wybrac cos mniejszego :mrgreen:
akustyk to szarpnij sie na 450(500D) plus 28-135 i masz po sprawie.
osobiście bym postawił na 500D są teraz po 2,5k + 28-135 i masz ładny zestaw a matryca z 500D jest już bardzo fajna i powoli seria xxxD zacznie zagrażac starszym xxD.
akustyk to szarpnij sie na 450(500D) plus 28-135 i masz po sprawie.
a gdzie tam. do **** ten obiektyw z mojego punktu widzenia: ani ostry, ani jasny, ani szeroki, ani lekki ;)
w ta strone na pewno nie.
inna kwestia, ze jak porownuje zdjecia testowe to absolutnie nie widze tez za co jest te 130 EUR roznicy miedzy 500D a 450D. bo filmiki i ekranik nie robia tu halo ;) a co do jakosci obrazu, to zdaje sie poza mocniejsza odszumiara 500D nic nie wnosi do tematu
A to ja przepraszam - odwołuję swoją poradę. D40x+18-200VR robiłem zdjęcia do odbitek.
Do wpatrywania się w piksele na ekranie to ja używam Mk III ;)
Tezet-gdynia
28-09-2009, 16:39
Jesli ma byc to zestaw uniwersalny to moze 450D + 17-85 f/4-5.6 IS USM ? Fakt ze lakka ciemnica, ale w miare uniwersalnie i chyba nie najgorzej ;)
28-135 ma u ciebie tak ą opinie to 18-200 czy tez 28-105 to już wogóle syf musi byc :-) nic innego nie znam po za Lkami co by było fajne i tanie.
no to jak jasno to trzeba budżet zwiększyć... no chyba że...
450D + 17-50 Tamrona? :) choć to wiertarka niezła ale działaaa ;-)
nic innego budżetowego i jasnego nie znam.
Ernest_DLRS
28-09-2009, 17:07
Nie widzę takiego mega uniwersalnego zestawu. Kompromis musi być -
albo większy budżet 450D 24-105L
albo taniej 450D i 17-85
450D i 28-135
450D i 18-200
albo nie wiem co innego
28-135 ma u ciebie tak ą opinie to 18-200 czy tez 28-105 to już wogóle syf musi byc :-)
nie w tym rzecz. sens tego pojedynczego obiektywu jest taki, zeby nim mozna bylo obskoczyc najwazniejsze tematy i tyle. i to sie musi zaczynac sensownym szerokim katem. a w obecnej ofercie Canona to oznacza po prostu 18mm.
nic innego nie znam po za Lkami co by było fajne i tanie.
18-55 IS jest lekkie, ostre i tanie. mechanicznie nie powala i ruchoma mordka odbiera seksapil, ale pod katem golej ostrosci ten lens jest bardzo przyzwoity.
jasnosci de facto nie oczekuje. wspomnialem o tym tylko dlatego, ze 28-135 nie ma zadnej realnej zalety z punktu widzenia obranego zestawu.
a co do literki L... zdecydowanie nie jestem przekonany, ze 17-40 jest lepsza opcja do cropa niz 18-55 IS pod wzgledem rozdzielczosci. jak sie ten zakup skonczy na trabancie z kitem, to przepstrykam na swoich egzemplarzach i obejrze.
450D + 17-50 Tamrona? :) choć to wiertarka niezła ale działaaa ;-)
tu juz chyba jednak wygrywa kit, bo zakres ogniskowych ten sam, a pod wzgledem ostrosci kit spokojnie wystarczy. przewaga swiatla w Tamronie w tym wypadku nie ma wielkiego znaczenia - a na pewno w zastosowaniach podrozno-pstrykowych nie zastapi USM-a
nic innego budżetowego i jasnego nie znam.
wlasnie sie o to rozchodzi, ze oferta Canona jest pod tym wzgledem tak **, ze ja tez nie :( jest nowy kit IS, potem bak w desen 17-85 (ktory tylko mechanicznie jest fajny, bo optycznie to koszmar), a dalej za drogi na zalozony budzet 18-200 i oczekujace premiery 18-135 i 15-85.
