PDA

Zobacz pełną wersję : Fish-eye do cropa.

UrGuR
24-09-2009, 21:44
Zdecydowałem, że następnym szkłem jakie kupie będzie fiszaj, ale tu pojawia sie pytanie. Jakie są opcje w tej kategorii pod cropa? Oczywiście w gre wchodzą tylko fiszaje pełnoklatkowe, nie kołowe. Narazie nastawiłem sie na zakup Samyanga 8mm f/3.5, ale czy sa jakieś inne, dobre szkła typu fiszaj pod cropa w rozsądnej cenie?

Wiem, że jest Tokina 10-17, ale nie wiele o niej wiem.

dziobolek
25-09-2009, 04:59
...Jakie są opcje w tej kategorii pod cropa? Oczywiście w gre wchodzą tylko fiszaje pełnoklatkowe, nie kołowe. Narazie nastawiłem sie na zakup Samyanga 8mm f/3.5, ale czy sa jakieś inne, dobre szkła typu fiszaj pod cropa w rozsądnej cenie?

Wiem, że jest Tokina 10-17, ale nie wiele o niej wiem.

Samyang/Falcon 8mm nie jest szkłem pod pełną klatkę,
to samo Tokina 10-17. To są szkła produkowane dla cropa.
Ale zapewne chodzi ci tu o to, by na cropie pokrywały całą klatkę bez winiety, prawda???

Samyang/Falcon tani, bardzo dobry ale tylko manualny tryb nastaw.
Czyli nie będzie ziiiiip, ziiiiuuuup, pik - pstryk ;)
Tokina 10-17 to fisheye typu zoom (chyba jedyny na rynku), deczko węższy kąt widzenia,
ale za to w pełni automatyczna wspólpraca AF i przysłony z poziomu body.
Co niestety ma swoje odbicie w cenie.

Oba są warte swej ceny.

Jeśli idzie o tańszy, to wszyscy bardziej polecają Falcona.
Choć wygląd ten sam, to falcon ma 2 latka gwarancji i ponoć lepszy optycznie jest.

Sigma 10mm to też Fisheye dla cropa który pokryw pełną klatkę.
IMHO najmniej opłacalna inwestycja - wolę w takim wypadku Tokinę.

Te szkiełka pokrywają cały kadr w cropie.

Pozostałe pozostawiają mniej lub bardziej widoczną winietę, jak np. Peleng 8mm.
Peleng 8mm (kołowy) i Zenitar 16mm to Fisheye pod FF.

Pozdrówka!

najeli
25-09-2009, 10:50
Jeśli idzie o tańszy, to wszyscy bardziej polecają Falcona.
Choć wygląd ten sam, to falcon ma 2 latka gwarancji i ponoć lepszy optycznie jest.

Z tego co się orientowałam (kupiłam Samyanga) to nie ma żadnej różnicy między Falconem/Samyangiem/pięcioma innymi nazwami. W cyfrowych powiedzieli, że mogą mi podesłać skan pisma z fabryki, które potwierdza, że różnica jest tylko w nazwie -- w zależności na jaki rynek szkło szło. W gwarancji różnica jest -- akurat samyang ma na 3 lata.

Co do pełnej klatki -- te szkła mają bagnet EF, ale nie pokrywają pełnego kadru.

A ogólnie to szkło jest super, brak automatyki nie przeszkadza, a wręcz jest pewien urok w manualnym nastawianiu przesłony :) Osobiście chciałam 10-22, ale stwierdziłam, że nigdy nie dozbieram i kupiłam 8mm. Nie żałuję :) Za tę cenę to w sumie nie ma się co zastanawiać.

dziobolek
25-09-2009, 11:30
Przepraszam, należy się sprostowanie.

Tak Falcon daje 5 lat gwarancji a SamyAng 3 - ja mam falcona :)

to zaczerpnięte z wątku Samyang Fisheye 8mm f/3.5 (http://canon-board.info/showthread.php?t=46604&page=44)

Przydały by się sample Samyang vs Falcon, by sam człowiek mógł ocenić.

Pozdrówka!

Reza
25-09-2009, 13:51
ja polecam Samyanga, za taka cene jak na pierwsza rybe to kozak.

siudym
25-09-2009, 14:09
Prawda jest taka, ze jedyna sensowna opcja to Samyang. Wszystko inne albo gorsze (peleng), albo duzo drozsze i wcale nie znaczy lepsze na cropie (sigma 8, tokina).

najeli
25-09-2009, 16:04
Przydały by się sample Samyang vs Falcon, by sam człowiek mógł ocenić.
Z tego co wiem, optyczni testowali juz jednego i mają drugiego na stanie -- więc pewnie będą wyniki niedługo.

Ale jak już mówiłam -- zadzwoń do cyfrowych i poproś o pismo z fabryki -- wg tego to są identyczne sprzęty, taka sama dokładność wykonania, takie same powłoki itp itd. Podobno Niemcy by nie kupili czegoś co się nazywa "samyang" dlatego powstał falcon ;-)

W każdym razie wątpię żebym osobiście zauważyła jakąś różnicę, skoro niebardzo mam się do czego przyczepić w Samyangu.

