Zobacz pełną wersję : Zdjecia jak zrobic zdjecia "lotnicze" ?
yellowpliszka
21-09-2009, 16:11
Mam w planach zrobienie zdjec swojego miasteczka, ciekawsze budynki, codzienne zycie itp Jednymi slowy tematem bedzie - moje miasto. Wpadlem na pomysl zrobienia paru zdjęć " z lotu ptaka". Chce do tego celu użyć małego aparatu kompaktowego umocowanego do wznoszacuch się balonow z helem. Opóźnienie w tym kompakcie to 8 sekund, myśle ze powinno wystarcZyć aby wzniesc aparat na wymagana wysokość. Czy ktoś ma doświadczenie w takim fotografowaniu z lotu ptaka? A może ktoś ma inne pomysły na takie fotki? Zaznacze ze w okolicy nie mam wysokich budynków...
ja bym użył wyzwalacza radiowego. Są takie z wejściami do lustrzanek, pewnie część kompaktów też coś takiego ma :-D
Bo do uniesienia lustra potrzebaby duużo balonów :mrgreen:
Nie można przelecieć się jakąś motolotnią? U nas takie loty turystyczne można wykupić za stosunkowo niewielkie pieniądze.
Nie można przelecieć się jakąś motolotnią? U nas takie loty turystyczne można wykupić za stosunkowo niewielkie pieniądze.
Ewentualnie jakąś Cessną z pobliskiego aeroklubu ?
Heilsberg
21-09-2009, 16:54
W jednym z numerów RC Przegląd Modelarski gdzieś z przed 2 lat był duży artykuł, gdzie autor opisywał budowę modelu RC z zamontowaniem aparatu kompaktowego do robienia takich fotek i pokazywał same fotki. Całkiem ładne mu wychodziły. Wrzuć w Google "RC Przegląd Modelarski" i poszukaj w archiwaliach, który to numer. Archiwalia są na pewno do kupienia. Metoda przetestowana choć budowa i sprzęt do takiego modelu to parę złotych ale na pewno mniej niż pół ceny najtańszej eLki.
. Opóźnienie w tym kompakcie to 8 sekund, myśle ze powinno wystarcZyć aby wzniesc aparat na wymagana wysokość.
Jeśli to kompakt Canona to soft CHDK plus skrypt, np. intervalometr ( strzela fotkę co określony czas) rozwiązuje ten problem jeszcze skuteczniej.
Pomysł z balonem niezły, tylko pamiętaj aby go puszczać na sznurku :-)
Dużo lepsze efekty uzyskasz podczas przelotu na motolotni. Koszt nie powinien być większy jak 100 PLN za kilka kółek nad miastem.
dziobolek
22-09-2009, 10:39
Hejka!
Zajrzyj TUTAJ-klik (http://www.fotolatawiec.olympusclub.pl/), może ci się spodoba.
W dzieciństwie uwielbiałem budować i "puszczać" latawce 8)
Pozdrówka!
Sądzę, że tutaj: http://lotnictwo.net.pl/6-spotting/35-sprzet_i_obrobka/ i http://lotnictwo.net.pl/6-spotting/33-zdjecia/ znajdziesz coś ciekawego dla siebie.
Sądzę, że tutaj: http://lotnictwo.net.pl/6-spotting/35-sprzet_i_obrobka/ i http://lotnictwo.net.pl/6-spotting/33-zdjecia/ znajdziesz coś ciekawego dla siebie.
Przeczytałeś cokolwiek dalej poza samym tematem ?
sbogdan1
22-09-2009, 11:02
Polecam motolotnie ,cena przynajmniej u mnie niezbyt wygórowana 10min ok 80złociszczy.Choć na ta porę roku trochę nie ciekawie bo w górze zimno jak cholera i łapy szybko kostnieją.Co do balonu to też mi taki pomysł świtał w głowie ale nie zaryzykowałbym się podczepić lustra,więc wlałem sobie polatać ,choć nie ukrywam że zwieracze miałem napięte...hehehe
Hejka!
Zajrzyj TUTAJ-klik (http://www.fotolatawiec.olympusclub.pl/), może ci się spodoba.
W dzieciństwie uwielbiałem budować i "puszczać" latawce 8)
Pozdrówka!
Musze przyznać, że powalające efekty jak na latawiec.
Przeczytałeś cokolwiek dalej poza samym tematem ?
Tak :!: A Ty :?:
Ewentualnie jakąś Cessną z pobliskiego aeroklubu ?
Gdyby forumowicza było stać na taki lot, to nie bawiłby się w baloniki - może jednak i czytałeś - szkoda, że bez zrozumienia :!:
SebaWolf
22-09-2009, 13:58
co nie co o KAP /Kite Aerial Photography/ http://www.swiatobrazu.pl/o_pasji_do_latawcow_i_fotografii_z_lotu_ptaka_spec jalnie_dla_serwisu_swiatobrazu.html
a tu ogolnie o balonach meteo. itp http://www.swiatobrazu.pl/stratosferyczne_fotografowanie_ziemi_za_mniej_niz_ 150_dolarow_student_potrafi.html
Tak :!: A Ty :?:
I dlatego linkujesz fora gdzie nic na ten temat nie ma (poza nazwą) ?
A Cessną nie raz latałem (jako pasażer) za cenę paliwa - trzeba się tylko zainteresować...
I dlatego linkujesz fora gdzie nic na ten temat nie ma (poza nazwą) ?
A Cessną nie raz latałem (jako pasażer) za cenę paliwa - trzeba się tylko zainteresować...
Na tych forach może dla Ciebie akurat nie ma nic interesującego - jednak inne osoby (patrząc na ilość użytkowników i postów) coś tam dla siebie interesującego jednak znajdują (w tym także na tematy powiązane m.in. i z naszym forum). Zasadność korzystania z tych for jest już subiektywną oceną internauty a ponoć gusta nie podlegają dyskusji.
A jeśli chodzi o Cessnę, to przelot za cenę paliwa rzeczywiście jest okazją - objaw filantropii rzadko spotykany w naszych czasach (chyba, że jest to szczodrobliwość tylko na pokaz). EOT. Pozdrawiam.
Musze przyznać, że powalające efekty jak na latawiec.
Jak na latawiec rzeczywiście nieźle :!: Jestem ciekawy tylko jaki jest procentowy odsetek zdjęć "nietrafionych" zrobionych za pomocą latawca :?:
Na tych forach może dla Ciebie akurat nie ma nic interesującego - jednak inne osoby (patrząc na ilość użytkowników i postów) coś tam dla siebie interesującego jednak znajdują (w tym także na tematy powiązane m.in. i z naszym forum). Zasadność korzystania z tych for jest już subiektywną oceną internauty a ponoć gusta nie podlegają dyskusji.
Tak mocno uogólniając... Podałeś linki do podforów omawiających temat spottingu, czyli robienia zdjęć z ziemi w górę.
A ten wątek, w którym piszemy, dotyczy dokładnie odwrotnego przypadku :roll: .
Mistrzu - akurat na lotnictwo.net.pl pisuję często i czytuję równie często. Nie ma tam nic na temat o których chodzi autorowi i tylko tyle... Ale wiesz lepiej bo Ci się tytuły zgadzają...
Tak mocno uogólniając... Podałeś linki do podforów omawiających temat spottingu, czyli robienia zdjęć z ziemi w górę.
A ten wątek, w którym piszemy, dotyczy dokładnie odwrotnego przypadku :roll: .
Zgadzam się z Tobą, że podane przeze mnie linki do tych podforów nie dotyczą konkretnie problemu, jaki na naszym forum poruszył yellowpliszka. Ogólnie dotyczą one jednak tematyki (fotografia i lotnictwo), którą na pewno (w moim domyśle) zainteresowany jest założyciel tego wątku. I moim zamysłem było podać mu te linki, gdyż może coś akurat tam ciekawego znajdzie związanego z swoją pasją.
W kontekście tego, co wyżej napisałem nie sądzę, że postąpiłem źle a złośliwe komentarze niektórych innych forumowiczów (powiązane też z nazywaniem kogoś Mistrzem) tylko zaniżają poziom naszego forum i są też złym przykładem do naśladownictwa przez nowicjuszy. Pozdrawiam.
W kontekście tego, co wyżej napisałem nie sądzę, że postąpiłem źle a złośliwe komentarze niektórych innych forumowiczów (powiązane też z nazywaniem kogoś Mistrzem) tylko zaniżają poziom naszego forum i są też złym przykładem do naśladownictwa przez nowicjuszy. Pozdrawiam.
Spytałem się kulturalnie na samym początku czy przeczytałeś o co chodzi autorowi - sam przeczytaj sobie swoją odpowiedź w kontekście całej dyskusji. Po wymianie kilku postów raczyłeś w końcu zauważyć że podałeś link do forum nie na temat (mimo że o lotnictwie) a przyznać się do tego nie potrafisz.
Anyway - EOT, i tak do powinno do pralni trafić. Tłumaczenie masz dość komiczne.
Ogólnie dotyczą one jednak tematyki (fotografia i lotnictwo), którą na pewno (w moim domyśle) zainteresowany jest założyciel tego wątku. I moim zamysłem było podać mu te linki, gdyż może coś akurat tam ciekawego znajdzie związanego z swoją pasją.
A w moim domyśle, czytając pierwszego posta, to autor wątku raczej bardziej zainteresowany jest wykonaniem zdjęć krajobrazowo-architekturowych swojego miasta z wykorzystaniem ujęć z góry (wspomina o wysokich budynkach). Samolot to dla niego narzędzie, nie pasja.
Stąd upierałbym się przy opinii że strzeliłeś kulą w płot.
I dla niektórych rzeczywiście z boku może to wyglądać że na szybkiego, nie czytając o co w wątku chodzi, chciałeś tylko "zabłysnąć", stąd nieco złośliwe komentarze, którym sam jesteś winien. I tak naprawdę napisałeś posta zupełnie nie związanego z tematem i potrzebami autora wątku.
W kontekście tego, co wyżej napisałem nie sądzę, że postąpiłem źle
A ja sądzę że postąpiłeś źle, wręcz złamałeś Pkt 2. Regulaminu.
Może i chciałeś dobrze, ale naprawdę - na dokładnie odwrotny temat podsunąłeś linki.