Zobacz pełną wersję : Części do Canona
Naprawiacz
19-09-2009, 16:53
Witam użytkowników Canonów.
Mam prośbę do Was. Zajmuję się naprawami kompaktów Canona, lustrzanki czy lampy dotąd traktując po macoszemu. Obecnie zamierzam nieco głębiej wejść w ten segment i dlatego pytam się Was, w jakie części mam się zaopatrzyć, by móc Wam ułatwić życie, zaś sam mieć części psujące się najczęściej.
Proszę o sugestie do którego modelu i jaka część Waszym zdaniem winna być w stałej ofercie.
Proszę o model i nazwę tej części (lub numer katalogowy).
Z tego co zauważyłem piętą achillesową jest np. zaopatrzenie w takie "drobiazgi" jak palniki i stopki do lamp, czy migawki czy spusty do lustrzanek (proszę oczywiście pisać do których).
Nie zamierzam posiadać u siebie wszystkich części do wszystkich modeli, lecz tylko te, które najczęściej podlegają wymianie z powodu zużycia lub wady konstrukcyjnej.
Dziękuję z góry za sugestie i pozdrawiam.
migawki i spusty to podstawa
dałbyś rade wymienić filtr ma matrycy? jak tak, to też się przygotuj, bo ludzie często rysują podczas czyszczenia
może matówki?
klapki od baterii, gniazda kart itp.
Naprawiacz
19-09-2009, 17:06
Z filtrami jest mały problem. W części modeli Canon stosuje filtr jako część zamienną, lecz w części filtr jest przywiązany do matrycy jak Jaś do Małgosi...
Z filtrami zacznę walkę w przyszłym roku. Teraz mogę najwyżej pomóc zakupić część.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Klapki i gniazda do niektórych modeli mam już. Muszę tylko rozszerzyć asortyment.
Ja ostatnio zgubiłem gumkę od 1D MarkIII, jedną z tych dwóch zaślepek, które z lewej strony chronią porty flash/remote/data itp. W dwóch różnych serwisach (Szwajcaria/UK) powiedzieli mi, że "tego nie mamy". Ostatecznie zamówiłem za wielką wodą (uscamera.com) - i na szczęście przyszło na dzień przed kolejnym wyjazdem :)
Z tego co czytałem na różnych forach, te gumki (i ta okrągła zaślepka, terminal cover czy jakoś tak) mają tendencję do gubienia się... także może taka propozycja. Numery części to: CB3-3436, CB3-3437 i CB3-3599.
Tezet-gdynia
20-09-2009, 04:18
Jesli moglbys pomoc w zakupie filtra na matryce, to z migawka i przyciskiem do 300D pewnie tez ;)? Jaka byla by cena tych czesci tak czysto teoretycznie ? Swoj sprzet wole serwisowac sam, wtedy wiem ze jak cos jest nie tak, to nerwy sa tylko na mnie ;) A "staruszek" 300D nigdy nie wiadomo kiedy odmowi posluszenstwa i bedzie trzeba sie zastanawiac co dalej ;)
Z filtrami jest mały problem. W części modeli Canon stosuje filtr jako część zamienną, lecz w części filtr jest przywiązany do matrycy jak Jaś do Małgosi...
Z filtrami zacznę walkę w przyszłym roku. Teraz mogę najwyżej pomóc zakupić część.
w lustrzankach można chyba wymienić filtr, nie?
Naprawiacz
20-09-2009, 17:48
Jasne, że filtr można wymienić. Tylko do jednych modeli jest filtr jako samodzielna część zamienna, zaś do innych filtr można zakupić wyłącznie w komplecie z matrycą. W tym drugim przypadku jest to raczej nieopłacalna sprawa.
Do EOSa 300D będę miał obie części już niedługo.
allxages
20-09-2009, 18:07
No to jako serwis zawsze możesz wykorzystać filtr i matrycę zakupione razem na dwie niezależne naprawy :)
Naprawiacz
20-09-2009, 18:11
Nie warto się w to bawić. Koszt matrycy z filtrem jest za wysoki. A wszyscy by chcieli wymieniać filtr, nie zaś matrycę.
Inne sprawa, że na razie nie zamierzam się bawić w wymianę matryc.
Tezet-gdynia
20-09-2009, 23:40
Mi na szczescie nie sa potrzebne te czesci na wczoraj ;-) Poprostu wole wiedziec za wczesu gdzie/do kogo uderzyc zeby cos dalo sie zdzialac :)
witam szukam migawki do EOS 1 DS digital gdzie moge znalesc jakas aukcje lub serwis w okolicy bielska??? dzieki za pomoc
Naprawiacz
22-09-2009, 15:32
Nowe migawki do tego modelu są bardzo drogie (500- 600zł), więc nie zamierzam na razie trzymać zapasów. Używana to koszt około 250zł.