@Tezet-gdynia - biorac pod uwage cene 17-85 (300 EUR) i jego ugruntowana juz renome szkla fatalnego optycznie, jest to opcja kompletnie nierealna.
za 200 EUR jest Nikon ma 18-105, ktory moze i optycznie nie jest idealny, ale jak sie popatrzy na MTF-y, to mu fiordy z reki jedza ;)
na chwile obecna pozostaje jednak wybor miedzy 450D+kit (i opcja na przyszlosc 18-135) a nieprzechodzonym D80+18-105 (lub nowym D3000).
Tezet-gdynia
28-09-2009, 17:27
Wiem ze nie jest to jakis mega lens, ale moim zdaniem lepiej miec fatalne 18mm niz zaczynac zakres od lepszych 24 i nie moc szerzej ;) A co do D80 - mnie ta puszka denerowala pod kazdym wzgledem - a mialem z nia stycznosc kilka chwil. I zeby nie bylo ze mowie na nikona zle to mialem stycznosc z d300 i akurat ta puszka powodowala u mnie pozytywny usmiech na twarzy ;)
A mtf'y mtf'ami, wszystko i tak wychodzi dopiero w plenerze i na papierze ;)
nie no... poczatek przy 24mm nie wchodzi w ogole pod uwage. tylko i wylacznie <=18mm.
co do D80... mnie pasuje. wszystko jest "po angielsku" (nie w ta strone co normalnie), ale to kwestia przyzwyczajenia. ale ze funkcjonalnie jest lepsza od 450D to akurat dla mnie bezdyskusyjne. duzo lepiej w lapie lezy, ma dwa kolka, duzy celownik. pozostaje kwestia oceny samej zainteresowanej.
jesli chodzi o ostrosc itd. itp. - tez staram sie nie przesadzac, ale nie jestem skazany w tym wyborze na Canona. a jak patrze co wyczynia 18-105, to zakup 17-85 to by byla zbrodnia na ludzkosci ;)
Ernest_DLRS
28-09-2009, 17:42
A więc może warto to D80 + 18-105? D80 matrycy najgorszej nie ma, myślę że porównywalna do 450D (może lepsza?)
A więc może warto to D80 + 18-105? D80 matrycy najgorszej nie ma, myślę że porównywalna do 450D (może lepsza?)
a gdzie tam ;) D80 to jest CCD 10 MPix i kolo CMOS-a canonowskiego to to nawet nie lezalo ;)
ja jestem moze i rozwydrzony przez 5D (ktore niestety wymaga odplamkowywania, wiec tez ogladania zdjec na poziomie pikseli), ale o ile z 450D mi sie fotki zdecydowanie podobaja, o tyle w D80 takie cos jak ISO 800 to kaszana. szumiec co prawda nie szumi, ale detali tez juz prawie nie ma, bo odszumiarka przekracza wszelkie granice dobrego smaku. a 450D przy ISO 800 wyglada bardzo sensownie.
z tym ze nieodmiennie powstaje tu pytanie, czy z ta niedoskonaloscia mozna zyc. moim zdaniem mozna w tych zastosowaniach, do ktorych ten aparat ma sluzyc. przewaga w postaci istnienia (i ceny) tego 18-105 VR wydaje mi sie jednak znacznie wieksza.
na chwile obecna wychodzi mi, ze werdykt padnie przy macaniu w MM ;)
Ernest_DLRS
28-09-2009, 17:53
Tak to prawda, ISO 800 tam to już tandeta, ale poniżej jest jak najbardziej w porządku. No cóż, jak już wspomniałem wcześniej - kompromisy ;)
akustyk... zejdź na ziemie... nie dostaniesz w budżecie 450 i kita jakości z 5D i Lki ... ty jesteś rozpieszczony przez swoje zabawki więc cudów nie oczekuj :-) 18-135 jest drogim szkłem i będzie drogie długi czas
akustyk... zejdź na ziemie... nie dostaniesz w budżecie 450 i kita jakości z 5D i Lki ... ty jesteś rozpieszczony przez swoje zabawki więc cudów nie oczekuj :-) 18-135 jest drogim szkłem i będzie drogie długi czas
nie no... spokojnie, 5D nie oczekuje. kwestia tylko tego, ze z jednej strony jest fantastyczna matryca 450D a z drugiej fantastyczny 18-105. i kwestia w ktora strone da sie mniejszym kompromisem sprawe zalatwic ;)
swoja droga, to rece opadaja jak sie na to patrzy. nie ma jakiegos posredniego rozwiazania, tylko ekstrema: swietna matryca 450D + funkcjonalnie kiepski obiektyw (maly zakres, plastik, krecaca mordka) a z drugiej gorsza matryca i okrojone ficzery D3000 + swietny lensik...
