Zobacz pełną wersję : Pomocy!!! Jaki aparat??
Witam! Nigdy nie używałem Canona bo nie miałem na to pieniędzy, "pstrykałem" Zenitem ET, ale nadszedł czas, żeby coś nowego kupić... Chciałbym zakupić jakiegoś Canona, tak myśle do 2500 pln i chciałbym, żeby mój wybór był trafny i co tu dużo mówić...najlepszy z możliwych. I tutaj Wasza w tym rola aby jakiś dobry sprzęt polecić. Zdaję sobię sprawę, że będzie dużo opcji, bo ile osób tyle propozycji, no ale cóż- warto zaryzykować :D Pozdrawiam Bydży
Co chcesz fotografować? Lustrzanka czy kompakt? Masz zamiar inwestować w szkła?
Pamiętaj, że nie puszka, a szkła to podstawa. Raczej dobierz najpierw szkła. A jeśli chodzi o kompakty to Ci nie pomogę...
kasprzak
13-09-2009, 18:37
Możliwości jest dużo.
Nowy, czy używany?
Lustrzanka czy kompakt?
Samo body, czy z obiektywem?
Nowy? Wystarczy na CANON 450D +18-55 IS + CF
Używany? 30D + Tamron 17-50 f/2.8
Zależy od Twoich potrzeb, jakie zdjęcia robisz, zatem jakich ogniskowych potrzebujesz, czy potretujesz głównie? To wtedy na początek zestaw z kitem i dokupienie 50mm f/1.8.
Osobiście teraz nie pchałbym się w 1000D - wolałbym używaną 30stkę, ale zależy od zastosowań , chociaż sama puszka nie jest najgorsza.
Nie pchałbym się w 1000D.
Dlaczego? Swoje wiem, ale jestem ciekaw argumentów. :)
kasprzak
13-09-2009, 18:53
Wyedytowałem nieco post przed Twoja wypowiedzią. Wedle mojej opinii jeżeli chodzi o jakość samych zdjęć to w klasie amatorskiej napewno wypada podobnie jak 450D.
Osobiście nie kupiłbym teraz takiego body ze względu na jakość wykonania, szczelność obudowy, niska ergonomię, słabszy AF i ilość klatek na sekundę - ale tak jak napisałem, wszystko zależy od zastosowań.
Jak zaczynałem swoją przygodę kupiłem 350D, bo twierdziłem, że nie warto było dopłacać do 30D, a teraz bym to zmienił.
Jeżeli autor tego tematu jest amatorem hobbystą, który używa aparatu jako aparatu (wakacje, urodzinki, działka, spacer po lesie), nie wykorzystuje go do reporterki, do jakiegoś arta (potrzeba dokupienia obiektywów z nastawieniem na jakość - szumy, szybkość AF czyli: szerokie kąty, filtry cokina, zoomy - przyczajanie i czekanie na sarnę) to faktycznie warto wziąć pod uwagę kupno 1000D body i do tego np. Sigmę 18-200mm, pełny zakres od szerokiego kąta do zoom'a z dość mocnym przymrużeniem oka na jakość.
Nie twierdzę, że nie idzie zrobić dobrego zdjęcia tym aparatem, bo napewno autorowi można go polecić, bo widziałem nawet gdzieś zdjęcia z 100D i 10-22 jakieś widoczki właśnie z filtrami, długimi czasami i wyglądało to bardzo przyzwoicie.
Jeżeli autor tego tematu jest amatorem hobbystą, który używa aparatu jako aparatu (wakacje, urodzinki, działka, spacer po lesie), nie wykorzystuje go do reporterki, do jakiegoś arta (...) to faktycznie warto wziąć pod uwagę kupno 1000D body
I z tym się zgadzam. Dzięki za odpowiedź... ;)
... do 2500 pln ...
I pewnie jeszcze z obiektywem? Nie zaszalejesz...
Rzecz w tym, że autor się nie wysilił ze sprecyzowaniem jaki to ma być sprzęt i zniknął... :P
Sorki ale aktualnie przebywam w Norwegii i nie mam stałego dostęp do neta. No więc: chciałbym aparat nowy, nie jestem profesjonalistą, raczej hobbysta, ale należy tutaj podkreślić, że nie zabieram aparatu na działkę (nie lubię na nią chodzić), nie biorę go na urodziny bo uważam, że na urodziny wystarczy zwykła tania cyfrówka itd. Siedzę w fotografii od niedawna i chciałbym dobry aparat, który na początku spełniałby podstawowe wymagania. Nie robiłem jeszcze aktów, mało reportaży, bardziej kieruję się w stronę- jak to ktoś napisał „widoczków”… Zdjęcia zrobione aparatem są tylko i wyłącznie dla mojej satysfakcji, nie będę robił zdjęć reporterskich do gazet itd. także nie musi być profesjonalny. Na początek wystarczy podstawowy sprzęt, a z biegiem czasu, może będzie możliwość dokupienia dodatkowych „gadżetów”. I chciałbym kupić puszkę z obiektywem… Pozdrawiam Budży
Desperado
14-09-2009, 09:10
ale 2500 to z obiektywem????? wtedy dość cienko....
jeśli bez to na początek polecam 450d a jeśli możesz dołożyć kilka zł (dosłownie) to już na pewno lepiej 40d :) - sam bym sobie kupił :)
Jak dla mnie to ja tu widzę tylko 450D z kitem, albo 1000D z dualkitem...
ale 2500 to z obiektywem????? wtedy dość cienko....
jeśli bez to na początek polecam 450d a jeśli możesz dołożyć kilka zł (dosłownie) to już na pewno lepiej 40d :) - sam bym sobie kupił :)
Gdzie jest to kilka zł? Chętnie zrobię zakupy w takim sklepie.
