Zobacz pełną wersję : Import zdjęć do lightrooma tak, by wyglądały jak na podglądzie aparatu
Witam,
Myślę że problem krótki i treściwy, i dosyć powszechny. Chciałbym importować RAWy w taki sposób, żeby lightroom nie zerował ustawień balansu bieli/drobnej korekcji softwarowej z aparatu. Zmienianie suwaków do poziomu aparatu dla zdjęć dopiero zaimportowanych to drobna bzdura.
Help:).
A.
talarczyk
19-09-2009, 11:37
Witam,
Myślę że problem krótki i treściwy, i dosyć powszechny. Chciałbym importować RAWy w taki sposób, żeby lightroom nie zerował ustawień balansu bieli/drobnej korekcji softwarowej z aparatu. Zmienianie suwaków do poziomu aparatu dla zdjęć dopiero zaimportowanych to drobna bzdura.
Help:).
A.
"Apply auto-tone adjustments" ?
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img170.imageshack.us/img170/5014/tmpi.gif)
jeśli o wb chodzi - u mnie defaultowo ustawia się na "as shot" ale czy idzie gdzieś to przestawić - niestety nie wiem...
W module "Develop" w sekcji "Camera Calibration" można jeszcze zmienić profil z Adobe' na DPP ("Camera Standard" etc.) - to też ma wpływ na interpretacje barw przez lr.
Uh, dzięki. Częściowo działa - kolory zostawia w spokoju, ale... nadaje automatyczną korektę ekspozycji, tak by histogram był wyrównany...
Nienawidzę gdy software ingeruje w zdjęcia.
Jakaś idea, jak auto korektę ekspozycji zablokować?
no to masz jakiegoś dziwnego lightrooma, mnie nadaje automatyczna korektę ekspozycji dopiero jak sobie nacisnę na "Auto" ...jedyne co ma inną wartość niż 0 to Blacks, ma +5. Co do WB to "As Shot" oznacza, że w zależności od tego jaki WB miałeś ustawiony w aparacie taki będziesz miał na ekranie. Pytanie jeszcze jaki profil kolorów masz ustawiony w aparacie a jaki w lightroomie, sprawdź sobie też profil kolorów monitora... Software bez Twojej "pomocy" sam nie ingeruje w zdjęcia. A tak w ogóle porównywanie tego co widzi się na wyświetlaczu aparatu i tego co widać na monitorze to dopiero bzdura.
A tak w ogóle porównywanie tego co widzi się na wyświetlaczu aparatu i tego co widać na monitorze to dopiero bzdura.
Nie do końca bzdura - jeśli na podglądzie mam ciepłe barwy, a lightroom generuje zimne -- to coś jest wybitnie nietak.
Co do ingerencji - to juz nawet nie kwestia "importu" - zdjęcia na miniaturkach są ok, po kliknięciu w zdjęcie zmienia ono tonację. Dziwna sprawa :).
sebcio80
20-09-2009, 02:52
jesli chcesz miec zdjecia takie jak jak LCD aparatu to rob po prostu w JPG, na cholere Ci RAW?
Gdzieś tam się sejwuje 'Camera RAW defaults'. Gdzie w Lightroomie to nie wiem ale w PS CS4 to wiem. Otwórz RAWa, ustaw balans na 'As Shot , ustaw korektę ekspozycji na 0, ustaw Contrast i Brightness na 50 (resztę suwaków też na środkowe/neutralne/zerowe pozycje) - potem znajdź opcję "Save new Camera RAW defaults" czy jakoś tak. W CS4 to jest : "Pod histogramem z prawej strony jest strzałka w bok. Klikamy na nią i wybieramy opcje Save New Camera Raw Defaults."
kontrast to chyba na 25
jeszcze obcięcie czerni na 0
Gdy podczas importu fot do LR w 'develop settings' użyjemy 'none', to wtedy LR zapoda nastawy z aparatu.
Natomiast wyświetlacze w cyfrówkach nijak się mają do wyglądu tego samego obrazu na monitorze komputerowym - przykładowo G9 na swoim LCD zaniebieszcza, przejaśnia i zwiększa mocno kontrast, no ale w pełnym słońcu właśnie takie 'wzmocnienie' jest porządane. Poza tym istnieje coś takiego jak histogram.
Nadto należy wspomnieć, iż warto używać presetu 'Zero'ed' w LR - wtedy elegancko widać surówkę i wiadomo, jak się zabrać za wywoływanie, bo funkcja 'auto' sucks po prostu. Potem presecik dla danej sesji i jedziemy z koksem.
Hubert01
01-11-2009, 03:02
Ja też mam problemy z LR.
Samoczynnie dodaje mi wietę do zdjęć, chociaż w zakładce nic się nie zmienia. Caasem zmieni mi nawet kolorystykę zdjęcia, expo itp. :/
Ehhh... szukam opcji, żeby to wyłączyć ale bezskutecznie.
Wiem, że ten podgląd, który mam na początku (gdy wyświetlany jest napis Loading) to tylko miniaturowy jpeg. A LR musi przetworzyć jakos RAWA by móc go wyświetlić. Ale czemu nie przetoworzy go tak jak aparat prztworzył mini-jpega?
