PDA

Zobacz pełną wersję : Witam i pytam :D

Mnichu
16-09-2009, 15:42
Witam Wszystkich.

Jest to mój pierwszy post, ale odrazu wyprostuje że Canon-Board nie jest mi obcy i odwiedzam go już od długiego czasu. Ale zawsze było tak że odpowiedzi które chciałem uzyskać odnajdywałem, jednak nadszedł ten moment że chciałbym zadać pare pytań.

Jako że to mój pierwszy post to może krótko napisze o sobie, bo w zasadzie kultura tego wymaga :)
Mam na Imie Michał, zwią mnie tak jak mój login. Pochodzę z Leżajska, studiuje w Rzeszowie. Miłość do fotografii narodziła się dużo wcześnie ale że miałem mniej lat i słomiany zapał to kompakt wystarczył. Na lustrzance pracuje od ponad 3ch lat i zaczynając od 400d posiadam w tej chwili 50d.
Co fotografuje ? Początki jak to wiadomo krajobrazy, makro i ogolnie przyroda. Pozniej doszła fotografia portretowa, no i od początku tego roku fotografia weselna. Hmm to chyba tyle o mnie.

Teraz może o moich pytaniach. Mianowicie jak wspomniałem posiadam Canona 50d do tego sigme 24-70 f/2.8 i Canona 85mm f/1.8. Z sigmą już od jakiegoś czasu mam duże problemy z jakością obrazu i ostrością, no ale nabyłem ją za śmieszne pieniądze. 85mm jak wiadomo fajne szkło no ale nie wystarczy. Wiem że sprzęt nie zrobi za mnie zdjęć, ale obecny mnie już ogranicza i często nie moge zrobić tego co bym chciał.
Zamierzam nabyć 2 nowe obiektywy.

Pierwszy - Canona 16-35 f/2.8 L
Drugi- albo Canona 50mm f/1.4 albo Canona 60mm f/2.8 macro.

Chce abyście ogólnie doradzili mi co do wszystkich szkieł, bądź zaproponowali coś innego i co ogólnie o tym wszystkich sądzicie.
Do czego mają mi służyć ? wiadomo do wesel i portrecików.
Mam wątpliwości co do 50mm vs 60mm, co prawda 60 ma gorsze światło ale jest zarazem do macro czyli pokryłby mi dwa obiektywy naraz, choć dochodzi jeszcze ogniskowa większa o 10mm...
Planuje ten zakup od dawna, nareszcie są pieniądze na to, jak widać chce kupić już sprzęt na "poziomie" więc nie chce się rozczarować, co do 16-35mm jestem prawie pewny i tylko mocne argumenty przeciwko zniechęciłyby mnie.
Natomiast miałem kiedyś słynne 50mm f/1.8 i bardzo podobała mi się ta ogniskowa.

Hmm to raczej tyle moich wywodów.

Jeszcze raz Witam wszystkich, Pozdrawiam i Czekam na odpowiedz.

Kolaj
16-09-2009, 15:49
Jak miałeś i lubiłeś 50mm, to sugeruję się tego trzymać. Ja swoją 50,1,4 bardzo lubię. Makro wprawdzie tym nie zrobisz ale z kolei 60/2,8 wymaga zbytniego podchodzenia do owadów a te bywają płochliwe. 100/2,8 w tej materii jest dużo lepszy a poza tym przyda Ci się nawet, jeśli kiedyś przesiądziesz się na FF.

zeflik
16-09-2009, 15:55
Kup 50mm ! bo skok pomiedzy 35mm a 60mm może byc za duży. A i za 50 przemawia tez światło .

pank
16-09-2009, 15:57
A o wątku "sprzęt do ślubów" waćpan słyszał? Wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania są już udzielone na tym forum, trzeba tylko chwilę poszukać.

Mnichu
16-09-2009, 16:11
pank - tak myślałem że nie ten dział :)

usunać go i wrzucić tam ?

Vitez
16-09-2009, 18:06
pank - tak myślałem że nie ten dział :)

usunać go i wrzucić tam ?

Po prostu poczytaj: http://canon-board.info/showthread.php?goto=newpost&t=5085

Jak przeczytasz to chyba będziesz zdolny sam podjąć decyzję, ewentualnie dopisz swoje pytanie do tego wątku.