450D z kitem 2300-2500, 40D bez kita 3000-3300, a autor wyraźnie napisał, że 2500zł z obiektywem.
maki1000
14-09-2009, 09:19
A ja bym na Twoim miejscu kupił coś używanego. Np. 40D bo tam łatwo można sprawdzić przebieg migawki, poza tym to świetny sprzęt. Przez moje ręce przewinęło się już kilka puszek i nigdy nie miałem nic nowego, nie ubolewam z tego powodu ani troszkę. za 2500zł kupisz 40D + 18-55 + 50mm a to już fajny zestawik na początek.
A ja ci napiszę tak. Wyższość 450D nad 1000D czy 1000D nad 350D sobie odpuść. W normalnym amatorskim użytkowaniu różnicy praktycznie nie będzie (sprawdzałem). Jak się postarasz w jakości otrzymanych fotografii (oczywiście na porównywalnej optyce) nie będzie zauważalnej różnicy pomiędzy wcześniej wymienionymi a np. 40D (sprawdzałem). 40D ma jednak niezaprzeczalną przewagę nad mniejszymi body - wizjer (mnie się podoba) - w końcu też chodzi o to żeby dobrze widzieć co się fotografuje (szczególnie się przyda przy szkłach manualnych, a niektóre są naprawdę warte uwagi). Uszczelnienia, n/klatek na sekundę - jest ważne tylko przy specyficznych rodzajach fotografii - nie ma się co onanizować.Oczywiście moje rozważania tyczą się wyłącznie fotografii amatorskiej - zawodowcy dobrze wiedzą co potrzebują aby dobrze swoją pracę wykonać i nie umrzeć z głodu:) . Naprawdę dobry obiektyw to podstawa (wiem, najlepszych nie posiadam, ale to się lubi co się ma/na co cię stać) . Zaraz zjedzą mnie wszyscy napędzający postęp fotografii w aspekcie sprzętowym, ale mnie przez ponad 20 lat zabawy w zdjęcia wyrobiły się pewne nawyki/poglądy i w sumie nie zawiodłem się na nich i dobrze mi z tym.
kasprzak
14-09-2009, 10:23
Sorki ale aktualnie przebywam w Norwegii i nie mam stałego dostęp do neta. No więc: chciałbym aparat nowy, nie jestem profesjonalistą, raczej hobbysta, ale należy tutaj podkreślić, że nie zabieram aparatu na działkę (nie lubię na nią chodzić), nie biorę go na urodziny bo uważam, że na urodziny wystarczy zwykła tania cyfrówka itd. Siedzę w fotografii od niedawna i chciałbym dobry aparat, który na początku spełniałby podstawowe wymagania. Nie robiłem jeszcze aktów, mało reportaży, bardziej kieruję się w stronę- jak to ktoś napisał „widoczków”… Zdjęcia zrobione aparatem są tylko i wyłącznie dla mojej satysfakcji, nie będę robił zdjęć reporterskich do gazet itd. także nie musi być profesjonalny. Na początek wystarczy podstawowy sprzęt, a z biegiem czasu, może będzie możliwość dokupienia dodatkowych „gadżetów”. I chciałbym kupić puszkę z obiektywem… Pozdrawiam Budży
http://www.allegro.pl/item731750946_canon_eos_1000d_body_p_n_vat_raty.ht ml
do tego Sigma 18-200 i powinieneś być zadowolony. Chyba, że możesz żonglować obiektywami, to wtedy na początek Tamron 17-50 f/2.8 i dokupienie za jakiś czas tele.
A ja ci napiszę tak. Wyższość 450D nad 1000D czy 1000D nad 350D sobie odpuść. W normalnym amatorskim użytkowaniu różnicy praktycznie nie będzie (sprawdzałem). Jak się postarasz w jakości otrzymanych fotografii (oczywiście na porównywalnej optyce) nie będzie zauważalnej różnicy pomiędzy wcześniej wymienionymi a np. 40D (sprawdzałem). 40D ma jednak niezaprzeczalną przewagę nad mniejszymi body - wizjer (mnie się podoba) - w końcu też chodzi o to żeby dobrze widzieć co się fotografuje (szczególnie się przyda przy szkłach manualnych, a niektóre są naprawdę warte uwagi). Uszczelnienia, n/klatek na sekundę - jest ważne tylko przy specyficznych rodzajach fotografii - nie ma się co onanizować.Oczywiście moje rozważania tyczą się wyłącznie fotografii amatorskiej - zawodowcy dobrze wiedzą co potrzebują aby dobrze swoją pracę wykonać i nie umrzeć z głodu:) . Naprawdę dobry obiektyw to podstawa (wiem, najlepszych nie posiadam, ale to się lubi co się ma/na co cię stać) . Zaraz zjedzą mnie wszyscy napędzający postęp fotografii w aspekcie sprzętowym, ale mnie przez ponad 20 lat zabawy w zdjęcia wyrobiły się pewne nawyki/poglądy i w sumie nie zawiodłem się na nich i dobrze mi z tym.