slowo daje, ze im wiecej sie temu przygladam, tym mniej przypadkowe mi sie wydaje to zazebianie i popadanie w ekstrema.
do 450'ki dokup tamrona 17-50 .... inaczej zaczynają się większe koszty
to jedyne sensowne rozwiązanie ...
albo poprzestać na kicie 18-55 IS - kosztuje grosze a wcale nie jest taki tragiczny .... - jeśli nie bawi się z małą GO i foci na przesłonach 7.1 - 9 to zdjęcia są poprawne i ostre .... ale czy to wystarczy ;) ?
albo zaczekać na nowe szkiełka canona (te od 7D) ?
Kolekcjoner
28-09-2009, 20:36
swoja droga, to rece opadaja jak sie na to patrzy. nie ma jakiegos posredniego rozwiazania, tylko ekstrema: swietna matryca 450D + funkcjonalnie kiepski obiektyw (maly zakres, plastik, krecaca mordka) a z drugiej gorsza matryca i okrojone ficzery D3000 + swietny lensik...
slowo daje, ze im wiecej sie temu przygladam, tym mniej przypadkowe mi sie wydaje to zazebianie i popadanie w ekstrema.
A nie bierzesz pod uwagę tego nowego Pentaxa K-x z zestawem uszczelnionych i świetnych optycznie zoom-ów 18-55 +50-200? Wydaje mi się, że jest to bardzo dobre rozwiązanie. Mnie co prawda najbardziej pasowalby ten zestaw z K7 ale obawiam się, że tu budżet nie wytrzyma. Do tego możesz jeszcze dopasować kolor body do ........ - tu wpisać dowolnie :lol:.
Jeśli chodzi o Canona to 500D + 15-85 - to byłby aktulanie zestaw marzeń mojej małżowinki :D.
A nie bierzesz pod uwagę tego nowego Pentaxa K-x z zestawem uszczelnionych i świetnych optycznie zoom-ów 18-55 +50-200?
wiesz... nie wiem jak wyglada ten nowy kit Pentaksa, ale stary wygladal biednie, ze tak to delikatnie okresle. czyli mowimy o zestawie (mocno) sub-optymalna matryca 10 Mpix + beznadziejna konwersja do JPEG + bardzo sredni sloik.
no to juz nawet ta wydmuszka Canona z kitem ma wiecej zalet, bo we wszystkich 3 aspektach jest do przodu.
18-55 IS, ktory bym test nie obejrzal (dpreview, photozone, optyczne) albo sample na pixel-peeper, to zwyczajnie nie chce byc inaczej ale jest ostra. badziewie to plastikowe jest i rusza mordka, ale ma USM i bardzo sensowna rozdzielczosc.
jedyna sensowna alternatywa, dla ktorej rezygnowalbym z 450D + kit to Nikkor 18-105, bo poza tym nie widze takich szkiel w zadnym z systemow.
Olympus odpada za celownik
Sony, za wyjatkiem relatywnie tanszego i znosnego 16-105, to rozpacz w 2 z 3 ww. kryteriow (zwlaszcza tym JPEG)
a Pentax, niech i to 18-55 bedzie porownywalne z canonowskim, to nic wiecej nie ma - a matryca na pewno nie przegoni trabanta.
nie no... nie chce byc tendencyjny, ale jak w morde strzelil wychodzi mi, ze albo ide na zakres, albo trabant. malzonka zareagowala w pierwszej chwili obronnie "nie chce Nikona" (bez mala 7 lat ogladania Canonow swoje robi ;) ), ale do niego sie zaweza, bardzo zreszta sensownie, alternatywa.
