PDA

Zobacz pełną wersję : EF i zapsuty (?) światłomierz

Calik
16-09-2009, 13:16
Witajcie,

jestem tu nowy ;) juz polubilem to forum.

Mam jednak problem ze swoim Canonem EF http://en.wikipedia.org/wiki/Canon_EF_camera, wiekowy ale siwetny aparat.
Problem polega na tym, ze swiatlomierz wysiada po 2-3 dniach od wymiany baterii, zaraz po wymianie dziala normalnie. Takie baterie powinny starczyc spokojnie na 2 lata uzytkowania. Wiecie moze co jest nie tak? Spotkal sie juz ktos z tym? Moze wiecie kto to moze naprawic?

bedze wdzieczny za propozyje.

Andybul1957
18-09-2009, 10:20
Witaj!
Nie znam dobrze tego modelu ( mam Ftb), ale myślę że światłomierz jest stale włączony i dlatego występuje szybkie wyczerpanie baterii. W Ftb układ włączam tylko na czas pomiaru. Podłaczyłbym miernik i zbadał wyłącznik. Pozdrawiam!
Andrzej

Calik
19-09-2009, 13:08
Wlacznik jest na pewno dobry - tak jak pisales sprawdzalem go juz wczesniej. Ale zrobilem battery-pack domowej roboty z paluszkow... na probe zostawilem aparat z wlaczonym swiatlomierzem na noc i dziala bez problemu. Mysle, ze powod jest bardzo prosty, pewnie zaslepki od baterii dobrze nie przewodza pradu, albo maja gdzies przebicie, sprawdze to dokladnie jak wypstrykam film do konca.

dzieki za odpowiedz