Popieram. Niektóre rzeczy też by się zmieniło. Takie jak - poczekałbym 4 miechy i wychodziło 400D 3 stówki droższe, ale przez te 4 miesiące zdążyłem się wtedy czegoś nauczyć. Czasami dokonałoby się innych wyborów, a czasami dokonuje się takich na jakie nas stać i to jest najważniejsze, ale tutaj faktycznie przyznaje lepszym krokiem będzie wzięcie jakieś lepsze szkiełko właśnie np. ten Tamron 17-50 f/2.8 albo Sigma 17-70, kosztem kit'a ale pod 1000D. Okreslisz potrzeby, okreslisz czy potrzebujesz szerszego kata 10-20 czy z czasem zoomik by sie przydal.
Nowe:
1000D +18-55 IS - 1750zł
450D +18-55 IS - 2300zł
500D +18-55 IS - 2800zł
Wszystkie są dobre do zastosowań amatorskich. KIT IS na początek to naprawdę fajny obiektyw. Jak nie wiesz co o kup najtańsze, za jakiś czas za zaoszczędzoną kasę kupisz dodatkowy obiektyw lub lampę. Kupując następną cyfrę będziesz wiedział czego chcesz.
Dominik K
14-09-2009, 17:22
Według mnie w Twojej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest wybór Canona 1000d oraz obiektywu Tamron 17-50. Jeżeli nie masz wystarczająco dużo pieniędzy wybierz obiektyw 18-55 IS (wg. mnie z roli podstawowego obiektywu Canona wywiązuje się on dobrze).
Pozdrawiam
lamyrtille
14-09-2009, 20:02
Wiecie jest jeszcze jedno pytanie: cyfrowy czy analog.
Ale to może tylko moje zboczenie :D
do 2500 to może coś takiego http://www.fotoit.pl/index.php?site=produkt&id=1589 (http://www.fotoit.pl/index.php?site=produkt&id=1589)
Dośc prosty.
edit: jak dwójka nade mną :D
Desperado
15-09-2009, 09:03
Gdzie jest to kilka zł? Chętnie zrobię zakupy w takim sklepie.
450D z kitem 2300-2500, 40D bez kita 3000-3300, a autor wyraźnie napisał, że 2500zł z obiektywem.
Dla chcącego nic trudnego:
450D z KIT'em
http://www.allegro.pl/item739442888_aparat_canon_eos_450d_18_55mm_is_liv e_view_pl_menu.html
40D body
http://www.allegro.pl/item732185868_bogutti_canon_eos_40d.html
Poza tym nigdzie niebyło napisane, że ma być nowy, a na używce z niewielkim przebiegiem (a takie mozna znaleźć) można dużo zaoszczędzić
A dodatkowo to czasem warto dać 200-300 zł więcej i mieć "coś" w ręku!
a to tak, żeby ktoś nie zarzucił, że za drogo :)
http://allegro.pl/item734257527_canon_eos_40d_body_nowy_w_wa.html
Poza tym nigdzie niebyło napisane, że ma być nowy
No więc: chciałbym aparat nowy, nie jestem profesjonalistą,
Chyba było ;)
Dla chcącego nic trudnego:
450D z KIT'em
http://www.allegro.pl/item739442888_aparat_canon_eos_450d_18_55mm_is_liv e_view_pl_menu.html
40D body
http://www.allegro.pl/item732185868_bogutti_canon_eos_40d.html
Ja tu widzę różnicę 600zł i podejrzewam, że jeszcze wzrośnie...
Poza tym nigdzie niebyło napisane, że ma być nowy, a na używce z niewielkim przebiegiem (a takie mozna znaleźć) można dużo zaoszczędzić
Być było, ale z resztą się zgadzam.
A dodatkowo to czasem warto dać 200-300 zł więcej i mieć "coś" w ręku!
a to tak, żeby ktoś nie zarzucił, że za drogo :)
http://allegro.pl/item734257527_canon_eos_40d_body_nowy_w_wa.html
Jak kto lubi, ale ja bym sprzętu bez papierów nie brał. Niech będzie kradziony... No powiedzmy, że się nie wyda. Ale jak ktoś by zarzucił kradzież? Papierów nie mam, pudełka nie mam. Pasek, oprogramowanie to już rzecz drugorzędna, ale i tak będzie trzeba znaleźć i tak.
rób dalej na tym co masz.. nic nie zastąpi ci pelej klatki a narazie na ową cie nie stac..