PDA

Zobacz pełną wersję : error O1 zla komunikacja miedzy aparatem a obiektywem

kina22
23-09-2009, 04:59
Witam,od tygodnia jestem posiadaczka -amatorka Nowego Canon eos rebel xs, wszystko bylo ok,robil zdjecia,az do dzisiaj. Wlaczam i robie fotke,a tu mi wyskakuje :error 01 czyli,ze komunikacja miedzy obiektywem a aparatem jest zla.probowalam wyciagnac i wlozyc baterie tak jak pisze w instrukcji i nic nie pomoglo.zalozylam inny obiektyw i problem ten sam.A jak zalozylam moj obiektyw na inny aparat to robil zdjecia i nie bylo problemu. Sam aparat bez obiektywu tak jakby tez robil zdjecia...wiec w czym jest problem? z gory dziekuje za odpowiedz i jakies sugestie.

4rtur4
23-09-2009, 07:36
Pierwsze co mi przychodzi na myśl to przeczyszczenie styków (pinów) w aparacie w miejscu gdzie zakręcasz bagnet obiektywu. Może jakiś paproch tam się dostał i zatyka łącze.
Mialem kiedyś ten sam problem, ale winę ponosił obiektyw w którym pękła tasiemka sygnałowa. Twoje testy mówią, że obiektywy masz w porządku, jeśli czyszczenie nie pomoże to gwarancja Cię ratuje.Zwracaj sprzęt bez zastanowienia.
Body kupiłaś w Polsce?

nagor
23-09-2009, 12:02
druga opcja jest taka ze przymykasz obiektyw tzn ustawiasz wyżsża przesłonę a obiektyw ma uszkodzona ją to będzie ten sam bład (w innym body moze robił zdjęcia z max otwarta wtedy tego blędu nie ma)