PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z AF

zamiatin
13-09-2009, 21:08
Witam sorry że WAS tak prześladuję ostatnio na forum CB ale mój zestaw nie daje mi spokoju...przeczucie. Pomijając ostatni test na FF i BF. Zrobiłem test AF w taki sposób że: położyłem puszkę na blacie w odległości 40 cm od kartki na której zrobiłem markerem czarną kropkę obok, ale trochę bliżej aparatu stara karta bankomatowa.

Ustawiłem tryb pracy M, ISO:400 f2.8 T 1\50 i tak ostrzę punkt czarny na kartce po 2s przesówam kartę i ostrzę na nią i tak co chwile... co się okazało że AF głupieje!! zawiesza się...nie potrafi złapać ostrości!!!

Pomyślałem sobie że może za szybko przesuwam kartą więc zwiększyłem czas na około 1s 2s 3s dalej to samo... co robić???

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://bullterier_d.w.interii.pl/testowy%20copy.jpg)

Merde
13-09-2009, 21:23
co robić???

Może zdjęcia?

BigDog
13-09-2009, 21:48
to ja za Merde i może trochę rozwinę..... polecam robienie zdjęć jakimś fajnym modelkom, przyrodzie, pieskom, kotkom, mleczykom i co tam jeszcze się znajdzie zamiast kart, kropek, pudełek .....moim zdaniem temat trochę mało kreatywny :mrgreen::mrgreen:

.....no chyba że zamienić tą kartkę z kropkami na stronę słownika ortograficznego...:twisted:

aligator16
13-09-2009, 21:54
Możesz nawet robić zdjęcia zachodu słońca z balkonu byle nie te karty i karteczki :D

Może trafiasz akurat na jednolity kolor i nie możesz ustawić. Jeżeli ciągle przesuwasz kartą i chcesz ustawić ostrość to polecam al servo :)

Aha i spróbuj jeszcze z osłoną, może się uda, a osłona nie będzie się kurzyła :P

zamiatin
13-09-2009, 21:55
mało kreatywne to są 2 posty pod moim:] ale dzięki za pomoc...

p.s. jeśli rzeczywiście to przesada to niech moderator skosi temat.

szymekgd
13-09-2009, 21:57
Nie rozumiem idei tego testu..Ta kartka z kropka moze byc za malo kontrastowa i stad AF sie gubi..

jac123
13-09-2009, 22:02
Sie ma,
po pierwsze sprawdź minimalną odległość ostrzenia tego obiektywu, bo jak będzie pow. 40 cm to obiektyw nie złapie ostrości poniżej tej wartości.
Po drugie ostrzenie na białą kartkę nie jest dobrym pomysłem, gdyż wtedy właśnie AF głupieje. Potrzebne jest ciemne tło, jakiś inny kolor. Wątpię aby Af ostrzył na tą ciemną kropkę, gdyż pewnie jest za mała. AF pokrywa raczej większą część, a taką małą kropkę trudno mu uchwycić. Jak chcesz robić takie eksperymenty to racze j dwa ciemne tła i odległość pow. minimalnej dla tego obiektywu.
pzdr

sebcio80
13-09-2009, 22:56
ten Tamron ostrzy od 27 cm,
na tekst + kropke wyostrzy kazdy obiektyw, malo tego, to wlasnie najlepsza kombinacja dla AF (czarny tekst na bialym tle)

tylko, ze ja nie do konca rozumiem o co autorowi watku chodzi, i jakie to sa problemy?

Sainty
13-09-2009, 23:01
Jak trafił na krzyżowy punkt af w dobre miejsce to może głupieć :x
Ale też myślę, że test bez sensu