Zobacz pełną wersję : Fish-eye do cropa.
Zdecydowałem, że następnym szkłem jakie kupie będzie fiszaj, ale tu pojawia sie pytanie. Jakie są opcje w tej kategorii pod cropa? Oczywiście w gre wchodzą tylko fiszaje pełnoklatkowe, nie kołowe. Narazie nastawiłem sie na zakup Samyanga 8mm f/3.5, ale czy sa jakieś inne, dobre szkła typu fiszaj pod cropa w rozsądnej cenie?
Wiem, że jest Tokina 10-17, ale nie wiele o niej wiem.
dziobolek
25-09-2009, 04:59
...Jakie są opcje w tej kategorii pod cropa? Oczywiście w gre wchodzą tylko fiszaje pełnoklatkowe, nie kołowe. Narazie nastawiłem sie na zakup Samyanga 8mm f/3.5, ale czy sa jakieś inne, dobre szkła typu fiszaj pod cropa w rozsądnej cenie?
Wiem, że jest Tokina 10-17, ale nie wiele o niej wiem.
Samyang/Falcon 8mm nie jest szkłem pod pełną klatkę,
to samo Tokina 10-17. To są szkła produkowane dla cropa.
Ale zapewne chodzi ci tu o to, by na cropie pokrywały całą klatkę bez winiety, prawda???
Samyang/Falcon tani, bardzo dobry ale tylko manualny tryb nastaw.
Czyli nie będzie ziiiiip, ziiiiuuuup, pik - pstryk ;)
Tokina 10-17 to fisheye typu zoom (chyba jedyny na rynku), deczko węższy kąt widzenia,
ale za to w pełni automatyczna wspólpraca AF i przysłony z poziomu body.
Co niestety ma swoje odbicie w cenie.
Oba są warte swej ceny.
Jeśli idzie o tańszy, to wszyscy bardziej polecają Falcona.
Choć wygląd ten sam, to falcon ma 2 latka gwarancji i ponoć lepszy optycznie jest.
Sigma 10mm to też Fisheye dla cropa który pokryw pełną klatkę.
IMHO najmniej opłacalna inwestycja - wolę w takim wypadku Tokinę.
Te szkiełka pokrywają cały kadr w cropie.
Pozostałe pozostawiają mniej lub bardziej widoczną winietę, jak np. Peleng 8mm.
Peleng 8mm (kołowy) i Zenitar 16mm to Fisheye pod FF.
Pozdrówka!
Jeśli idzie o tańszy, to wszyscy bardziej polecają Falcona.
Choć wygląd ten sam, to falcon ma 2 latka gwarancji i ponoć lepszy optycznie jest.
Z tego co się orientowałam (kupiłam Samyanga) to nie ma żadnej różnicy między Falconem/Samyangiem/pięcioma innymi nazwami. W cyfrowych powiedzieli, że mogą mi podesłać skan pisma z fabryki, które potwierdza, że różnica jest tylko w nazwie -- w zależności na jaki rynek szkło szło. W gwarancji różnica jest -- akurat samyang ma na 3 lata.
Co do pełnej klatki -- te szkła mają bagnet EF, ale nie pokrywają pełnego kadru.
A ogólnie to szkło jest super, brak automatyki nie przeszkadza, a wręcz jest pewien urok w manualnym nastawianiu przesłony :) Osobiście chciałam 10-22, ale stwierdziłam, że nigdy nie dozbieram i kupiłam 8mm. Nie żałuję :) Za tę cenę to w sumie nie ma się co zastanawiać.
dziobolek
25-09-2009, 11:30
Przepraszam, należy się sprostowanie.
Tak Falcon daje 5 lat gwarancji a SamyAng 3 - ja mam falcona :)
to zaczerpnięte z wątku Samyang Fisheye 8mm f/3.5 (http://canon-board.info/showthread.php?t=46604&page=44)
Przydały by się sample Samyang vs Falcon, by sam człowiek mógł ocenić.
Pozdrówka!
ja polecam Samyanga, za taka cene jak na pierwsza rybe to kozak.
Prawda jest taka, ze jedyna sensowna opcja to Samyang. Wszystko inne albo gorsze (peleng), albo duzo drozsze i wcale nie znaczy lepsze na cropie (sigma 8, tokina).
Przydały by się sample Samyang vs Falcon, by sam człowiek mógł ocenić.
Z tego co wiem, optyczni testowali juz jednego i mają drugiego na stanie -- więc pewnie będą wyniki niedługo.
Ale jak już mówiłam -- zadzwoń do cyfrowych i poproś o pismo z fabryki -- wg tego to są identyczne sprzęty, taka sama dokładność wykonania, takie same powłoki itp itd. Podobno Niemcy by nie kupili czegoś co się nazywa "samyang" dlatego powstał falcon ;-)
W każdym razie wątpię żebym osobiście zauważyła jakąś różnicę, skoro niebardzo mam się do czego przyczepić w Samyangu.
