Zobacz pełną wersję : 350d i balans bieli
Wczoraj pofociłem trochę dla treningu. O ile w świetle dziennym aparat radzi sobie dobrze, to w sztucznym (jarzeniowe i żarowe) już nie bardzo. Kolory różnią się od widzianych gołym okiem. Zmiana WB w menu niewiele pomaga. Jak sobie z tym poradzić ??
Ja proponuję żebyś używał szarego wzorca - wtedy będzie ok albo prosciej fotografował w RAW-ach i potem na kompie dopasowywał - ten drugi wariant jest według mnie najlepszy
czyli karta 18% szara ?? w czym wywołujesz RAW'y ??
Kup sobie wzorzec - oczywiście jak chcesz się bawić i za kazdym razem przed foceniem ustaw sobie balans bieli , co do Raw-ów to generalnie używam PS -a ale jest taki prosty dobry i darmowy program raw shooter - który w sumie nieżle działa nie jest to PS ale do prostej obróbki wystarcza.
Pawel Woo
06-09-2005, 11:03
Jedna uwaga, zazwyczaj najwiekszym problemem przy świetle sztucznym jest MIESZANE oświetlenie z kilku różnych źródeł, a z moich doświadczeń wynika, że zwykle tak jest. Nawet żarówki energooszczędne w jednym pomieszczeniu potrafią mieć drastycznie różną temperaturę. Jeden krok w bok i ....
A jeszcze gdy doświeltamy lampą - tragedia.
Na taką sytuację szara karta czy też denko od Pringelsów nic nie pomaga. Zostaje RAW i kupa roboty.
Pozdrowienia
C41photocrew
06-09-2005, 11:18
z tego co wiem to chyba wyszedl FW do 350d poprawiajacy WB ale chyba tylko z lampa blyskowa (ale nie jestem w 100% pewny)
z tego co wiem to chyba wyszedl FW do 350d poprawiajacy WB ale chyba tylko z lampa blyskowa (ale nie jestem w 100% pewny)
mam 1.0.2 jest nowszy ??
ms714033
06-09-2005, 12:39
mam 1.0.2 jest nowszy ??
Z tego co wiem, to nie ma.
Być może C41photocrew miał wcześniejszą wersję.
mam 1.0.2 jest nowszy ??
NIE MA !!!
Jedna uwaga, zazwyczaj najwiekszym problemem przy świetle sztucznym jest MIESZANE oświetlenie z kilku różnych źródeł (...)
A jeszcze gdy doświeltamy lampą - tragedia.
Na taką sytuację szara karta czy też denko od Pringelsów nic nie pomaga. Zostaje RAW i kupa roboty.
Jest na to inny sposob zamiast kupy roboty z RAW - ustawic ekspozycje tak by swiatlo zastane bylo zabite a oswietlenie szlo tylko z lampy. Wtedy z balansem bieli nie bedzie problemow ale z jakoscia oswietlenia moga byc :roll: .
Kup sobie wzorzec.
Moim zdaniem wywalanie kasy na wzorzec jest może celowe gdy chodzi o używanie go do ustalania ekspozycji. Do WB wystarczy cokolwiek szarego. Ja z powodzeniem używam wydrukowane w skali szarości na papierze foto 10x15 szare tło spreparowane w GIMP :grin:
Jest na to inny sposob zamiast kupy roboty z RAW - ustawic ekspozycje tak by swiatlo zastane bylo zabite a oswietlenie szlo tylko z lampy. Wtedy z balansem bieli nie bedzie problemow ale z jakoscia oswietlenia moga byc :roll: .
potwierdzam jak robie lampa swoja to czasem wychodzi jakies takie rozowe-purpurowe ale jak dopalam lampa studyjna 500ws to przy przyslonie 18 do 25 wszystko jest jak najbardziej ok