Zobacz pełną wersję : Dziwny szum w Adobe Lightroom 2 kórego nie ma w Digital Photo Professional
Witam,
Zaczynam przygodę z RAWami i uczę się tych dwóch programów.
Zauważyłem w LR dziwne szumy których nie ma w DPP (w DPP po powiększeniu zdjęcia, po jakiejś magicznej autokorekcie).
Nie wiem jak to osiągnąć w LR2 ponieważ bez tego ten dziwny szum jest nie do przyjęcia. Dawałem noise reduction ale ten "szum" pozostaje...
Co to może być?
przyklad by sie przydal...
przykładem nie posłużę, ale czasami na wyższych czułościach przy 40d w LR wychodzi taki szum o strukturze pasków poziomych(wzdłuż dłuższej krawędzi zdjęcia)
Przykład zbędny, sprawa oczywista.... szczególnie jak się samemu tego doświadczyło.
LR 2 ma fatalną obsługę szumów! Moje zdjęcia przy ISO 800 są prawie bezużyteczne - da się z tym żyć ale trzeba wybierać albo potęga LR bez NR albo DPP z dobrą obsługą NR i nic więcej. Albo usuwać szumy w postprodukcji.... bry....
Jakie rozwiązanie stosujecie?
Przykład zbędny, sprawa oczywista....
Chyba dla ciebie. Daj przykład, bo problemem może być niedoświetlanie zdjęć i banding, który wychodzi przy późniejszym wyciąganiu cieni. Przy prawidłowo naświetlonym zdjęciu nie mam żadnych problemów tego typu.
Chyba dla ciebie. Daj przykład, bo problemem może być niedoświetlanie zdjęć i banding, który wychodzi przy późniejszym wyciąganiu cieni. Przy prawidłowo naświetlonym zdjęciu nie mam żadnych problemów tego typu.
Malo tego. Wg mojego dosiwadczenia obrazek pow. 400 z dpp jest nie do przyjeica z jego kropeczkami i artefaktami ( jakies igielki i taki tam). LR/acr ( bodajze ten sam slinik) dzialaja znacznie lepiej. podejrewam rowniez banding w twoim przypadku ale bez przykladow sie nie obejdzie
Malo tego. Wg mojego dosiwadczenia obrazek pow. 400 z dpp jest nie do przyjeica z jego kropeczkami i artefaktami ( jakies igielki i taki tam).
Bo w DPP nie wolno wyostrzać.
Bo w DPP nie wolno wyostrzać.
nie bede sie tu rozwodzil bo po pierwszych doswadczeniach z dpp odszedlaem calkowicie na acr ktoremu w zasadzie niczego ie brakuje. moze tylko pedzla z roznymi WB.
moze tylko pedzla z roznymi WB.
Nie ukrywam, sam czekam na taki ficzer.
Póki co da się wyprostować kwestię różnych wb dla różnego światła, ale kombinowania z tym jest zdecydowanie za dużo. No i sam LR nie wystarcza.
nie bede sie tu rozwodzil bo po pierwszych doswadczeniach z dpp odszedlaem calkowicie na acr ktoremu w zasadzie niczego ie brakuje. moze tylko pedzla z roznymi WB.
Korekty perspektywy jeszcze brakuje...
Korekty perspektywy jeszcze brakuje...
skoro tak piszemy to jesce brakuje skraplania:) i ps przestaje byc potrezbny:)
Brakuje w LR tego, co ma DxO - a mianowicie korekcji obiektywów, to jest mega ficzer! Taki G9 ma po korekcji super szkło ;)
underhand
09-10-2009, 10:31
...wiec jaki wywolywacz jest najbardziej zblizony mozliwosciami osiagniecia tychze brakow?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
zastapienia raczej ;)
zdecydowanie dorzucę swoje - moze kto pomoże. A mianowicie podkręcenie exposure o 1,0 w DPP i LR... W LR nieakceptowalne szumy!!! czy da się co z tym zrobić, bo moim zdaniem rewelacyjnie kataloguje zdjęcia, ale ładniejsze są z DPP ;( - jakieś pomysły??
LR:
http://www.kosak.pl/images/testLR.jpg
DPP:
http://www.kosak.pl/images/testDPP.jpg
tezmarek
16-10-2009, 21:21
zdecydowanie dorzucę swoje - moze kto pomoże. A mianowicie podkręcenie exposure o 1,0 w DPP i LR... W LR nieakceptowalne szumy!!! czy da się co z tym zrobić, bo moim zdaniem rewelacyjnie kataloguje zdjęcia, ale ładniejsze są z DPP ;( - jakieś pomysły??
Moim zdanie inne profile kolorów w programach (pierwszy zbliżony jest do Portrait, a drugi wygląda jak Standard). Inna jest w nich zdecydowanie reprodukcja kolorów, a zwłaszcza czerwieni - stąd wrażenie innych szumów. W drugim przykładzie czerwony jest przepalony i pewnie dlatego miejscami znikają szumy. Ciemniejsze fragmenty czerwieni wyglądaja natomiast gorzej. To chyba nie jest dobry przykład do porównania.