PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki kompakt?

kkasia79
14-09-2009, 23:34
Witam,

Canon Powershot G11

czy

Canon Powershot S1 IS

czy

Canon Powershot S10 IS

?

Vitez
15-09-2009, 15:23
Ale tak bez żadnych wskazówek, własnych preferencji, do czego ma służyć itp?
Znaczy mamy za Ciebie zdecydować w ciemno?

lamyrtille
15-09-2009, 17:05
G11 ma największy monitor LCD.
Jak Vitez powiedział, nie wybierzemy za Ciebie ;D

kkasia79
16-09-2009, 23:24
;;)))))))))

zagadałam najkrócej jak umiałam bo nie chcę aby ktoś mi zaczął filozofować (bez obrazy dla wszystkich) albo popisywać się czego to się nie wie.

Jestem amatorem, ale chcę zgłebić te tajniki. Chciałabym robic zdjęcia w domu, imprezy itp, ludziom w różnych sytuacjach (nie portrety), przyroda, ta bliska i daleka (zbliżenia), krajobrazy.

Wiem ze każdy by mi doradził zwykłego najprostszego kompakta, ale ja szukam czegoś lepszego. Aparatu na którym mogłabym się uczyć, który ma zarówno programy automatyczne jak i możliwość ustawień ręcznych.
Można powiedzieć - poczytaj teorię, będziesz wiedziała co chcesz.
Ale czytam i nic nie wiem a jestem osobą która jeśli sama nie spróbuje to się nie przekona i nie dowie:). SUcha teoria nic mi nie daje, potrzebuję aparatu żebym mogła tą teorię na nim wypróbować, pokombinować.

Co nieco poczytałam i lustrzanki nie chcę, bo pewnie raz że nie umiałabym tym robić zdjęć a dwa nie stać mnie na kupowanie co rusz innych obiektywów.

Więc pomyślałam o zaawansowanym kompakcie.

tantal
17-09-2009, 01:01
Witam,

Canon Powershot G11

czy

Canon Powershot S1 IS

czy

Canon Powershot S10 IS

?
Pewnie miałaś na myśli SX1 IS i SX10 IS, bo S1 IS to już mocno leciwy aparat a S10 IS się nie doczekaliśmy :mrgreen:
Z tym filozofowaniem, to pojechałaś po bandzie...zauważ, że to forum sprzętowe, chyba skutecznie zniechęciłaś do wypowiadania się.
SX1 da Ci najszybsze zdjęcia seryjne (3/s) i możliwość nagrywania video Full HD oraz zdalne sterowanie. Wykastrowano go z ustawień manualnych przy czasie ekspozycji > 1s, dłuższe czasy naświetlania są dostępne tylko w programach tematycznych. SX1 i SX10 mają identyczne obiektywy 20x, przybliżenie gigantyczne w stosunku do G11 (5x).
SX1 (po aktualizacji firmware) oraz G11 oferują możliwość zapisu "surowych" plików RAW otwieranych przez wszystkie stosowne programy do obróbki, SX10 jedynie po wgraniu alternatywnego softu CHDK produkuje RAW-y wymagające bądź konwersji bądź użycia softu dedykowanego.
Co do jakości zdjęć, to trzeba przejrzeć sample w necie i tyle. Stawiam na G11 ale pewnie nie są to różnice tak powalające jak między kompaktem a lustrem.
Myślę że reszta różnic jest dla Ciebie pomijalna, na teraz raczej ich nie dostrzeżesz. Dobrze by było wziąć w rękę każdy model w sklepie.

Vitez
17-09-2009, 11:21
Jestem amatorem, ale chcę zgłebić te tajniki. Chciałabym robic zdjęcia w domu, imprezy itp, ludziom w różnych sytuacjach (nie portrety), przyroda, ta bliska i daleka (zbliżenia), krajobrazy.

Wiem ze każdy by mi doradził zwykłego najprostszego kompakta, ale ja szukam czegoś lepszego. Aparatu na którym mogłabym się uczyć, który ma zarówno programy automatyczne jak i możliwość ustawień ręcznych.
Można powiedzieć - poczytaj teorię, będziesz wiedziała co chcesz.
Ale czytam i nic nie wiem a jestem osobą która jeśli sama nie spróbuje to się nie przekona i nie dowie:). SUcha teoria nic mi nie daje, potrzebuję aparatu żebym mogła tą teorię na nim wypróbować, pokombinować.

G11

Bo sam się kiedyś tak właśnie uczyłem i G3 był idealny do takich celów. A potem przesiadka na lustro 8) .

Juriko
18-09-2009, 08:15
Co nieco poczytałam i lustrzanki nie chcę, bo pewnie raz że nie umiałabym tym robić zdjęć a dwa nie stać mnie na kupowanie co rusz innych obiektywów.

Więc pomyślałam o zaawansowanym kompakcie.
A może jednak zastanów się nad lustrzaneczką. Celowo tak zdrobniale bo np. Olympus E420 jest nieduży i z obiektywem 14-42 dostaniesz poniżej 1500zł, a z dwoma obiektywami 14-42 i 40-150 można kupić w granicach 1800zł.
Matryca wielkości 13x17mm to jednak znacznie więcej niż w takim kompkacie ze stosunkową dużą matrycą jaką ma Gxx, ale jednak tylko 8x11mm.
A kupować obiektywów ciągle nie musisz, lecz możesz, :) której to opcji w kompakcie nie masz.
W matrycach póki co rewolucji nie ma. Producenci ratują problem małych szumiących matrc w kompaktach zaawansowanymi procesorami, więc wielkość matrycy robi różnicę.

dziobolek
18-09-2009, 12:30
Jakiś czas temu przyszła do mnie kumpela z podobnym dylematem.
Poprosiła o pomoc w wyborze aparatu.
Podczas rozmowy pokazałem jej C50D. Po kilku minutach zabawy
stwierdziła że super sprawa, tylko że za duży i za ciężki...
Następnie dałem jej do rąk Olympusa E-400 - "Ooo! Jaki fajny kompakt, i jaki lekki...".
Po kilkudziesięciu pstrykach nie chciała uwierzyć że to także lustrzanka... ale było za drogo.

Stanęło na tym że kupiła "zaawansowany kompakt".
Po kilku miesiącach użytkowania stwierdziła jednak że żałuje iż nie kupiła wtedy Olympusa...
Ale ona mogła porównać... miała punkt odniesienia.

Poza tym lustrzanki oferują także tryby fotografowania znane z kompaktów z trybem AUTO włącznie.
Kupując go w dual kicie nie masz potrzeby zakupu dodatkowych obiektywów,
ponieważ pokrywają one podstawowy zakres, i są tak dobre jakości że nie ma powodów do narzekań czy wymiany na inne.
Sam mam ten zestaw kitowy do dziś i z zadowoleniem nim focę.
A to, za co uwielbiam Olympusa, to... kolory.

Pozdrówka!