Nie znam serwisów w okolicy Bielska.
Używana to koszt około 250zł.
Nie bardzo widzę sens w montowaniu używanej migawki.
Kolekcjoner
23-09-2009, 02:21
Do niektórych modeli to chyba już jedyna opcja.
Naprawiacz
24-09-2009, 12:50
Po bardzo słabym oddźwięku widzę, iż nie ma zapotrzebowania na części do lustrzanek.
Dziękuję za wszystkie podane sugestie.
Po bardzo słabym oddźwięku widzę, iż nie ma zapotrzebowania na części do lustrzanek.
Dziękuję za wszystkie podane sugestie.
Osobiście mam 40D z pękniętą obudową, LCD (po upadku) i migawką która daje ERR99 (kilkanaście tysięcy zdjęć po upadku). Nareperowałbyś coś takiego ?
Naprawiacz
24-09-2009, 14:14
Wszystko można naprawić. Potrzebuję zdjęć uszkodzeń zewnętrznych tej czterdziestki.
Piotr
Wszystko można naprawić. Potrzebuję zdjęć uszkodzeń zewnętrznych tej czterdziestki.
Piotr
Odezwę się na priv... Generalnie z części to chyba najpotrzebniejsze są migawki (ta 40-ka pomimo uszkodzeń obudowy działała bez zarzutu dopóki nie padła migawka).
A może ktoś się orientuje czy można gdzieś dostać gumowe uszczelki bagnetu do "L" obiektywów? Ew. czy w ogóle można łatwo wymienić taką uszczelkę?
Naprawiacz
01-10-2009, 16:38
Ja niestety nie pomogę w kwestii uszczelek.
Naprawiacz
05-10-2009, 09:28
Dostępne są nowe spusty migawki do 10D, 20D, 30D, 40D.
Witam!
W mojej lustrzance EOS300D mam do wymiany spust i 'szybkę' nad wyświetlaczem (pękło jej się ;) ).
Ze spustem poradziłem sobie rok temu odwracając gumkę wewnątrz przycisku, ale znów nie łapie lekkiego wciśnięcia - działa tylko spust ostateczny...
Czy jest możliwość gdzieś zakupić te elementy ? Nie chcę wysyłać aparatu do serwisu bo często-gęsto go używam.
Pozdrawiam!
Witam!
W mojej lustrzance EOS300D mam do wymiany spust i 'szybkę' nad wyświetlaczem (pękło jej się ;) ).
Ze spustem poradziłem sobie rok temu odwracając gumkę wewnątrz przycisku, ale znów nie łapie lekkiego wciśnięcia - działa tylko spust ostateczny...
Czy jest możliwość gdzieś zakupić te elementy ? Nie chcę wysyłać aparatu do serwisu bo często-gęsto go używam.
Pozdrawiam!
szybki raczej nie kupisz nigdzie, ale co do spustu to spróbuj w jakimś sklepie elektronicznym kupić tzw. zestaw naprawczy do pilotów - to zestaw gumek przewodzących w różnych średnicach takich pod przyciski - może coś dopasujesz.. kosztuje grosze a może być pomocne.. jak nie to tylko żytnia..
Naprawiacz
07-10-2009, 22:13
Obie rzeczy mogę oczywiście mieć, ale dopiero za 3-4 tygodnie. Spusty się właśnie skończyły, zaś "szybek" nie brałem jeszcze.
PajonK85
07-10-2009, 23:24
Witam,
W mojej lampce 430EX połamała się stopka, jest możliwość gdzieś dokupienia takiej stopki? na żytniej wołają ok. 100zł.
pozdrawiam
Naprawiacz
08-10-2009, 09:08
Stopki do lamp będę miał za około miesiąc.
Witam!
Spust naprawiony... mam nadzieję że podziała kolejny rok ;)
Niestety w środku spustu gumka o której pisałem nie jest przewodząca - jak to gumka... ma jedyne zadanie - nie dopuszczać śmieci i wilgoci do środka.
Spust ma w środku wyprofilowaną blaszkę która realizuje dwie funkcje w zależności od nacisku (ostrzenie, strzał). Miała ona trochę nalotu, który skwapliwie wyczyściłem.
Tigrisso
16-10-2009, 15:43
Naprawiacz
Podaj jakieś przykładowe ceny części w jakie można się u Ciebie zaopatrzyć na pewno więcej osób będzie zainteresowanych jak będziesz miał dobrą cenę, i wtedy dowiesz się czego ludzie potrzebują najczęściej.
np:
1) jaka jest cena migawki do 10D,20D,40D, 5D ?
2) Ile kosztuje spust do tych modeli?
4) palnik do 430 ex II , 580 ex II
5) oryginalna plastikowa szybka na LCD główny i pomocniczy.
