Zobacz pełną wersję : przejściówka z M42 na EF
Jak w temacie. Ale chciałbym kupić coś dobrze wykonanego a nie jakiś badziew co go kowal wykroił...
Mam w szafie MTO1000 taki zwierciadlany obiektyw na M42, którym prowadziłem drobne obserwacje astro, ale niestety niebo na śląsku jest fatalne zatem sobie odpuściłem i kurzy mi się w szafie. Obecnie mając 350d przypomniałem sobie o nim i chętnie bym się pobawił.
DoMiNiQuE
05-09-2005, 10:55
Ta jest ladna http://allegro.pl/show_item.php?item=62524931 :mrgreen:
ale ta http://allegro.pl/show_item.php?item=62136340 jest tansza ;)
Hama ?? pewnie i w sklepie to kupię :-).
Hama ?? pewnie i w sklepie to kupię :-).
A w jakim najlepiej na śląsku (okolice katowic)?
ja uderzę do MM - jest nieźle zaopatrzony dział foto. Mam też sklepik z gościem, który jeśli nie ma to sprowadzi i to w niezłej cenie
Witam,
Pytanie tylko czy MTO zmieści ci się do aparatu. Kiedyś miałem MTO ale używałem go z Zenitem. Teraz mam 300D oraz Rubinara 8/500 i miejsca między obiektywem a obudową lampy jest naprawde niewiele a o ile pamiętam MTO jest znacznie "grubszy".
Pozdrawiam
Maciej
Canon ma bagnet o największej średnicy
Jak moze sie nie zmieścić ?? przecierz nie moze być większa sednica gwintu niż 42 mm. A to że potem grubnie ?? To bez znaczenia
Silent Planet
05-09-2005, 20:28
Przejściówkę m42-EF można śmiało kupić na Allegro - o tym już na forum było, nawet linki do konkretnych sprzedawców oferujących produkty w pełni działające.
O grubość obiektywu nie ma się co martwić - da radę podpiąć zarówno MTO, jak i wszystkie inne opasłe Rubinary.
Inną kwestią jest ostrzenie przy f/10 na małej, ciemnej matówce trzysetki-de...
Canon ma bagnet o największej średnicy
Jak moze sie nie zmieścić ?? przecierz nie moze być większa sednica gwintu niż 42 mm. A to że potem grubnie ?? To bez znaczenia
no nie tak bez znaczenia bo obudowa lampy w 350D mimo ze ma male wciecie to nadal moze stanowic ograniczenie dla bardziej "opaslych" obiektywow.
gonzo - generalnie tak. ale nie ma to znaczenia bo co zdziała "kukułka" z MTO-1000, ostrzenie od 8 metrów ? :o
rysiaczek
06-09-2005, 00:27
A to że potem grubnie ?? To bez znaczenia
Skoro to bez znaczenia, to kupuj na allegro przejściówkę... a jak już zamówisz, to weź sobie zmierz zewn. promień obiektywu, a później odległość oś optyczna-uchwyt aparatu oraz oś optyczna-spód lampy.... I obyś się nie zdziwił... :rolleyes:
gdzieś widziałem ciut droższe przejściówki M42/EF z mozliwościa obracania gwintu - przydatne, gdy obiektyw po dokręceniu wychodzi z przekoszeniem :?
ma ktoś coś takiego i co o tym sądzić?
Pszczola
06-09-2005, 08:18
Mam przejciowke bez obracania gwintu i jak do tej pory kilkanascie M42, ktore podpinalem do eosa zawsze 'wkrecaly sie' jak trzeba.
najlepsza przejściówkę na M42 jaką dotąd widziałem mają w sklepie rays foto (www.raysfoto.pl)
kosztuje ponad 100 zł, jest srebrna (stal nierdzewna? nie pamiętam), i ma w komplecie "klucz" pozwalający ją odkręcić, jak się zamocno "wkręci" się w aparat...
Mam przejciowke bez obracania gwintu i jak do tej pory kilkanascie M42, ktore podpinalem do eosa zawsze 'wkrecaly sie' jak trzeba.
no to masz fuksa albo ja mam badziewną przejściówkę (bardzo mozliwe ;))
bo mam kilka M42 i każdy wkręca się ciut inaczej, choć prawie dobrze, najgorzej jest z foto-snajperem, tu - gdy jeszcze doda się wkręcany telekonwerter - przekoszenie jest na poziomie 45 stopni... :?
ja mam badziewną przejściówkę (bardzo mozliwe ;))
bo mam kilka M42 i każdy wkręca się ciut inaczej...
Niestety u mnie jest to samo.
Jeżeli ktos zna źródło obracanych przejściówek albo po prostu różnych to błagam o info.
Na giełdzie w Stodole jest wszystko tak samo zwichrowane. Z Jupiterami i innymi małymi nie ma sprawy, ale 500 i 1000 wymagają statywu, a strach przykręcić takie wielkie rury wiszące na bok. Więc focę z brezentowego stołka :(
gonzo - generalnie tak. ale nie ma to znaczenia bo co zdziała "kukułka" z MTO-1000, ostrzenie od 8 metrów ? :o
poprosze o tlumaczeni na Polski bo nic nie zrozumialem.