Ale czemu nie przetoworzy go tak jak aparat prztworzył mini-jpega?
A skąd LR ma znać algorytmy tego przetwarzania?
jasnezetak
01-11-2009, 18:28
Panowie sprawa jest jeszcze prostsza, na aparacie widzisz tak naprawd3e podgląd jpga, ktory jest zaszyty w rawie, z ta czasem tak duże skoki np.balansu bieli.. Sciągnij sobie nowego LR'a , dwa zobacz jakie masz proflie aparatu w nim czym focisz, a co jest ustawione pod nim..
Konrado84
02-11-2009, 01:32
Ja też mam problemy z LR.
Samoczynnie dodaje mi wietę do zdjęć, chociaż w zakładce nic się nie zmienia. Caasem zmieni mi nawet kolorystykę zdjęcia, expo itp. :/
Z tą winietą to jest tak: masz 5D II, prawda?
Pewnie włączona korekcja winietowania w puszcze a LR przetwarza obraz domyślnie bez tej korekcji.
Winietę dodają Ci najprawdopodobniej szkła :)
Hubert01
04-11-2009, 23:09
Sprawdzilem LR z tymi samymi zdjęciami na komputerze kumpla. I takie coś nie występuje:/ Zdjęcia wyglądają w trakcie ładowania tak samo jak PO.
Ok, widzę, że warto parę spraw wyjasnić ;).
Raw jest formatem czystym, bez żadnej korekcji, natomiast aparat zapisując go dodaje do niego coś jak by podgląd. Ten podgląd widzicie na ekranie aparatu, oraz przez krótką chwilę podczas wyświetlania w lightroomie (długość tej chwili zależy od mocy sprzętu). Po tej właśnie chwili na zdjęcie w lightroomie narzucane są defaultowe ustawienia, bądź takie które przypadkowo wcześniej wybraliście. Defaultowo Blacks +5, Brightness +50, Contrast +25. WB pozostawia As Shot.
Można to zmienić klikając w menu Develop -> Set Default Setting (opcja ustawienia na te aktualnie wybrane na suwakach, bądź przywrócenia oryginalnych).
Tyle jeśli chodzi o dziwne presety. Pozostaje temat różnicy między tym co na aparacie a w ligtroomie, przy wyłączonej korekcji. Pomóc może ściągnięcie z Adobe Labs czegoś, co nosi nazwę Camera Profiles for Lightroom. Po instalacji uzyskujemy do nich dostęp w module Develop, na samym dole - Camera Calibration - z listy możemy wybrać różne presety, które w efekcie pozwolą nam uzyskać tonację zbliżoną do tego co na aparacie.
Tylko program DPP Canona wyświetli plik surowy (wygeneruje JPEGa) wg tych samych parametrów co cyfrowy aparat EOS (nie licząc canonowskiego ZoomBrowser'a). 8)
Profile kolorów dla Lr/ACR to tylko instrukcje tłumaczenia danych zawartych w pliku surowym na specyficzne kolory (ich odcienie), wciąż pozostawiajac pełną dowolność wszelkich ustawień parametrów obróbki w ACR/Lr, które to nawet w położeniu domyślnym wszystkich suwaków mają się nijak to parametrów obróbki stosowanych przez procesor/oprogramowanie aparatu EOS do tworzenia podglądu plików surowych. To co wyświetla EOS unormowano i nazwano PictureStyles, podobnie jak unormowano to jak wyświetla pliki surowe Lr i ACR - ale to są różne i niezależne normy (algorytmy przetwarzania). Można próbować upodobnić "na oko" wyniki przetwarzania wg jednej normy do tych z innej (są przecież inne programy do interpretacji plików surowych), ale to nigdy nie będzie dokładnie to samo, bo brak ogólnoprzyjętych norm przewidujących i standaryzujących każdą dopuszczalną interpretację danych z plików surowych. (Niektórzy twierdzą, że w tym przypadku pluralizm jest zły, ale czyż to nie ostatni gwarant postępu w tej dziedzinie? :rolleyes:)
* Pomijam jakość wyświetlaczy i zmienne okolicznosci ich działania (stąd naszego ich postrzegania) - zwłaszcza w przenośnym aparacie...
Siekiera777
09-11-2009, 14:49
Yup, wreszcie satysfakcjonująca odpowiedź.
Ja od lat odbijam się od obróbki RAWów w lightroomie czy Camera Raw, właśnie przez to, że aby zdjęcie wróciło do stanu "z aparatu" muszę się namęczyć z suwaczkami, co i tak nie daje tego, co mogę uzyskać obrabiając zdjęcia w zwykłym Digital Photo Professional.
Lightroom to fajna zabawka, ale raczej do zdjęć z wakacji.
No to teraz pojechałem :)
to ja mam takie pytanie czy ktoś ma preseta albo zdradzi ustawienia aby raw wyglądał identycznie jak na LCD aparatu?
Chodzi głównie o model 5d i 5d2