Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : przejściówka z M42 na EF

mirhon
05-09-2005, 10:45
Jak w temacie. Ale chciałbym kupić coś dobrze wykonanego a nie jakiś badziew co go kowal wykroił...
Mam w szafie MTO1000 taki zwierciadlany obiektyw na M42, którym prowadziłem drobne obserwacje astro, ale niestety niebo na śląsku jest fatalne zatem sobie odpuściłem i kurzy mi się w szafie. Obecnie mając 350d przypomniałem sobie o nim i chętnie bym się pobawił.

DoMiNiQuE
05-09-2005, 10:55
Ta jest ladna http://allegro.pl/show_item.php?item=62524931 :mrgreen:
ale ta http://allegro.pl/show_item.php?item=62136340 jest tansza ;)

MarekC
05-09-2005, 12:14
Hama ?? pewnie i w sklepie to kupię :-).

mirhon
05-09-2005, 12:22
Hama ?? pewnie i w sklepie to kupię :-).

A w jakim najlepiej na śląsku (okolice katowic)?

MarekC
05-09-2005, 14:08
ja uderzę do MM - jest nieźle zaopatrzony dział foto. Mam też sklepik z gościem, który jeśli nie ma to sprowadzi i to w niezłej cenie

Maciej
05-09-2005, 18:12
Witam,
Pytanie tylko czy MTO zmieści ci się do aparatu. Kiedyś miałem MTO ale używałem go z Zenitem. Teraz mam 300D oraz Rubinara 8/500 i miejsca między obiektywem a obudową lampy jest naprawde niewiele a o ile pamiętam MTO jest znacznie "grubszy".

Pozdrawiam
Maciej

Driver
05-09-2005, 20:09
Canon ma bagnet o największej średnicy
Jak moze sie nie zmieścić ?? przecierz nie moze być większa sednica gwintu niż 42 mm. A to że potem grubnie ?? To bez znaczenia

Silent Planet
05-09-2005, 20:28
Przejściówkę m42-EF można śmiało kupić na Allegro - o tym już na forum było, nawet linki do konkretnych sprzedawców oferujących produkty w pełni działające.

O grubość obiektywu nie ma się co martwić - da radę podpiąć zarówno MTO, jak i wszystkie inne opasłe Rubinary.

Inną kwestią jest ostrzenie przy f/10 na małej, ciemnej matówce trzysetki-de...

gonzo44
05-09-2005, 23:25
Canon ma bagnet o największej średnicy
Jak moze sie nie zmieścić ?? przecierz nie moze być większa sednica gwintu niż 42 mm. A to że potem grubnie ?? To bez znaczenia
no nie tak bez znaczenia bo obudowa lampy w 350D mimo ze ma male wciecie to nadal moze stanowic ograniczenie dla bardziej "opaslych" obiektywow.

Driver
06-09-2005, 00:25
gonzo - generalnie tak. ale nie ma to znaczenia bo co zdziała "kukułka" z MTO-1000, ostrzenie od 8 metrów ? :o

rysiaczek
06-09-2005, 00:27
A to że potem grubnie ?? To bez znaczenia
Skoro to bez znaczenia, to kupuj na allegro przejściówkę... a jak już zamówisz, to weź sobie zmierz zewn. promień obiektywu, a później odległość oś optyczna-uchwyt aparatu oraz oś optyczna-spód lampy.... I obyś się nie zdziwił... :rolleyes:

mxw
06-09-2005, 00:45
gdzieś widziałem ciut droższe przejściówki M42/EF z mozliwościa obracania gwintu - przydatne, gdy obiektyw po dokręceniu wychodzi z przekoszeniem :?

ma ktoś coś takiego i co o tym sądzić?

Pszczola
06-09-2005, 08:18
Mam przejciowke bez obracania gwintu i jak do tej pory kilkanascie M42, ktore podpinalem do eosa zawsze 'wkrecaly sie' jak trzeba.

gaceq
06-09-2005, 14:51
najlepsza przejściówkę na M42 jaką dotąd widziałem mają w sklepie rays foto (www.raysfoto.pl)
kosztuje ponad 100 zł, jest srebrna (stal nierdzewna? nie pamiętam), i ma w komplecie "klucz" pozwalający ją odkręcić, jak się zamocno "wkręci" się w aparat...

mxw
06-09-2005, 15:49
Mam przejciowke bez obracania gwintu i jak do tej pory kilkanascie M42, ktore podpinalem do eosa zawsze 'wkrecaly sie' jak trzeba.
no to masz fuksa albo ja mam badziewną przejściówkę (bardzo mozliwe ;))

bo mam kilka M42 i każdy wkręca się ciut inaczej, choć prawie dobrze, najgorzej jest z foto-snajperem, tu - gdy jeszcze doda się wkręcany telekonwerter - przekoszenie jest na poziomie 45 stopni... :?

