PDA

Zobacz pełną wersję : Dlaczego lampa canon 580 jest lepsza od 430?

yellowpliszka
17-09-2009, 14:42
Jak w tytule. Jakie są główne powody dla których lampa Canon 580 jest lepsza od 430?

arturs
17-09-2009, 14:44
Jak w tytule. Jakie są główne powody dla których lampa Canon 580 jest lepsza od 430?
bo jest mocniejsza (a mocy nigdy za wiele), bo ma lepszą ergonomię (kółko), może pracować jako master - w zasadzie jak sobie wyświetlisz dane techniczne i porównasz różnice to będziesz wiedzieć dlaczego (w sensie że każda opcja jest na plus dla 580ki) ..

chuba
17-09-2009, 14:44
Z grubsza można by powiedzieć, że ma większą moc :)

Edit: widzę, że Arturs mnie ubiegł

yellowpliszka
17-09-2009, 14:47
Np i da się chyba podłączyć do zewnętrznej baterii, tak? A jak to jest z jej czasem życia, bo myśle kupić używana. One zdaje się maja Oleśnica t godIn zywotnosci, czy się mylę?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Miałem na myśli ...iles godzin zywotnosci... Edytor mi podpowiada takie bzdury;-) przepraszam

arturs
17-09-2009, 15:57
Np i da się chyba podłączyć do zewnętrznej baterii, tak? A jak to jest z jej czasem życia, bo myśle kupić używana. One zdaje się maja Oleśnica t godIn zywotnosci, czy się mylę?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Miałem na myśli ...iles godzin zywotnosci... Edytor mi podpowiada takie bzdury;-) przepraszam

moźe i się da.. ale sprawdź sobie cenę tej baterii to ci się jej odechce ;) - a co do żywotności to jedyne co można powiedzieć to zobacz czy palnik nie ma żółtego odcienia (lub co gorsza nie wygląda na przypalony)...

sadi31
17-09-2009, 16:20
zewnetrzna bateria to tak na prawde pojemnik na dodatkowe akumulatorki ( bez akumulatorków) wiec oprocz pudelka za jakies 700 zl trzeba doplacic za akumulatorki ,a 580 od 430 rozni sie
- liczba przewodnia,
- mozliwoscia sterowania bezprzewodowego innymi lampami speedlite w systemie canon ( nie dotyczy canona d7 ktory ma mozliwossc beprzewodowego wyzwalania blysku)
-jest mozniejsza,

allxages
17-09-2009, 19:12
szybciej tez sie ładuje

sadi31
17-09-2009, 21:06
Dodam tez ze w 580 nie wiem jak w innych ale mi osobiscie podoba sie opcja synchronizacji blysku z krotkimi czasami naswietlania,
- system ETTL2 czyli pomiar przez obiektyw
- i teraz nie pamietam dokladnie jak to sie nazywa ( nie mam lampy przed soba ) alle dostosowanie matrycy czy cos takiego - (kto wie niech mnie poprawi).

mate00sh
17-09-2009, 21:18
Dodam tez ze w 580 nie wiem jak w innych ale mi osobiscie podoba sie opcja synchronizacji blysku z krotkimi czasami naswietlania,

To akurat mają wszystkie lampy z serii EX

- i teraz nie pamietam dokladnie jak to sie nazywa ( nie mam lampy przed soba ) alle dostosowanie matrycy czy cos takiego - (kto wie niech mnie poprawi).

Obie lampy (w wersji II) mają te funkcje...

Merauder
17-09-2009, 21:20
Wszystko to o czym piszesz ma rowniez 430-tka.

mate00sh mnie ubiegl

tomygun
17-09-2009, 21:22
dla mnie istotną cechą o której nikt nigdy nie pisze jest to iż palnik w 580 obraca się w obie strony o 180stopni, a w 430 w jedną o 180 a w drugą tylko o 90...

Merauder
17-09-2009, 22:39
dla mnie istotną cechą o której nikt nigdy nie pisze jest to iż palnik w 580 obraca się w obie strony o 180stopni, a w 430 w jedną o 180 a w drugą tylko o 90...
Masz racje, czasem dziala to na nerwy, zwlaszcza jak kadrujesz w pionie i chcesz odbic swiatlo.

macgaw
20-09-2009, 11:10
Masz racje, czasem dziala to na nerwy, zwlaszcza jak kadrujesz w pionie i chcesz odbic swiatlo.

no ale jak dla mnie, to chyba wlasnie ta mozliwosc obracania palnika w 2 kierunkach bylaby strzalem w 10!! czasami sie to przydaje.... a tak niestety kombinuje gdzie odbic...ale.... na razie daje rade..... mam to co kupilem, wtedy stac mnie bylo az na "to"

Adso
20-09-2009, 19:14
bo jest mocniejsza (a mocy nigdy za wiele), bo ma lepszą ergonomię (kółko), może pracować jako master - w zasadzie jak sobie wyświetlisz dane techniczne i porównasz różnice to będziesz wiedzieć dlaczego (w sensie że każda opcja jest na plus dla 580ki) ..

poza dwukrotnie wyższą ceną:)))

Merde
20-09-2009, 19:28
szybciej tez sie ładuje

Hmm, moja 580 ładuje się ciut wolniej od 430. W obu przypadkach wersja pierwsza.

Merauder
21-09-2009, 13:39
no ale jak dla mnie, to chyba wlasnie ta mozliwosc obracania palnika w 2 kierunkach bylaby strzalem w 10!! czasami sie to przydaje.... a tak niestety kombinuje gdzie odbic...ale.... na razie daje rade..... mam to co kupilem, wtedy stac mnie bylo az na "to"
No ja mysle dokladnie o tym samym. poprostu kadrujac w pionie jest to najbardziej upierdliwe, bo tylko w jedna strone idzie obrocic lampe jak chcesz.Jak odbijasz od czegos to tym bardziej dziala to na nerwy.

Ale powiem szczerze, ze dla mnie idiotyzmem jest tez brak wbydowanego odblysnika. Niby mozna zastapic byle kartka, ale z drugiej strony przy takim koszcie maly plasticzek to nie kasa.

1Digital
21-09-2009, 14:37
szybciej tez sie ładuje

Aaaa nieprawda :) W testach wychodzi, że 430II ładuje się szybciej niż 580II :mrgreen:

piast9
21-09-2009, 14:50
Bo ma większą GN co wymaga użycia większych kondensatorów. Ale podejrzewam, że po oddaniu błysków o takiej samej mocy 580 naładuje się ponownie szybciej niż 430.

ARN
22-09-2009, 11:11
Aaaa nieprawda :) W testach wychodzi, że 430II ładuje się szybciej niż 580II :mrgreen:

Wiesz... testy są robione w dość niewymagających warunkach.
Jeżeli błyskasz silnym światłem i dość często, to 430-stka zaczyna się dławić i dużo dłużej ładuje. Mówię o wersjach II, bo takie mam/miałem.