Zobacz pełną wersję : Pomóż amatorowi wybrac obiektyw do 10D. Prosze :)
Witam serdecznie.
Dziekuje że odwiedzasz ten watek.
Nabyłem okazyjnie body 10d.
Do całkowitego szcześcia potrzebuje jeszcze obiektywu. Niestety moja wiedza na ten temat jest bardzo mala....
Chcialbym zakupić jeden obiektyw uniwersalny.
Czy to dobry pomysł ?
Najlepiej z dobrym zoomem i makro.
Co proponujecie ?
Znajac zycie to nie ma niczego uniwersalnego
Wiec co na start ?
Cykanie w pomieszczeniu, plenerze (fajnie jak by jeszcze bylo makro)
17-85 ? który ? Jakiej firmy ? Moze cos innego ?
Cena do 2000 :)
Puki co mysle o tym:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61774914
Dobry wybór czy moze lepiej cos innego na początek ?
Jak do 2k to Sigma 18-50/2.8 w www.fotoit.pl kupisz za 1699, obsluge maja na 5, jak jest jakis problem z obiektywem odrazu wymieniaja albo zwrot pieniedzy.
niekoniecznie musi byc ta sigma :) Moze ktos zasugeruje cos innego :)
lepszy wybór od sigmy :) ??
no ok :) Powaznie.
Prosze podajcie mi najlepszy obiektyw na początek w cenie do 2000 :) Niech takie bedzie pytanie :)
Prosze podajcie mi najlepszy obiektyw na początek w cenie do 2000 :) Niech takie bedzie pytanie :)
Tamron 28-75 2.8
A ze szeroki kat tez by sie przydal to Sigma 18-50 3.5-5.6 (taki Sigmowy odpowiednik kita tylko nic nie trzeba przycinac i jest metalowa a nie plastikowa).
Lepiej dolozyc te 500zl i kupic 17-40L ???
Naprawde mam dylemat. Obiektyw ktory zakupie bedzie siedzial w aparacie 1-2lat... szybciej to nie spodziewam sie przyplywu gotówki :(
Wiec naprawde mi zalezy na waszej opinii.
Cos mi sie wydaje ze albo jestes leniwy i nie chce sie czytac i ogladac sampli, albo jeszcze za wczesnie zeby kupowac obiektyw do 2k.
To fakt, nikt za Ciebie obiektywu nie wybierze - z wielu powodow.
Ostatnio zapodalem watek pt. "Twoj podstawowy obiektyw to..." - z mysla wlasnie o takich ludziach jak Ty.
Odwiedz go i poczytaj. Sam zobaczysz, ze kazdy wybiera to, co dla niego najlepsze, a uzywa do nazwania szkla slowa UNIWERSALNE.
czytam ten wątek hehe :) Bardzo fajny :) Jednak dzieki niemu dopiero mam mętlik w glowie :)
Puki co to tamron albo canon 17-40 :)
Roznica w cenie jest....
Muminek! zależy co focisz - jak ciasne wnętrza to i krajobrazy to 17-40; jak masz więcej miejsca to 28-75 Tamron. Sam byłem w takim dylemacie i kupiłem Tamrona i jestem bardzo zadowolony
Zdecydowalem
Narazie canon 50/1.8 II potem canon 17-40/4L :)
wydaje mi sie ze przy 10d te Twoje 50mm to jednak za wasko bedzie, bo widzial bedziesz jakby to bylo 80mm wedle mnie jesli to ma byc obiektyw na rok lub dwa to juz lepiej kita za te sama kase kupic a potm na szklo klasy L przyoszczedzic... latwiej by bylo wyrokowac gdybys sie okreslil jak dlugo focisz, co focisz, itd moj osobisty wybor za 2k to bylby kit + tamron + Żubr (w butelce ofkorz) ale nie doradzam Ci, bo tu w gre wchodza potrzeby indywidualne... (kolega przynajmniej wie czego chce, denerwuje mnie juz tlumaczenie co to jest 1 krot :mrgreen: ) pozdro :)