PDA

Zobacz pełną wersję : Problem - 400D+430EXII+zamiennik OT-E3

KowaliK
24-09-2009, 19:11
Witam serdecznie, ostatnio podczas zdjęć miałem "podbramkową" sytuację z lampą 430EXII i zamiennikiem przewodu OT-E3 firmy DELTA. Wszystko zaczęło się od tego, że lampa podłączona kablem do aparatu była martwa. Tzn. martwa jak martwa. Podczas naciskania spustu migawki zamiast wypalenie lampy zapala się jedynie emiter wspomagania AF'u. Lampa na aparacie działa OK, ale kiedy podłączam ją za pomocą kabla - nie pali się. Wcześniej kilka razy używałem tego zestawu i było wszystko OK. Sprawdziłem styki - czyściutkie. Sam już nie wiem w czym leży problem, pomożecie Panowie? :-)

APP
24-09-2009, 19:33
Jeśli nie było wcześniej problemów np. z dociskiem/dosunięciem/dopasowaniem stopki (dość często o tym się czyta), to może jakiś zimny lut się ujawnił?

Swoją drogą, wybacz KowaliK to wtrącenie, ale kiedy ludzie oduczą się oszczędzać ~100pln żeby potem nie zawracać sobie głowy takimi problemami? Ja wiem, że "to tylko kawałek kabla" i wiele osób (w tym ja) sięga po to "od święta", ale zamienniki tych kabli to chyba ścisła czołówka w kategorii "tani zamiennik = problemy", podczas gdy już sama Delta, to mistrz w kategorii "bliżej niewyjaśnione problemy z prostymi połączeniami" (vide np. battery pack'i) :???:

XLesio
24-09-2009, 19:50
Wygląda na to, że wybiórcze działanie tej delty, to jej cecha gatunkowa.. :neutral:. Kolega zakupił takową kilka tygodni temu (jeśli się nie mylę, również do 430ki), i łazi klnąc pod nosem bo lampa mu strzela w 2/3 przypadków (raz na dwa odpalenia "szuka celu" jak ta u ciebie..).

PS -

...pomożecie Panowie? :-)

Ojj... Uważaj... Bo przyjdą dziewczyny i Cię zjedzą :mrgreen:

KowaliK
24-09-2009, 20:17
APP - gdyby Canon robił ten przewód o długości 5 metrów nie zastanawiałbym się minuty nad zamiennikami. :smile:

Odnośnie wybiórczego działania - przed 'generalnym strajkiem' :mrgreen: kabla miałem taką sytuację, że po kilku strzałach i mordowaniu się z dociskaniem, lampa i przewód w końcu zadziałały. Ale zrobiłem ok. 20 zdjęć i znów ten sam problem, a ostatnio to już ani razu nie udało się odpalić zestawu.

Może jeszcze spróbuję zareklamować ten przewód?

PS -

Ojj... Uważaj... Bo przyjdą dziewczyny i Cię zjedzą :mrgreen:

Ups... już poprawiam. :)

Dzięki za szybką reakcję.

APP
24-09-2009, 21:47
(...) gdyby Canon robił ten przewód o długości 5 metrów (...)

Niby tak... w sumie to czekałem na to zdanie i tak sobie myślę, że po pierwsze 5m kabel trudno nazwać zamiennikiem OT-E3 :p, a po drugie ilość zastosowań, do których 5m kabla z ETTL jest niezbędna, jest marginalna -albo można sobie pozwolić na manual (i tu już od dawna jest sprawdzone rozwiązanie), albo i tak niezbędne/wskazane jest rozwiązanie bezprzewodowe. No, ale zawsze można "tanio, szybko i łatwo", a potem "pomożecie Panowie?" (tutaj bez złośliwości ;-)).

Cóż, Canon takiego kabla nie robi, a zamienniki i tak nie działają jak należy. Jeśli więc kogoś nie kręci "gonitwa za króliczkiem" sama w sobie, to trzeba się zwrócić po sprawdzone rozwiązania, a nie płakać :wink:

KowaliK -możesz reklamować, ale szanse, że nowy kabel też kiedyś odmówi posłuszeństwa, są bardzo duże. IMO przelutuj wszystko (może też zmień przewód na coś konkretnego), a jak nie wyjdzie, to sobie odpuść.

P.S.
Tak sobie teraz wyobraziłem tą pogoń za biednym futrzakiem z gorącą lutownicą w ręce :shock: :lol:

KowaliK
25-09-2009, 14:50
Myślałem o rozwiązaniu bezprzewodowym, ale nie dam 1000 PLN za ST-E2, które przyda mi się może... 5 razy wciągu roku?:smile:

APP
25-09-2009, 15:08
I do tych pięciu razy w roku naprawdę niezbędny jest Ci ten ETTL (nie dyskutuję, pytam)?
Nie wystarczy kabel PC z kostkami, albo jakiś tani wyzwalacz IR + fotocela (radiówek nie proponuję, bo i tak są dość drogie i niekoniecznie niezawodne)?

Swoją drogą, 400D ma już swoje lata, może czas pomyśleć o 7D 8-)

KowaliK
25-09-2009, 19:44
I do tych pięciu razy w roku naprawdę niezbędny jest Ci ten ETTL (nie dyskutuję, pytam)?
Nie wystarczy kabel PC z kostkami, albo jakiś tani wyzwalacz IR + fotocela (radiówek nie proponuję, bo i tak są dość drogie i niekoniecznie niezawodne)?

