Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Fotografowanie modelek dla agencji modelek

zlo
16-09-2009, 13:52
Agencja modelek prosila mnie o wyslanie im oferty cenowej i nie wiem ile powiedziec, jestem poczatkujacy w fotografii modelek, ale na samej fotografii sie juz troche znam:mrgreen:

Sergiusz
16-09-2009, 13:56
Masz wysłać czy powiedzieć?

zlo
16-09-2009, 14:36
wyslac e-mailem, nie posiadam studia (pytali o to)

Troyan
16-09-2009, 14:39
Portfolio jakieś masz ? Jesli cie wzięli tak z czterech liter nie wiadomo skąd to pewnie potrzebują podkładki pod negocjacje finansowe z jakimś fotografem, którego już sobie wybrali ;)

Vitez
16-09-2009, 16:35
Agencja modelek prosila mnie o wyslanie im oferty cenowej i nie wiem ile powiedziec, jestem poczatkujacy w fotografii modelek, ale na samej fotografii sie juz troche znam:mrgreen:

W fotografii modelek możesz się tak samo cenić jak w pozostałych dziedzinach. Skoro się już trochę znasz na fotografii, to powinieneś wiedzieć jak się cenić.
Kategorie bywają albo "za sesję" (gdzie w umowie określasz czas trwania dnia zdjęciowego, ilość modelek, ilość stylizacji = ciuchów = ujęć, agencja dostaje wszystkie zdjęcia), albo "za zdjęcie" (gdzie w umowie określasz po prostu cenę za sztukę zdjęcia).

zlo
16-09-2009, 16:44
Vitez, dzieki, a masz moze przykladowy taki cennik ?:D to bym troche pozmienial tam ceny ;)
jeszcze trzeba wziasc pod uwage ze nie posiadam studio, a studio wynajecie to 60zl, a na sesje trzeba ze 2-3h prawda?

Sergiusz
16-09-2009, 16:54
2-3 godziny w studio to kupa czasu można w tym czasie sporo zrobić dla kilku osób. Jeśli nie podasz zakresu tego co masz zrobić to naprawdę trudno cokolwiek doradzić poza ogólnikami.

Vitez
16-09-2009, 18:08
Vitez, dzieki, a masz moze przykladowy taki cennik ?

Nie mam. Wyraźnie Ci napisałem że jeśli rzeczywiście masz doświadczenie w fotografii to powinieneś wiedzieć na ile się cenić :roll: .

Co Ci to da jak ktoś napisze "50zł/zdjęcie" albo "300zł/sesję" ?
Jak okoliczności, miasto, target, koszta, czas, doświadczenie, sprzęt itp Ty będziesz miał zupełnie inne jak ktoś podający swoje ceny?

Nesla
16-09-2009, 18:13
Co sie sprawdza to porada kogos z fachu z okolicy gdzie mieszkasz i dostosowanie swojej ceny proporcjonalnie. Albo zapytaj ich ile proponuja ;)

Sławek
16-09-2009, 19:08
Z tymi cenami to bardzo różnie bywa. Kiedyś robiłem zdjęcia mody po upokarzająco niskich cenach. Ale później się okazało że to mi się jednak opłaciło. Bo zamawiali po jednej fotce z każdego projektu a płacili za wszystkie które były zrobione .To były slajdy 120 więc wysyłałem całe rolki, do wyboru, a oni płacili nawet za te niedoświetlone .Na twoim miejscu spróbował bym odbić piłeczkę. Niech oni coś zaproponują . Możesz powiedzieć że to zależy jak duże jest to zlecenie itd. Może coś powiedzą. Ale czasem warto zrobić kilka takich sesji nawet za grosze . Można sobie stworzyć portfolio .

robgr85
18-09-2009, 11:46
Może trochę nie na temat, ale sprawdź dokładnie co to za agencja się z Tobą kontaktuje...

Ostatnio miałem ofertę współpracy z 'agencją modelek' w której proszono mnie, abym pierwsze kilka sesji zrobił za darmo w celu 'testu'. Postanowiłem trochę pogooglować, i okazało się że nie jest to 'agencja modelek z ponad 3tys osób w bazie' jak mówiła osoba kontaktująca się ze mną, tylko niewielka agencja towarzyska (albo jak kto woli burdel) potrzebująca zdjęć kilku dziewczyn tam pracujących na potrzeby swojej strony internetowej (aby klienci którzy znaleźli ich przez internet wiedzieli z kim mogą się zabawić). Po odpowiedzi z informacją o stawce i braku szans na kilka pierwszych sesji za darmo, głos po nich zaginął :P

Trzeba uważać, bo na każdym kroku szukają jeleni :)