Alegoria czego jest "kukulka" - dla mnie to bardzo trudne slowo ;-)
mxdanish
06-09-2005, 19:16
poprosze o tlumaczeni na Polski bo nic nie zrozumialem.
Alegoria czego jest "kukulka" - dla mnie to bardzo trudne slowo ;-)
Wywnioskowałem że Driver nie bardzo zrozumiał o co Ci chodzi...
Chyba myślał że niby lampa wbudowana (czyt. kukułka :mrgreen: ) nie bedzie przydatna przy minimum 8m ostrzenia tego szkiełka
A (mam nadzieje że dobrze zrozumiałem) Tobie chodziło o raczej fizyczną przeszkodę jaką stanowi ten "daszek" ;-) z lampą
No chyba że 350D jest nieco inaczej zbudowany niż 20D (nie wiem bo się raczej nie przyglądałem
Witam,
Miałem MTO i nie ma problemu z "przekoszeniem": - wystarczy śrubki koło gwintu poluzować i można ustawić obiektyw jak się chce.
Obecnie do 300D mam zwykłe 2 przejściówki za 40 zł i wierzcie mi nie trzeba innych.
Ale dam sobie głowe obciąć że MTO się do niego nie zmieści - wbudowana lampa będzie przeszkadzać.
Mam nadzieję, że się mylę.
Pozdrawiam
Maciej
mxdanish
06-09-2005, 23:20
Ale dam sobie głowe obciąć że MTO się do niego nie zmieści - wbudowana lampa będzie przeszkadzać.
Tzn mi się osobiście też wydaje, że żadnych problemów nie powinno być no ale skoro alien zarzucił taki problem to zwątpiłem
No tak. Mxdanish tu masz racje - jakoś wydawało mi sie ze chodził o to ze obiektyw zasłoni kukułke ( czyli to coś na wizjerem - bo chyba nie uwazacie tego za lampe ? )
Co prawda istnieje ten model z mocowaniem EOS ale jest to tak stara konstrukja ( jak sadze - jak sie myle to mnie poprawcie ) ze problem daszka pod palnikiem kukułki nie występował ( analogi nie miały daszka lub wogóle nie miały kukułki )
Rozwiązaniem jest telekonwerter ( niestety ) odsunie zestaw na odpowiednią odleglość.
Witam,
Miałem MTO i nie ma problemu z "przekoszeniem": - wystarczy śrubki koło gwintu poluzować i można ustawić obiektyw jak się chce.
Na to nie wpadłem... :oops: Wielkie dzięki. :D
Mam 3M-5A 8/500 i MC MTO-11CA 10/1000 i z EOSem 300D działają całkiem fajnie. "L"-ki to to nie są, ale kawał zabawy jest :)
Też mi trochę zeszło zanim się zorientowałem, że tak można.
Ruscy na to nie wpadli ale np. w niemieckim obiektywie Carl Zeiss Jena 2,8/180 który mam w swoim zestawie jest z boku taka śrubka i można po jej poluzowaniu obarcać całym mocowaniem o 360*.
Pozdrawiam
Maciej
A które z Twoich M42 cenisz najbardziej?
analogi nie miały daszka lub wogóle nie miały kukułki )
Rozwiązaniem jest telekonwerter ( niestety ) odsunie zestaw na odpowiednią odleglość.
Mam analoga - starusienkiego 1000fn i ma daszek :) 500/8 sie miesci pod nim, 1000 juz nie chcial :(
Faktycznie telekonwerter odsunal go od daszka ale tez jasnosc spadla tak mocno ze nie dalo sie tego uzywac
--
a ze to pierwszy post witam wszystkich :D
Najbardziej cenię właśnie SONNAR'a 2,8/180 co po cropie daje mi prawie 300 mm. Jest to duży i ciężki obiektyw ale jego jakość jest niesamowita. Daje wspaniale ostre i wyraziste zdjęcia.
Pozdrowienia
Maciej
ja uderzę do MM - jest nieźle zaopatrzony dział foto. Mam też sklepik z gościem, który jeśli nie ma to sprowadzi i to w niezłej cenie
A gdzie ty widziałes dobrze zaopatrzony dział foto w MM?
A propo aukcji - HAMA M42/PK to przejsciowka na bagnet K. Jak gosc sie pomylil, to nabywcy beda sie musieli niezle wysilic aby wkrecic to w EOSa :-)
Najlepsze adaptery robil podobno kiedys Rowi, ale chyba juz wycofali z produkcji. Polskie i ruski Jolos maja dupke do obiektywow auto, czasem to przeszkadza, np. w niektorych Heliosach.
A w ogole co do adapterow, to nieprawda jest ze kazdy obiektyw M42 ostrzy w nich na nieskonczonosc, zdazaja sie takie co nie ostrza. Poza tym aby widziec ze ostrzy, to trzeba by miec matowke z klinem. W cyfraku chyba prosciej, ale bez matowki skad wiadomo, ze to np. obiektyw rozmywa a nie przejsciowa ?