PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie ustawienia 50 D ?

soyerovsky
22-09-2009, 19:07
Witam !
Może ktoś podpowiedzieć jakich używa ustawień w aparacie typu:
- ostrość
- contrast
- nasycenie
- ton kolory
przy robieniu zdjęć krajobrazu, portretu, lub standard

MatusP
22-09-2009, 19:44
Ja zmniejszam wszystko prawie na maksa - przesadzone ustawienia przeszkadzają przy obróbce. Zresztą i tak zazwyczaj focę w RAWach, więc ustawienia mnie nie obchodzą.

PrzemQs
23-09-2009, 01:09
Zaraz padnie pytanie "A co to RAW?" itd.
Człowieku czy nie masz na tyle chęci żeby samemu się dowiedzieć tylko prosisz by ci podano przepis na dobre zdjęcia?

Mając 50d powinieneś chociaż mieć chęci (nie mówiąc o podstawowej wiedzy...)

Samemu sprawdzić trudno (kiedy najlepiej to wygląda?) Po drugie myślę że używając JPEG'ów mając takie body to profanacja :P

Krzychu
23-09-2009, 06:37
Witam !
Może ktoś podpowiedzieć jakich używa ustawień w aparacie typu:
- ostrość
- contrast
- nasycenie
- ton kolory
przy robieniu zdjęć krajobrazu, portretu, lub standard

Żadnych - tzn. jakieś tam defaultowe ale nigdy do nich nie zaglądałem...
RAW.

Maroos
23-09-2009, 07:51
Na pewno z aparatem dostałeś kilka płytek - na jednej powinien być film promocyjny z krótkimi prezentacjami - warto obejrzeć.
Wartości Picture Style o które pytasz mają jakieś uzasadnienie tylko przy zapisie fotek w jpg przy RAW nie mają żadnego znaczenia. Generalnie sam musisz popróbować i zobaczyć co ci tak naprawdę pasuje.

WarT
23-09-2009, 07:59
Jeżeli robisz zdjęcia w JPG'ach, to powinny Ci starczyć standardowe ustawienia, do każdego z tych trybów (krajobraz, portret, standard). Wszelkiego rodzaju rzeczy typu nasycenie czy kontrast można poprawić w PS, ostrość też w pewnym stopniu można poprawić, ale jeżeli zrobisz nieostre zdjęcie to nawet PS nie pomoże.
Natomiast, jeżeli robisz zdjęcia w RAW i masz czas, żeby się później nimi bawić, to ustawiania aparatu nic nie mają do rzeczy, bo wszystko możesz pozmieniać na kompie.
Nie spodziewaj się, że dostaniesz odpowiedź w stylu: kontrast na +2, wyostrzenie na 3 itp. Bo każdy ma swoje preferencje, jedni lubią bardziej wyostrzone inni z większym kontrastem, niektórzy cieplejsze inni zimniejsze kolory itp itd. Musisz sam poeksperymentować i zobaczyć co Ci najbardziej pasuje. Ja np. do takich szybkich 'pstryków' używam używam ustawień: kontrast na +1 i wyostrzenie na 4. Jeżeli natomiast zależy mi na zdjęciu to robię w RAW i potem szukam takiego ustawienia, które mi się najlepiej podoba.

Człowieku czy nie masz na tyle chęci żeby samemu się dowiedzieć tylko prosisz by ci podano przepis na dobre zdjęcia?
No właśnie chciał się dowiedzieć, dlatego tutaj napisał.

bebesky
23-09-2009, 08:12
najlepiej wszystko na maxa

spino
23-09-2009, 12:57
najlepiej wszystko na maxa

wydaje mi się że trochę przesadziłeś :-D

bebesky
23-09-2009, 13:28
wydaje mi się że trochę przesadziłeś :-D

A co mi tam :) Przecie to nie będą moje zdjęcia :) a rada dobra jak każda inna.

A jeżeli twórca wątku nie ma żadnych własnych preferencji to chociaż będzie miał możliwość wyboru - gdyby wszyscy doradzali jedną opcję mógłby go nie mieć - tak ma chociaż jakąś alternatywę :)