Swoją drogą, 400D ma już swoje lata, może czas pomyśleć o 7D 8-)

Szczerze mówiąc, jakoś strasznie nie przerzucałem internetu w poszukiwaniu wiadomości nt. kabli, itd. Po prostu gdzieś trafiłem na temat przewodu i... kupiłem go. A że był potrzebny. ;-)
Skoro już tak brniemy w tym off topie, to może rozjaśnisz mi temat kabla PC z kostkami, wyzwalaczy IR i fotocela? :oops:

jaszczur78
25-09-2009, 20:21
Gdzieś był wątek o problemach z kablami Delta, coś nie dochodziło dokładnie w stopce, jakieś piłowanie rogów wtyczki żeby doszło, poszukaj jak Ci się chce.

APP
25-09-2009, 22:14
Żaden to offtop, odpowiedź na stawiane pytanie już właściwie padła i niewiele nowego chyba da się tu wniesć (?).
Natomiast kontynuując -nie wiem za bardzo co należałoby rozjaśnić więc napiszę najprościej jak się da (przytaczane linki nie są reklamą ani konkretną propozycją, to wyłącznie pierwszy z brzegu przykład danego elementu -o konkretnych rozwiązaniach warto sobie doczytać, może wystarczy najprostsza chińszczyzna, może warto poszukać jakiegoś Tumax'a albo czegoś innego -dotyczy zwłaszcza fotoceli).

1. Opcja "PC"
400D i 430EX II nie mają gniazda "PC" więc poza zwykłym "przewodem synchro" (typowo PC-PC, link (http://photos04.allegroimg.pl/photos/oryginal/745/12/29/745122971)), potrzebne będą dwie kostki, jedna montowana zamiast lampy na aparacie (link (http://funsports.pl/allegro/kostki_synchro/kostka_2.jpg)) i druga mocowana odopowiednio do stopki lampy (link (http://funsports.pl/allegro/kostki_synchro/kostka_1.jpg)), potem już tylko połączyć kabelkiem, lampa na manual i działamy. Kostka może mieć przy tym przydatne mocowanie np. do statywu. Są też dostępne rozgałęziacze w tym standardzie, ale tam chyba dochodzą jakieś ograniczenia.
Rozwiązanie stosowane od wielu, wielu lat.

2. Opcja z fotocelą
Kupujemy takie właśnie tajemnicze urządzenie (fotocelę, link (http://funsports.pl/photo/product_info/b/7/d/2_b7d4ae4d9ec0.jpg)), także w postaci kostki zapinanej do lampy i ewentualnie statywu, które reaguje na błysk z innego źródła (np. z wbudowanej lampy aparatu) wyzwalając lampę, do której owo urządzenie jest zapięte. Prostsze wersje reagują już na błysk pomiarowy przez co nie nadają się za bardzo do pracy ze współczesnymi systemami TTL, ale są też dostępne wersje z dodatkową elektroniką, które reagują na drugi błysk, albo do wyboru do koloru. Niektóre fotocele mają też gniazdo PC, mogą więc służyć do wyzwalania na dwa sposoby. Lampa oczywiście w manual'u.

3. Opcja z wyzwalaczem IR i fotocelą.
Tak jak 2, przy czym aby uniknąć błyskania lampą z aparatu, zapina się do niego wyzwalacz IR, coś jak ST-E2, tylko, że może być dużo prostszy (nawet poniżej 100pln, link (http://www.funsports.pl/photo/product_info/6/6/a/1_66a8251160aa.jpg)), nie przenoszący E-TTL. Fotocela reaguje na błysk z tego urządzenia. Brak E-TTL czyli lampa także na manual'u.

4. Opcja z dedykowanym wyzwalaczem IR (ST-E2), tutaj mamy już E-TTL i jego pełną funkcjonalność (także grupy lamp), ale co się z tym dodatkowo wiąże, już wiesz :wink:

5. Opcja radiowa, tak jak pisałem, dodatkowa funkcjonalność, ale albo drogo (są chyba nawet systemy dedykowane dla Canon'a przenoszące w pełni E-TTL) albo znacznie taniej, ale bez E-TTL i też różnie z niezawodnością i synchronizacją.

6. Opcja "zakupić 7D lub zaczekać aż niżej uplasowane korpusy odziedziczą bezprzewodowe sterowanie lampami Speedlite EX". Tutaj nie potrzeba zewnętrznych urządzeń i mamy pełny E-TTL, wszystko z poziomu wbudowanej lampy i bez konieczności wykonania właściwego błysku przez nią samą.

7. Można też kupić gotowy x-metrowy kabel E-TTL :twisted: i potem się z nim mordować (albo i nie) albo lutownica w dłoń i "terra incognita welcome to" ;)

KowaliK
28-09-2009, 17:00
Dzięki za odpowiedź, teraz już +/- wiem, co z czym się je. Będę skłaniał się ku opcji z wyzwalaczem IR i fotocelą, ale najpierw muszę zareklamować swój zamiennik.

Dzięki wszystkim za pomoc, niech Wam Bóg wynagrodzi. :smile: