Zobacz pełną wersję : Obiektyw Makro do d40
bebeto97
19-09-2009, 21:48
poszukuję obiektywu Makro do canona d40 interesuje mnie tylko canon. proponowali mi tamrona
http://allegro.pl/item738032933_btfoto_tamron_60_f_2_macro_1_1_di_ii .html
ale nie jestem co do niego przekonany. rozglądałem się sporo jednak nie potrafię nic wybrać, każdy opowiada co innego i nikt nie potrafi mi wyjaśnić czemu tak a nie inaczej.
co byście polecili?? bądź czego jeszcze nie wiem co mogło by być dobre do makro??
Masz 12 lat? Bo problem taki dziwny jakiś... Jeśli Canon, to 40D, a obiektywów macro, to Canon ma raptem 3. Podstawowy, to 100/2,8, jak za drogi, to 60/2,8, jak masz kasę i potrzebę, to 180/3,5.
Odpowiedź jest oczywista i dziwię się że różnie Ci podpowiadają Canon 100/2,8.
Ten Tamron z linka jest w/g mnie za krótki lepszy byłby Tamron 90 który jest sensowną alternatywą dla Canona. Ja jednak zdecydowanie stawiałbym na c100/2,8.
Ps. Kolega mnie uprzedził , ale wspomniał też o c180. Jak masz na to kasę to polecam bardziej niż c100.
bebeto97
19-09-2009, 22:31
Masz 12 lat? Bo problem taki dziwny jakiś... Jeśli Canon, to 40D, a obiektywów macro, to Canon ma raptem 3. Podstawowy, to 100/2,8, jak za drogi, to 60/2,8, jak masz kasę i potrzebę, to 180/3,5.
proszę bez takich nik tu nie chce nikogo poniżać, ponieważ nie zna sie na sprzęcie. a zapytałem się ponieważ naprawde każdy mówi mi żeby nie brać canona i nie rozumiem tylko czemu. wiem że makro jest drogie i liczę się z wydatkiem natomiast co było by dobre i czemu polecają tamrona
Eberloth
19-09-2009, 23:13
Bo Tamron 90/2.8 dobry jest i basta :) Poczytaj na Optycznych. Mam to szkło i jestem pod wrażeniem ostrości, jakości... Jedna wada - robi się dłuuuuuuuuuuugi i AF mógłby być lepszy, ale w macro to i tak tylko MF. Optycznie - miazga.
wiem że makro jest drogie i liczę się z wydatkiem natomiast co było by dobre i czemu polecają tamrona
Kilka misiecy temu tez stałem przed takim dylematem. Zdecydowałem sie na tamrona 90 . Canona nie znam ale tamron to wolna wiertarka. Ma przełacznik na full i limt przez co uzywając go do portretów jest juz szybszy ale dalej głosny. Na plus przemawia ostrosc obiektywu która jest imponujaca oraz to ze 90 jest równiez na FF .Korzystając z wbudowanej lampy nie mozna podchodzic zbyt blisko bo obiektyw zasłania swiatło. Najlepiej idz do sklepu i porównaj.
Bawiłem się ostatnio C100/2.8 Macro... POLECAM! Na początku troszku się śmiałem z limitera, ale jak zobaczyłem skalę odległości to przestałem :-D
Za Canonem przemawia jednak USM, wewnętrzne ogniskowanie, mniejsze CA i lepsza rozdzielczość przy pełnej dziurze w porównaniu z Tamronem.
Osobiście bym chyba brał Canona niż Tamrona.
@bebeto97 poczytaj na optyczne.pl testy obu tych obiektywów, może trochę Ci to rozjaśni sytuację.
bebeto97
20-09-2009, 00:00
czyli teraz pozostaje kwestia tego komu bardziej podpasuje tamron czy canon. A jeżeli wybierając juz z dwóch C100/2.8 a tamron 90/2.8 który?? z tego co wiem to C podobno liczy za firme a jakośc jest porównywalna do tamrona. Tylko nie wiem czy widze zestaw C D40+tamron90mm
Wszystko już Ci powiedziano w tym wątku , ale krótko podsumuję :
Tamron 90 nieco ostrzejszy w makro , ale zmienia długość oraz kręci mordą. Rozrzut jakościowy w różnych egzemplarzach.
Canon szybszy, cichszy i pewniejszy focus, zdecydowanie lepszy poza macro.
proszę bez takich nik tu nie chce nikogo poniżać
Może nie tyle poniżać ale szacunku to mało okazujesz forumowiczom:
http://canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3
"6.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. JEDNAK nie tolerowane będzie zwracanie uwagi na ortografie innych forumowiczow (od tego są prywatne wiadomości). Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter. "
Weź sprawdź czymś swoje wypowiedzi przed wysłaniem: http://bykom-stop.avx.pl/czymsprawdzac.html
bebeto97
20-09-2009, 12:04
Przepraszam za te błędy, nie będę ich tłumaczył bo nie od tego jest forum. Mam jeszcze jedno pytanie. Od czego zależy gwarancja na te obiektywy które podaliście, każda strona która sprzedaje obiektywy, pisze różnie jedno podają 12 miesięcy a drudzy 24 i od czego jest to zależne?
Wiem, że kupując kartę CF Extreme III musi mieć gwarancje dożywotnią, w przeciwnym razie jest to karta robiona w Chinach i jest to jakaś podróbka (za te samą cenę co orginał). Czy tak samo jest z obiektywami??
jeżeli potrzebujesz ortodoksyjnego tylko makro to C100/2,8
jeżeli chcesz mieć pół portretówkę-pół makro na cropie to T60/2