Samyang/Falcon 8mm nie jest szkłem pod pełną klatkę,
to samo Tokina 10-17. To są szkła produkowane dla cropa.
A Samyang/Falcon nie jest po prostu kołowym rybim okiem na FF (jak Peleng)?
Natomiast Tokina jak najbardziej jest na pełną klatkę - ten "zoom" zrobiono właśnie po to, by przy 16-17mm mieć na FF diagonalne rybie oko.
Ze swojej strony polecam ową Tokinę, pod warunkiem dobrej ceny (ja kupiłem tu na forum mało używaną za ok 1100zł z groszami).
Do Cropa jest jeszcze Sigma 10mm (diagonalna) i 5.5mm (kołowa), ale nie wiem czy "dają radę" ;-)
dziobolek
25-09-2009, 18:47
A Samyang/Falcon nie jest po prostu kołowym rybim okiem na FF (jak Peleng)?
Nie, nie jest. Poczytaj specyfikację producenta.
Natomiast Tokina jak najbardziej jest na pełną klatkę - ten "zoom" zrobiono właśnie po to, by przy 16-17mm mieć na FF diagonalne rybie oko.
Nie wprowadzaj ludzi w błąd, proszę. To szkło pod cropa.
Do Cropa jest jeszcze Sigma 10mm (diagonalna) i 5.5mm (kołowa), ale nie wiem czy "dają radę" ;-)
Tak, byłopisane o tym szkielku, a kołowa to 4,5mm.
Ale autora takowe nie interesują.
Pozdrówka!
samyang na pełnej daje ładną ramkę z osłony:-P
Ogólnie fajne szkiełko, gdyby nie to, że Korańce wypuszczają 14mm/2.8 na FF to bym go nie wymieniał :mrgreen: Wole UWA pod FF niż fisha pod cropa (na razie póki nie stać mnie na 15mm fisha canona - zacne szkiełko) ;)
Nie wprowadzaj ludzi w błąd, proszę. To szkło pod cropa.
no i? ale ma bagnet EF i pewnie przy wąskim końcu nie winietuje. - tak samo jest z tokiną 11-16/2.8 pod FF podpiąć się da i na 16mm daje ładny obrazek bez winiety ;)
samyang na pełnej daje ładną ramkę z osłony:-P
Może da się wydremelować jak Tokina (http://www.vrwebdesign.co.uk/latestnews/technology/shaving-lens-tokina-10-17mm/)? Wtedy byłoby koliste rybie pod FF.
Z tego co wiem, optyczni testowali juz jednego i mają drugiego na stanie -- więc pewnie będą wyniki niedługo.
Ale jak już mówiłam -- zadzwoń do cyfrowych i poproś o pismo z fabryki -- wg tego to są identyczne sprzęty, taka sama dokładność wykonania, takie same powłoki itp itd. Podobno Niemcy by nie kupili czegoś co się nazywa "samyang" dlatego powstał falcon ;-)
W każdym razie wątpię żebym osobiście zauważyła jakąś różnicę, skoro niebardzo mam się do czego przyczepić w Samyangu.
Dla zainteresowanych tematem - od wczoraj dostępny jest już test i porównanie Samyanga i Falcona:
http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=171
martyna_p
29-09-2009, 21:37
Ja na cropie używam Tokiny 10-17, muszę przyznać, że spisuje się całkiem nieźle jak na fisha, ale zoom według mnie to rzecz zbędna w tym obiektywie, chyba że ktoś chce używać na FF. Ogólnie mimo wszystko zastanawiam się czy nie sprzedać i kupić Samyanga :) Zastanawiam się tylko czy podołam manualnemu ustawianiu ostrości na weselach ?? :/
Ja na cropie używam Tokiny 10-17, muszę przyznać, że spisuje się całkiem nieźle jak na fisha, ale zoom według mnie to rzecz zbędna w tym obiektywie, chyba że ktoś chce używać na FF. Ogólnie mimo wszystko zastanawiam się czy nie sprzedać i kupić Samyanga :) Zastanawiam się tylko czy podołam manualnemu ustawianiu ostrości na weselach ?? :/
Martyno:) Manualne ostrzenie Samyangiem nie sprawia żadnego problemu, tylko trzeba o nim pamiętać, żeby nie strzelać fotek na dystans z ustawionym 0,4m, wszystkie mniejsze pomyłki raczej trudno zauważyć na zdjęciach. Ustawiasz ostrość na czuja, patrząc na metry które dzielą Cię od obiektu. Jedyne moje zastrzeżenie to ostrość na f3,5, u mnie dość mydlana.
PZDR
były sąsiad;)