ziemna
06-09-2005, 16:09
ja mam badziewną przejściówkę (bardzo mozliwe ;))
bo mam kilka M42 i każdy wkręca się ciut inaczej...
Niestety u mnie jest to samo.
Jeżeli ktos zna źródło obracanych przejściówek albo po prostu różnych to błagam o info.
Na giełdzie w Stodole jest wszystko tak samo zwichrowane. Z Jupiterami i innymi małymi nie ma sprawy, ale 500 i 1000 wymagają statywu, a strach przykręcić takie wielkie rury wiszące na bok. Więc focę z brezentowego stołka :(

gonzo44
06-09-2005, 19:08
gonzo - generalnie tak. ale nie ma to znaczenia bo co zdziała "kukułka" z MTO-1000, ostrzenie od 8 metrów ? :o
poprosze o tlumaczeni na Polski bo nic nie zrozumialem.
Alegoria czego jest "kukulka" - dla mnie to bardzo trudne slowo ;-)

mxdanish
06-09-2005, 19:16
poprosze o tlumaczeni na Polski bo nic nie zrozumialem.
Alegoria czego jest "kukulka" - dla mnie to bardzo trudne slowo ;-)
Wywnioskowałem że Driver nie bardzo zrozumiał o co Ci chodzi...
Chyba myślał że niby lampa wbudowana (czyt. kukułka :mrgreen: ) nie bedzie przydatna przy minimum 8m ostrzenia tego szkiełka
A (mam nadzieje że dobrze zrozumiałem) Tobie chodziło o raczej fizyczną przeszkodę jaką stanowi ten "daszek" ;-) z lampą
No chyba że 350D jest nieco inaczej zbudowany niż 20D (nie wiem bo się raczej nie przyglądałem

Maciej
06-09-2005, 23:09
Witam,

Miałem MTO i nie ma problemu z "przekoszeniem": - wystarczy śrubki koło gwintu poluzować i można ustawić obiektyw jak się chce.
Obecnie do 300D mam zwykłe 2 przejściówki za 40 zł i wierzcie mi nie trzeba innych.

Ale dam sobie głowe obciąć że MTO się do niego nie zmieści - wbudowana lampa będzie przeszkadzać.

Mam nadzieję, że się mylę.

Pozdrawiam
Maciej

mxdanish
06-09-2005, 23:20
Ale dam sobie głowe obciąć że MTO się do niego nie zmieści - wbudowana lampa będzie przeszkadzać.
Tzn mi się osobiście też wydaje, że żadnych problemów nie powinno być no ale skoro alien zarzucił taki problem to zwątpiłem

Driver
07-09-2005, 00:37
No tak. Mxdanish tu masz racje - jakoś wydawało mi sie ze chodził o to ze obiektyw zasłoni kukułke ( czyli to coś na wizjerem - bo chyba nie uwazacie tego za lampe ? )
Co prawda istnieje ten model z mocowaniem EOS ale jest to tak stara konstrukja ( jak sadze - jak sie myle to mnie poprawcie ) ze problem daszka pod palnikiem kukułki nie występował ( analogi nie miały daszka lub wogóle nie miały kukułki )
Rozwiązaniem jest telekonwerter ( niestety ) odsunie zestaw na odpowiednią odleglość.

ziemna
07-09-2005, 01:12
Witam,
Miałem MTO i nie ma problemu z "przekoszeniem": - wystarczy śrubki koło gwintu poluzować i można ustawić obiektyw jak się chce.
Na to nie wpadłem... :oops: Wielkie dzięki. :D

Mam 3M-5A 8/500 i MC MTO-11CA 10/1000 i z EOSem 300D działają całkiem fajnie. "L"-ki to to nie są, ale kawał zabawy jest :)

Maciej
07-09-2005, 12:18
Też mi trochę zeszło zanim się zorientowałem, że tak można.

Ruscy na to nie wpadli ale np. w niemieckim obiektywie Carl Zeiss Jena 2,8/180 który mam w swoim zestawie jest z boku taka śrubka i można po jej poluzowaniu obarcać całym mocowaniem o 360*.

Pozdrawiam
Maciej

ziemna
08-09-2005, 02:07
A które z Twoich M42 cenisz najbardziej?

Pawouek
08-09-2005, 11:27
analogi nie miały daszka lub wogóle nie miały kukułki )
Rozwiązaniem jest telekonwerter ( niestety ) odsunie zestaw na odpowiednią odleglość.

Mam analoga - starusienkiego 1000fn i ma daszek :) 500/8 sie miesci pod nim, 1000 juz nie chcial :(
Faktycznie telekonwerter odsunal go od daszka ale tez jasnosc spadla tak mocno ze nie dalo sie tego uzywac

--
a ze to pierwszy post witam wszystkich :D

Maciej
09-09-2005, 22:50
Najbardziej cenię właśnie SONNAR'a 2,8/180 co po cropie daje mi prawie 300 mm. Jest to duży i ciężki obiektyw ale jego jakość jest niesamowita. Daje wspaniale ostre i wyraziste zdjęcia.

Pozdrowienia
Maciej

Mac
10-09-2005, 10:40
ja uderzę do MM - jest nieźle zaopatrzony dział foto. Mam też sklepik z gościem, który jeśli nie ma to sprowadzi i to w niezłej cenie
A gdzie ty widziałes dobrze zaopatrzony dział foto w MM?

Fotos
12-09-2005, 17:28
A propo aukcji - HAMA M42/PK to przejsciowka na bagnet K. Jak gosc sie pomylil, to nabywcy beda sie musieli niezle wysilic aby wkrecic to w EOSa :-)
Najlepsze adaptery robil podobno kiedys Rowi, ale chyba juz wycofali z produkcji. Polskie i ruski Jolos maja dupke do obiektywow auto, czasem to przeszkadza, np. w niektorych Heliosach.
A w ogole co do adapterow, to nieprawda jest ze kazdy obiektyw M42 ostrzy w nich na nieskonczonosc, zdazaja sie takie co nie ostrza. Poza tym aby widziec ze ostrzy, to trzeba by miec matowke z klinem. W cyfraku chyba prosciej, ale bez matowki skad wiadomo, ze to np. obiektyw rozmywa a nie przejsciowa ?