Zobacz pełną wersję : Zdjęcia w trybie CA
Witam.
Posiadam Canona 500D i tam jest do wybrania tryb CA (twórcze auto)
Chciałbym poznać waszą opinie na temat tej opcji, i jak zdjęcia z tego wychodzą. Chodzi mi czy to czysta amatorka czy już można coś osiągnąć.
Witam.
Posiadam Canona 500D i tam jest do wybrania tryb CA (twórcze auto)
Chciałbym poznać waszą opinie na temat tej opcji, i jak zdjęcia z tego wychodzą. Chodzi mi czy to czysta amatorka czy już można coś osiągnąć.
Troche Cie nie rozumiem.Masz 500D,masz instrukcje obslugi, do dyspozycji inne ustawienia, inne programy i szukasz odpowiedzi na to pytanie??
Nie orientuje sie jak to jest w 500D ale nie lepiej strzelic kilka rawow w terenie przy niskim ISO w CA i AV, wrzucic na pc i porownac??
Mysle ze rozpetasz kolejna zabawe w dogryzanie, takimi pytaniami.
A moze to kolejna prowokacja??
pozdro
@ schuvi
A co chciałbyś porównywać w RAW'ach?
@ teo5ooD
Programy CA mają uprzyjemnić/ułatwić pracę pod takim czy innym względem i tyle dokładnie są warte -jednemu się przyda, bo akurat takiego zestawu ustawień potrzebuje, drugiemu nie. "Amatorka" to kwestia możliwości aparatu jako całości (nie zapominając o dołączonym do zestawu fotografie), programy to kwestia sytuacji i stylu pracy.
Czysta amatorka...
...albo piękna prowokacja.
...Parametry jakie dobiera puszka w tym czy innym programie,nie jest rzadkoscia,iz body na tematach wybiera inaczej niz ty bys tego wymagal.
Kolega chcial wiedziec jakie mu foty wyjda,czy to amatorka czy tez nie. Jestes mu w stanie odpowiedziec w 100% co dla niego bedzie amatorka a co nie?
Jedni twierdza ze kit jest do du.. a inni sobie chwala, ze foty spoko i eLki nie potrzeba.Zalezy od wymagan,oka,gustu itd. Tak samo jest z programami tematycznymi. Tak czy inaczej to indywidualny smak decyduje o tym co ci sie bedzie podobac a co nie,racja??
To trzeba oceniać parametry (pomijając czy potrzebny jest do tego RAW), czy wystarczą efekty i ich zgodność z oczekiwaniami?
Kolega chcial wiedziec jakie mu foty wyjda,czy to amatorka czy tez nie. Jestes mu w stanie odpowiedziec w 100% co dla niego bedzie amatorka a co nie?
A tej cześci to już zupełnie nie rozumiem. Poprzestałeś na przeczytaniu pierwszego zdania z mojej wypowiedzi? :roll: No i czy odczytanie tych parametrów z RAW to umożliwi?
Idę po piwo, zapowiada się wesoły wieczór :wink:
To trzeba oceniać parametry (pomijając czy potrzebny jest do tego RAW), czy wystarczą efekty i ich zgodność z oczekiwaniami?
A tej cześci to już zupełnie nie rozumiem. Poprzestałeś na przeczytaniu pierwszego zdania z mojej wypowiedzi? :roll: No i czy odczytanie tych parametrów z RAW to umożliwi?
Idę po piwo, zapowiada się wesoły wieczór :wink:
Moze nie wyrazilem sie jasno. Nie chodzilo mi o same parametry tylko porownanie ekspozycji.Ok, nie musi to byc raw, napisalem tak bo ja foce raczej w raw.
"Chciałbym poznać waszą opinie na temat tej opcji, i jak zdjęcia z tego wychodzą. Chodzi mi czy to czysta amatorka czy już można coś osiągnąć."
Jesli chodzi o ta czesc pytania kolegi to ja np nie jestem mu w stanie powiedziec czy zdjecie przy tych ustawieniach bedzie dla niego super.
A czy osiagniecia tego zestawu beda amatorka czy tez nie, na ten temat musi sam sobie odpowiedziec.
Nie ma sensu dyskutowac o tym czy o tamtym, ja mu poprostu odpowiedzialem ze sam musi zauwazyc roznice i wyrazic wlasna opinie.
Gdyby zadal pytanie: "Chcialbym poznac wasza opinie , czy kit jest znosny czy to zwykla amatorka." Mit przez posiadaczy tylko zacnych kitow wielokrotnie obalany.
""Amatorka" to kwestia możliwości aparatu jako całości (nie zapominając o dołączonym do zestawu fotografie), programy to kwestia sytuacji i stylu pracy."
Zgadzam sie z tym,programy to kwestia sytuacji,stylu a w szegolnosci wymagan fotografujacego.