PDA

Zobacz pełną wersję : TC a może WC

piotrgr
05-09-2005, 12:45
Mamy TC a może by tak producenci zrobili WC do dSLR tak jak do kompaktów z odp. przelicznikem np do cropa 1.6 - 0.625X i bylby z głowy problem szerokiego kąta

ripek
05-09-2005, 14:56
Też o tym myślałem. A jaki efekt dałby odwrócony telekonwerter? Probował ktoś ?

Vitez
05-09-2005, 15:33
A jest ich kilka... Raynox to niezla firma:
http://www.foto-tip.pl/sklep/index.php?cPath=22_33_24

Tyle ze ceny takich rozsadnych wide konwerterow sa takie ze juz lepiej poszukac Pelenga 8mm, Sigmy 12-24 czy Canona 17-40 :roll: .

piotrgr
06-09-2005, 08:03
A jest ich kilka... Raynox to niezla firma:
http://www.foto-tip.pl/sklep/index.php?cPath=22_33_24

Tyle ze ceny takich rozsadnych wide konwerterow sa takie ze juz lepiej poszukac Pelenga 8mm, Sigmy 12-24 czy Canona 17-40 :roll: .

Tylko mnie chodzilo o WC podobne do TC czyli między body a obiektyw w podobnej cenie do TC

DoMiNiQuE
06-09-2005, 09:06
Tylko mnie chodzilo o WC podobne do TC czyli między body a obiektyw w podobnej cenie do TC

Takie rozwiazanie jest imo fizycznie niemozliwe. Aby zwiekszyc kat widzenia konwerter musi byc umieszczony przed przednia soczewka.

piotrgr
06-09-2005, 09:47
']Takie rozwiazanie jest imo fizycznie niemozliwe. Aby zwiekszyc kat widzenia konwerter musi byc umieszczony przed przednia soczewka.

Nie chcę zmieniac kąta widzenia bo jest zapas po cropie EDIT: tylko tak zmienić układ optyczny by na matrycę padło także to co zostało obcięte przez cropa (obiektyw widzi ale pada poza matrycą) i jest to technicznie możliwe skrócenie ogniskowej wypadkowego układu do wspomnianej już 0,625 raza obiektywu - czyli z technicznego punktu dołożenie dotatkowego układu skupiającego, który skupi to co wyłazi poza matryce a jest widziane przez obiekty w obszar matrycy

DoMiNiQuE
06-09-2005, 09:51
Tylko w tym rozwiązaniu nie chce zmieniac kąta widzenia bo jest zapas po cropie tylko skrócic ogniskowa

jedno z drugim idzie w parze ;)

jesli chcialbys tylko zmiejszyc ogniskowa a pozostawic ten sam kat widzenia to jaki efekt to by Ci mialo dac? ;)

poczytaj troszke o aps-c to bedziesz wiedzial skad sie bierze przeliczik x1.6 i tzw crop :)

piotrgr
06-09-2005, 10:01
']jedno z drugim idzie w parze ;)

jesli chcialbys tylko zmiejszyc ogniskowa a pozostawic ten sam kat widzenia to jaki efekt to by Ci mialo dac? ;)

poczytaj troszke o aps-c to bedziesz wiedzial skad sie bierze przeliczik x1.6 i tzw crop :)

Czytałem , ale na optyce jako dział fizyki troche się znam i jak już wyżej napisałem (po edycji) jest to możliwe
EDIT: I jak ktoś sie uprze mogę w wolnej chwili (jak będę miał) zrobić poglądowy rysunek

DoMiNiQuE
06-09-2005, 10:11
---8<---
czyli z technicznego punktu dołożenie dotatkowego układu skupiającego, który skupi to co wyłazi poza matryce a jest widziane przez obiekty w obszar matrycy

Qrcze, ze tez nikt jeszcze czegos takiego nie wyprodukowal, hmm :roll:

P.S
Ale z EF-S'em ten numer by juz nie przeszedl ;)

Edit:
Ciekawe co Tomek na to powie? Bedzie to dzialac? :mrgreen:

Cichy
06-09-2005, 10:23
Między aparat a obiektyw nie możbanyu włożyć wide convertera, bo niby co miałby rozszerzać, wewnętrze ściany obiektywu ?

piotrgr
06-09-2005, 11:06
Między aparat a obiektyw nie możbanyu włożyć wide convertera, bo niby co miałby rozszerzać, wewnętrze ściany obiektywu ?

Nie wenętrzne ściany tylko to co widzi normalny obietyw a nie pada na matrycę
Co do nazwy to pewnie zgoda że nie WC tylko prawidłowo TC ale z mnożnikiem poniżej 1 i jak TC powyżej 1 zmniejsza światlo to TC poniżej powinien je zwiększać czyli ogólnie powinniśmy otrzymać obiektyw o krótszej ogniskowej i lepszym świetle czyli np. z takiego Tamrona 28-75/2.8 przy 0.625X wyjdzie nam Tamron 17,5-~47/~1.8

muflon
06-09-2005, 12:53
Hmm, akurat w lustrzankach z cropem to by się teoretycznie dało zrobić... przynajmniej o ten crop factor :-) Ale ja nie słyszałem o czymś takim.

piotrgr
06-09-2005, 13:34
Ale ja nie słyszałem o czymś takim.

No własnie :-( szkoda , że nikt tego jeszcze nie zrobił. Jak kupię zestaw pierścieni pośrednich to może pokombinuję - obliczenia a później coś upchnę w pierścień. Jak coś z tego wyjdzie to oczywiście sie pochwalę swoim wynalazkiem 8)

Hipek
06-09-2005, 20:03
i jeszcze zarobisz!!!! sam szukasz problemów, jakby życie było by w nie za ubogie......

piotrgr
07-09-2005, 07:00
sam szukasz problemów, jakby życie było by w nie za ubogie......

Problemów nie szukam tylko brak obiektywu w sensownej cenie do dSLR z cropem w zakresie 17-50: kit wiadomo jaki, a 17-85is zbyt duza cena wzgledem jakosci - z konkurencji jest tylko sigma 18-50/2.8 ale w tym przypadku to juz wole dolozyc do 17-40. Jak wiadomo dla FF bedzie 24-105L a dla tych z cropem nadal nic. Dlatego wolałbym kombinację dobry standrdowy zoom + "WC" bo tak trzeba kupowac 2 obiektywy i jak to beda L to wejsciu 5D trzeba sie zaczac zastanawiac bo cenowo moze byc podobnie np. w porownaniiu z 20D. Zalożmy że 5D bedzie tak ok 11k to zestaw 5D + 24-70/2.8 bedzie nasz kosztowal ok 17k - by miec L i pokryc ten zakres w 20D trzeba nam 16-35 i 24-70 i wyjdzie podobna cena oczywiscie zyskamy na zakresie ale wygode stracimy