Ile pobrał byś za wymianę tych części itd.
pozdrawiam
Nanga_Parbat
20-10-2009, 19:57
Witam! Mam uszkodzoną na 90% migawkę w Canonie 40d wyświetla err99 Jak wyglądało by to cenowo koszt migawki i naprawy?
Pozdrawiam!
szymekgd
20-10-2009, 20:27
Witam! Mam uszkodzoną na 90% migawkę w Canonie 40d wyświetla err99 Jak wyglądało by to cenowo koszt migawki i naprawy?
Pozdrawiam!
Na forum czytalem, ze canon wymienia bezplatnie migawke jezeli ilosc klapniec nie przekroczyla 100k...
witam,
pisałam wcześniej ,ad.uszkodzonego gniazda karty sd w canonie S5 IS i za poradą innych forumowiczów -dzięki wszystkim za posty!!!!-znalazłam ten wpis. Moje pytanko brzmi czy jest dostępne u pana gniazdo do tego modelu ,jeśli tak to za ile ...? i 2)czy jakiś serwis który zajmuje się aparatami może mi to wymienić, czy tylko pan lub autoryzowane canona mogą to zrobić!!!
mam 400d i wysiadła mi płyta główna. Ile może ona kosztować? Czy warto naprawiać?
Witam użytkowników Canonów.
Mam prośbę do Was. Zajmuję się naprawami kompaktów Canona, lustrzanki czy lampy dotąd traktując po macoszemu. Obecnie zamierzam nieco głębiej wejść w ten segment i dlatego pytam się Was, w jakie części mam się zaopatrzyć, by móc Wam ułatwić życie, zaś sam mieć części psujące się najczęściej.
Proszę o sugestie do którego modelu i jaka część Waszym zdaniem winna być w stałej ofercie.
Proszę o model i nazwę tej części (lub numer katalogowy).
Z tego co zauważyłem piętą achillesową jest np. zaopatrzenie w takie "drobiazgi" jak palniki i stopki do lamp, czy migawki czy spusty do lustrzanek (proszę oczywiście pisać do których).
Nie zamierzam posiadać u siebie wszystkich części do wszystkich modeli, lecz tylko te, które najczęściej podlegają wymianie z powodu zużycia lub wady konstrukcyjnej.
Dziękuję z góry za sugestie i pozdrawiam.
potrzebuję do canona eos 400D płytę główną
eonic
Witam!
Chyba nici z tych części będą... wysłałem do Naprawiacza PW w zeszłym roku i bez odpowiedzi....
Czy ktoś z forumowiczów może podpowiedzieć gdzie jeszcze można się zaopatrzyć w części zapasowe do Canona ?
Naprawiacz
27-03-2010, 12:00
Witam.
Przepraszam, rzeczywiście dawno nie zaglądałem tutaj.
Do EOSA 400D płytę główną znajdę - proszę o kontakt na PW.
Do PowerShota S5 nie ma samodzielnych gniazd karty pamięci - trzeba wymienić całość. Chyba, że ktoś ma takiego magika, co potrafi przełożyć gniazdo karty z jednaj płyty na drugą.
Poszukuje tej części obudowy do 5D classic:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img136.imageshack.us/i/beznazwy1s.jpg/)
Naprawiacz
03-04-2010, 21:13
Niestety nie mam tej obudowy.
@Naprawiacz
A posiadasz może podkładki dystansowe pod matówkę do EOSa 350D?
Gdzieś czytałem, że wchodzą tam dwie, a ja u siebie mam tylko jedną
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
O i przy okazji zapytam jeszcze - posiadasz może muszle oczną do 350D?;)
Jeśli można to podaj ceny za te części
pozdrawiam!
Naprawiacz
05-04-2010, 10:15
@Bachman
Nadzieje słabe - lustrzanki to dziedzina dla mnie świerza i nie chcę w nią tak głęboko wchodzić.
@Cordant
Nie mam żadnej z części.
Ma ktos moze do sprzedania wyswietlacz od 350D? Z gory dzieki
sbogdan1
02-07-2011, 10:24
Witam
Czy ma ktoś namiary gdzie można kupić taśmę klejącą dwustronną do przyklejenia
tylniej szybki wyświetlacza w C 40D. Udało mi się tylko znaleźć nr katalogowy
CB3-3764-000. Za pomoc z góry dziękuję.
Tutaj o wymianie w 20D http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=10852446, można napisać do gościa, może pomoże w namierzeniu tej taśmy.
może to wam w czymś pomoże. Z góry uprzedzam że nie znam sklepu, nie ma żadnych udziałów itp. ale jak widać ma sporo gratów http://fototech-serwis.pl/7-rozne?n=10&id_category=7
sbogdan1
02-07-2011, 12:53
Dzięki bardzo za info, gdyby ktoś jeszcze miał jakieś namiary będę wdzięczny.
fototech - nie posiada ale być może będzie miał, zobaczymy.