HuleLam
25-09-2009, 17:14
Samyang/Falcon 8mm nie jest szkłem pod pełną klatkę,
to samo Tokina 10-17. To są szkła produkowane dla cropa.
A Samyang/Falcon nie jest po prostu kołowym rybim okiem na FF (jak Peleng)?
Natomiast Tokina jak najbardziej jest na pełną klatkę - ten "zoom" zrobiono właśnie po to, by przy 16-17mm mieć na FF diagonalne rybie oko.
Ze swojej strony polecam ową Tokinę, pod warunkiem dobrej ceny (ja kupiłem tu na forum mało używaną za ok 1100zł z groszami).

Do Cropa jest jeszcze Sigma 10mm (diagonalna) i 5.5mm (kołowa), ale nie wiem czy "dają radę" ;-)

dziobolek
25-09-2009, 18:47
A Samyang/Falcon nie jest po prostu kołowym rybim okiem na FF (jak Peleng)?

Nie, nie jest. Poczytaj specyfikację producenta.

Natomiast Tokina jak najbardziej jest na pełną klatkę - ten "zoom" zrobiono właśnie po to, by przy 16-17mm mieć na FF diagonalne rybie oko.

Nie wprowadzaj ludzi w błąd, proszę. To szkło pod cropa.

Do Cropa jest jeszcze Sigma 10mm (diagonalna) i 5.5mm (kołowa), ale nie wiem czy "dają radę" ;-)

Tak, byłopisane o tym szkielku, a kołowa to 4,5mm.
Ale autora takowe nie interesują.

Pozdrówka!

Goomis
25-09-2009, 21:59
samyang na pełnej daje ładną ramkę z osłony:-P
Ogólnie fajne szkiełko, gdyby nie to, że Korańce wypuszczają 14mm/2.8 na FF to bym go nie wymieniał :mrgreen: Wole UWA pod FF niż fisha pod cropa (na razie póki nie stać mnie na 15mm fisha canona - zacne szkiełko) ;)

Nie wprowadzaj ludzi w błąd, proszę. To szkło pod cropa.

no i? ale ma bagnet EF i pewnie przy wąskim końcu nie winietuje. - tak samo jest z tokiną 11-16/2.8 pod FF podpiąć się da i na 16mm daje ładny obrazek bez winiety ;)

HuleLam
25-09-2009, 22:38
samyang na pełnej daje ładną ramkę z osłony:-P

Może da się wydremelować jak Tokina (http://www.vrwebdesign.co.uk/latestnews/technology/shaving-lens-tokina-10-17mm/)? Wtedy byłoby koliste rybie pod FF.

McJack
29-09-2009, 12:53
Z tego co wiem, optyczni testowali juz jednego i mają drugiego na stanie -- więc pewnie będą wyniki niedługo.

Ale jak już mówiłam -- zadzwoń do cyfrowych i poproś o pismo z fabryki -- wg tego to są identyczne sprzęty, taka sama dokładność wykonania, takie same powłoki itp itd. Podobno Niemcy by nie kupili czegoś co się nazywa "samyang" dlatego powstał falcon ;-)

W każdym razie wątpię żebym osobiście zauważyła jakąś różnicę, skoro niebardzo mam się do czego przyczepić w Samyangu.

Dla zainteresowanych tematem - od wczoraj dostępny jest już test i porównanie Samyanga i Falcona:
http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=171

martyna_p
29-09-2009, 21:37
Ja na cropie używam Tokiny 10-17, muszę przyznać, że spisuje się całkiem nieźle jak na fisha, ale zoom według mnie to rzecz zbędna w tym obiektywie, chyba że ktoś chce używać na FF. Ogólnie mimo wszystko zastanawiam się czy nie sprzedać i kupić Samyanga :) Zastanawiam się tylko czy podołam manualnemu ustawianiu ostrości na weselach ?? :/

Kwazar
29-09-2009, 21:49
Ja na cropie używam Tokiny 10-17, muszę przyznać, że spisuje się całkiem nieźle jak na fisha, ale zoom według mnie to rzecz zbędna w tym obiektywie, chyba że ktoś chce używać na FF. Ogólnie mimo wszystko zastanawiam się czy nie sprzedać i kupić Samyanga :) Zastanawiam się tylko czy podołam manualnemu ustawianiu ostrości na weselach ?? :/

Martyno:) Manualne ostrzenie Samyangiem nie sprawia żadnego problemu, tylko trzeba o nim pamiętać, żeby nie strzelać fotek na dystans z ustawionym 0,4m, wszystkie mniejsze pomyłki raczej trudno zauważyć na zdjęciach. Ustawiasz ostrość na czuja, patrząc na metry które dzielą Cię od obiektu. Jedyne moje zastrzeżenie to ostrość na f3,5, u mnie dość mydlana.

PZDR
były sąsiad;)