Wydaje mi się, że jest to świetne rozwiązanie. Mnie co prawda najbardziej pasowalby ten zestaw z K7 ale obawiam się, że tu budżet nie wytrzyma. Do tego możesz jeszcze dopasować kolor body do ........ - tu wpisać dowolnie :lol:.
yyyy... ten numer nie przejdzie. mowimy o pani dr inz. z 5 jezykami i twardo stojacej na ziemi. ma byc lustro i ma robic porzadne foty a nie swiecic sie jak psu jaja (albo jak moje Sony :mrgreen: ) to w zasadzie ja tu pilnuje, zeby nie bylo za ciezkie, majac na wzgledzie realia... ona sama dopiero retrospektywnie zauwzyla, ze 30D + Tokina 12-24 jest lekko ciezkie.
Jeśli chodzi o Canona to 500D + 15-85 - to byłby aktulanie zestaw marzeń mojej małżowinki :D.
zgadzam sie, aczkolwiek biorac poprawke na to ile u mojej bedzie to uzywane, nie jestem w stanie uzasadnic wydania na to 1000 EUR. mnie czysci perspektywa 900 EUR za 24-105, ktory owszem, uzywalbym nagminnie. ale k* no nie tyle szmalu za lens nie dajacy jakiegos wybitnego skoku jakosci ponad Tamrona... :-D
Kolekcjoner
28-09-2009, 21:13
wiesz... nie wiem jak wyglada ten nowy kit Pentaksa, ale stary wygladal biednie, ze tak to delikatnie okresle. czyli mowimy o zestawie (mocno) sub-optymalna matryca 10 Mpix + beznadziejna konwersja do JPEG + bardzo sredni sloik.
no to juz nawet ta wydmuszka Canona z kitem ma wiecej zalet, bo we wszystkich 3 aspektach jest do przodu.
A jesteś pewien że mówisz o tym:
http://www.dpreview.com/news/0909/09091703pentaxkx.asp
sprzęcie? Widziałem tego kita (z K20) i zdjęcia z tego zestawu i tak jak nie ma się co oszukiwać 500d daje mu rady :) tak ten kit to po prostu inna liga niż ta zabawka do Canona. Osobiście uważam, że to może być złoty środek i sumarycznie bardzo dobry zestaw.
Przy czym ta matryca w tej zabawce to CMOS. Całkiem miło to wygląda na samplach.
A jesteś pewien że mówisz o tym:
http://www.dpreview.com/news/0909/09091703pentaxkx.asp
sprzęcie? Widziałem tego kita (z K20) i zdjęcia z tego zestawu i tak jak nie ma się co oszukiwać 500d daje mu rady :) tak ten kit to po prostu inna liga niż ta zabawka do Canona. Osobiście uważam, że to może być złoty środek i sumarycznie bardzo dobry zestaw.
Przy czym ta matryca w tej zabawce to CMOS. Całkiem miło to wygląda na samplach.
aaa... 575 EUR za nowke i dostepnosc od pazdziernika. i to zdecydowanie jest sensowna cena, zwlaszcza jesli kit jest uczciwy i ten K-x zdecydowanie robi sie zawodnikiem do rozpatrzenia. bo w odroznieniu od Canona czy Nikona, Pentax bedzie raczej wszechstronny, a nie wywalony z jednej, a ssacy z drugiej ;)
to jest bardzo dobry pomysl! dzieki!
andrewjohn
28-09-2009, 21:39
18-55 IS, ktory bym test nie obejrzal (dpreview, photozone, optyczne) albo sample na pixel-peeper, to zwyczajnie nie chce byc inaczej ale jest ostra. badziewie to plastikowe jest i rusza mordka, ale ma USM i bardzo sensowna rozdzielczosc.
Gwoli ścisłości,to 18-55 IS nie ma USM, chociaż mimo tego AF działa dosyc przyzwoicie.
Kolekcjoner
28-09-2009, 22:05
to jest bardzo dobry pomysl! dzieki!
No sie mi tak zdawało :wink::D.
Pentax ma zupełnie inną politykę i niższe korpusy to nie jest proteza marketingowa jak u Canona :lol:.